STEM eğitimi, kişisel gelişimden global gelişime kadar geniş bir yelpazede katkı sunuyor ve çocukların öğrenme süreçlerini önemli ölçüde etkiliyor. Pek çok ebeveyn ve eğitmen, çocuklarının erken öğrenme süreçlerinde önemli rol oynayan STEM etkinliklerinin farkına vardı bile.
STEM, hangi alanda olursa olsun, eğitimin hatrı sayılır bir parçası haldine geldi. Çünkü doğal olarak ve doğrudan çocukların çevrelerinde olup bitenle ve dünyayla ilgili meraklarını arttırıyor. Ebeveynler ve eğitmenler, çocuklara genel anlamda problem çözme becerisi kazandırmak ve mantık yürütme becerilerini geliştirmek için bu yöntemi kullanıyor.
Çocuklar oynayarak öğrenir
Oyuncaklar ve oyunlar, bir eğlence aracı olmanın ötesinde öğrenmenin önemli bir parçası. Çocukları uygulama yoluyla öğrenmeye yönlendiren bu etkinlikler, teorik bilgilerin pratik şekilde edinilmesine imkan sağlıyor. Bu nedenle okullar ve diğer eğitim merkezleri çocukların STEM etkinlikleri aracılığıyla yeni kavramları keşfetmesine önem veriyor.
Karşılaştıkları problemleri deneyerek çözme imkanı buldukları için hata yapmaktan korkmamayı öğrenen çocuklar, yeni yollar denerken mantık yürütme becerilerini geliştiriyor. Problem çözme ve mantık yürütme becerilerine dayanan bilim; deneme yanılma yoluyla yeni konular ve durumlarla karşılaşmak için benzersiz bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
STEM çocukların merak duygularını geliştiriyor
STEM’in faydaları saymakla bitmiyor diyebiliriz. Çünkü küçük yaşta problem çözme yaklaşımlarıyla tanışmalarını sağlayarak merak etmekten çekinmeyen çocuklar yetiştirmeye yardımcı oluyor. Böylece çocuklar öğrendikleri bilgileri sadece matematik ve bilim alanında değil hayatlarının her alanında uygulayabiliyor.
Albert Einstein problem çözme konusunda şöyle söyler; “Dünyayı kurtarmak için bir saatim olsaydı, 55 dakikayı problemi tanımlamaya, 5 dakikayı da çözmeye ayırırdım.” Bu eğitim yöntemi aslında, Einstein’in bu yaklaşımını bir öğrenme pratiğine dönüştürür. Karşılaşılan bir problemin nasıl çözülebileceğini konusunda mantık yürüten çocuklar, teorik bilginin pratikte uygulanışını tahayyül eder. Böylece daha kalıcı bir öğrenme sağlanırken, çözüm odaklı yaklaşmaya dair alışkanlık edinme şansı bulurlar.
Geleneksel eğitim sisteminde, belli bir çözümün hatırlanması ve uygulanması pratiği söz konusuyken STEM ile çok sayıda çözümün varlığının fark edilmesi sağlanır. Böylece çocuklar kendi potansiyellerini kullanarak her bir durum ya da sorun için en uygun çözümü uygulama becerisi edinebilir.