Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını bir çatı altında toplayan STEM, yaratıcı ve projeler sayesinde öğrencilerin motivasyonu çok daha artıyor. Bu da öğrenmeyi daha kalıcı ve sürekli hale getiriyor. Farklı konularda ortaya çıkan yaratıcı fikirler, projeler olarak hayata geçtiği zaman gençler ve çocukların STEM alanlarına ilgisi artıyor.
Birlikte çalışmayı, fikir ve bilgi paylaşımını destekleyen STEM eğitimi, öğrencilerin gerçek hayatın sorunlarını fark etmesine ve bu sorunlara çözüm odaklı yaklaşmasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra çok sayıda becerinin gelişimini destekleyen bu projeler, öğrenme sürecinin etkili ve kalıcı şekilde tamamlanmasını sağlar.
Şimdi gelin, STEM alanında gerçekleştirilen projelerin çocuklara ve öğrencilere nasıl katkıda bulduğununa birlikte bakalım.
Derinlemesine öğrenmeyi destekler
Öğrencilere neyi, nasıl yapacaklarını söylediğiniz zaman, öğrenme tam anlamıyla gerçekleşmez. STEM projeleri tam da bu konuda devreye girer. Öğrenciler, kendi yaratıcı fikirlerini üretirken kavramsal bilgilerini hayatta nasıl kullanacaklarını öğrenmeye başlar. Sonrasında fikirlerini projelendirme aşamasında bilgilerini pekiştirirler.
Uygulamalı çalışmalar araştırma ve proje yürütme becerilerini geliştirerek derinlemesine öğrenmeyi destekler. STEM projeleri bunların yanı sıra baştan sona bir süreci başlatıp bitirmeleri, özgüvenlerini yükseltir.
Gerçek dünyanın problemleriyle ilgilenir
Problem çözmek STEM araştırmalarının kalbinde yer alır. STEM dersleri, öğrencileri gerçek dünyanın sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlarıyla ilgilenmeye yönlendirir. Öğrenciler, kendi hayatlarındaki problemlere çözüm bulmak için yaratıcı fikirleri, kolay erişilen ve ekonomik malzemelerle hayata geçirirler. Böylece çözümlerin hayata geçirilmesinin alternatif yollarını fark ederler.
21. yüzyılın karakteristik sorunlarını ortadan kaldıran çözümler büyük oranda STEM bilgi ve becerileri sayesinde keşfedilir. Bilgilerini gerçek hayata uygulamak öğrencilerin ilgi ve motivasyonunu arttırır.
Takım işi gerektirir
Fikir üretme, proje geliştirme, malzemelerin bir araya getirilmesi gibi başlıca STEM projesi adımları takım işi gerektirir. Bu da öğrencilerin bilgi ve becerilerini birbiriyle paylaşması anlamına gelir. Diğer bir deyişle STEM projeleri, öğrencilerin işbirliği yapma becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.
Bunun yanı sıra alternatif fikirleri, takım çalışması sırasında ortaya koyan öğrencilerin empati geliştirme süreci de desteklenir. Mutabakat yoluyla verilen kararlar, farklı fikirlere saygı duymayı ve kendini en iyi şekilde ifade etmenin en iyi yollarının doğal yollarla keşfine olanak sunar.