STEM, “Science, Technology, Engineering, Mathematics” sözcüklerinin kısaltmasından oluşan bir sözcük. Çağımızın inovasyon ihtiyaçlarına çözüm olabilecek dört anahtar kelimeyi içeriyor: Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik. Şimdi STEM eğitimi nedir ve neden önemlidir, biraz daha yakından bakalım.
STEM eğitimi nedir?
STEM, adından da anlaşılacağı üzere bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının iç içe geçtiği bir eğitim yaklaşımına işaret ediyor. Bu yaklaşımda disiplinlerarası olmak ve teorik bilgiyi pratiğe dökmek çok önemli. Kalkınma fikrine bir tamamlayıcı olarak düşünülebilen STEM eğitimi, bugün teknolojik gelişmeyi desteklemek amacıyla pek çok çağdaş ülke tarafından okullarda uygulanıyor.
Okullarda önceden bilim ve matematik eğitimine küçük yaştan itibaren ağırlık verilirken teknoloji ve mühendislik geri planda kalıyor, üniversite eğitimine bırakılıyordu. Ancak STEM eğitimi ön plana çıkmaya başladıktan sonra bu dört alan arasındaki etkileşim vurgulanmaya başlandı. Artık küçük yaşlardan itibaren hepsi beraber öğretiliyor.
STEM alanları okullarda teorik bilginin ötesinde problem çözme metodları ve teknik projeler gibi uygulamalarla öğretiliyor. Müzeler ve bilim merkezlerinde düzenlenen sergiler ve robot yarışmaları ile çocukların STEM disiplinleriyle haşır neşir olması sağlanıyor.
STEM eğitimi neden önemli?
STEM eğitiminin önemi, çağımızın ihtiyaçlarına cevap verebilmesinden ve yaratıcı düşünebilen bireyler yetiştirebilmesinden geçiyor.
Günümüzde hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler sürekli yeni teknik meslek alanları doğuruyor. Örneğin veri bilimcilere olan ihtiyaç git gide artıyor. Böyle gelişmeleri yakalayabilmenin en kısa yolu STEM eğitimine ağırlık vermekten geçiyor. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini küçük yaşta fark ettiren STEM, teknik meslekleri seçecek öğrenci sayısını arttırıyor. Böylece ülkelerin elinde teknik bilgi birikimine katkı sağlayabilecek yenilikçi bir kitle oluyor.
İnsan beyninin bilgi işlemeye en yatkın olduğu yaşlarda verilen STEM eğitimi, meslek kazandırmanın yanısıra problem çözmeye odaklı, yaratıcı bireyler yetiştiriyor. Bu nitelikler toplumdaki bireylerin kişisel hayatlarına da olumlu katkı sağlıyor. STEM eğitimi pratik amaçlarının yanında bir beyin açma süreci olarak da düşünülebilir.
Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dörtlüsüne verilen önem, işleyen bir ekonomi ve uygar bir toplum için kritik bir yerde duruyor. Doğru yatırımlar ve nitelikli öğretmenlerle hayata geçirildiğinde STEM, çağımızın belirleyicisi olmanın öncelikli araçlarından biri.