Sosyal inovasyon denince akla ilk gelen örneklerden birinin, bankacı ve iktisat profesörü Bangladeşli Muhammed Yunus’un hayata geçirdiği yaratıcı fikir olduğunu söyleyebiliriz. 1970’li yıllarda Bangladeşli kadınların 0,07$’lık borçlarından ötürü köle durumuna düştüklerini görür ve banka müdürleriyle konuşarak bu kadınlara kredi verilip verilemeyeceğini sorar.
Ancak aldığı cevap yoksul insanların kredi verilmeye uygun olmadığıdır. Bunun ardından Yunus, cebindeki 27$’ı 42 kişiye iş yaratma imkânı sağlayabilmek için kredi olarak verir. 1976’da da yoksul insanları girişimci yapmak amacıyla mikro kredi konusunda öncü olan Graamen Bankası’nı kurar. Bir yaratıcı fikirler içinde yaşadığı toplumda önemli bir fark yaratmayı başarmıştır. Bu adımıyla birlikte Muhammed Yunus sosyal inovasyon denince akla gelen ilk isimlerden biri olur.
Sosyal inovasyonun kapsamı
Dezavantajlı gruplara dair, toplumsal ya da bireysel olması fark etmeksizin insana ve çevreye duyarlı dönüşümler, sosyal inovasyon olarak adlandırılabiliyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte fikirlerin gerçeğe dönmesi büyük oranda kolaylaşmışken, yaratıcı fikirlerden muhteşem sonuçlar yaratmak mümkün hale geliyor.
Sosyal meselelere daha etkili, verimli, sürdürülebilir ve adil olan yenilikçi çözümler sunan sosyal inovasyonu birbirinden farklı alanlarda görmek mümkün. Türkiye’nin ilk sosyal inovasyon örneklerinden Zumbara, bireylere para dışında bir değiş tokuş birimi olarak yeteneğin, becerinin, bilginin zamana dayalı olarak takas edildiği bir alan yaratarak sosyal sistemde bir değişim yarattı. İhtiyaç Haritası da benzeri bir girişim örneği.
Günümüzde toplumsal meseleler her geçen gün daha karmaşık ve çok boyutlu hale geliyor. Bu nedenle çözüm arayışının da o denli çok yönlü ve geniş bir toplumsal tabana dayanması önem taşıyor. Farklı yetkinliklerden birey ve kurumların bu meseleler çevresinde bir araya gelip yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmesine büyük ihtiyaç duyuluyor.
Bu ihtiyacı karşılayabilmek için ise yaratıcı fikirlere gerek! Bugünün teknolojisiyle her şeyi gerçekleştirmek mümkün. Neden bunu sosyal fayda için kullanmayalım? Gerek teknolojinin bu imkânlarından yararlanarak, gerekse farklı disiplinden birey ve kurumları yan yana getirerek birlikte çalışmalı, ülkemizdeki sosyal ihtiyaçların giderilmesi için yaratıcı ve sürdürülebilir fikirler üretip hayata geçirmeliyiz.
Siz de gözlemlediğiniz sosyal ihtiyaçlar için irili ufaklı çözüm fikirleri üretebilir, bu inovasyon girişimlerinin parçası olarak sosyal işleyişi değiştirebilir, iyileştirebilirsiniz. Hayal gücünüz bizi daha iyi işleyen bir yarına taşıyabilir.