İyi bir üniversite kazanmak için sınavlara hazırlanmak her zaman yeterli olmayabiliyor. Bu süreçte, o güne kadar dahil olduğunuz projeler, yaratıcı fikirleriniz ve kendinizi geliştirmeye yönelik azminiz büyük bir öneme sahip. Öğrenciler için en önemli tavsiyemiz, fikirleri görmezden gelmeden, onların büyük işlere dönüşebileceğine inanmak olacak. Daha sonra bu fikri detaylandırarak hem kendi hayatınızı hem de diğer insanların hayatını kolaylaştıran bir proje üretebilirsiniz. Tıpkı Neval Çam’ın yaptığı gibi.

Neval, dünyada bir ilki gerçekleştirmek için fikirlerinin üzerine gitti. Üstelik bunu henüz 10. Sınıftayken yaptı. Ertelemeden, işaret dilini tercüme eden bir yazılım üretti ve Microsoft tarafından yılın en başarılı kadın yazılım girişimcisi seçildi. Bu projenin Neval’e katkıları burada kalmadı, bir de Stanford Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde dört yıl boyunca tam burslu olarak okuma fırsatı yakaladı.

Leap Motion Aracılığıyla İşaret Dili Tercüme Cihazı

Neval Çam, lisedeyken geliştirdiği yazılım sayesinde işitme ve konuşma engelli kişiler ile işaret dilini bilmeyen arasında bir köprü kuruyor. Akıllı telefon ve cihazlarda kablosuz kullanılabilen yazılım, işaret dilini anında tercüme edebiliyor.

Neval, kendisi gibi yurtdışında prestijli bir üniversitede eğitim almak isteyenlere projelere ve sosyal etkinliklere önem vermelerini öneriyor. Çünkü yurtdışı giriş sınavlarında yüksek puan almak kadar, hayatınız boyunca gerçekleştirdiğiniz projeler birer kriter haline geliyor.

Stanford’da yapay zekâ üzerine çalışmak istediğini anlatan Neval, “Bu konu maalesef Türkiye’de başlangıç noktasında bile değil. Gelecekte çok daha yoğun kullanılacak, herkes kendi kendine giden arabalara binecek” dedi.

Türkiye’nin Başarılı Genç Maker Kadınları

Geçtiğimiz aylarda bir başka iyi haber de Tayvan Uluslararası Bilim Fuarı’ndan gelmişti. 23 ülkeden 247 projenin katıldığı fuarda TohumBot adlı “Tarımsal Uygulamalar için Düşük Maliyetli Yarı Otonom Mobil Robot” projesiyle Alara Güler dünya ikincisi olmuştu.

TohumBot’un ana amacı daha az insan gücü, maliyet ve zamanda çalışarak verimliliği arttırmak.

Dünyanın her yerinde adından söz ettiren genç Makerlarımız, kendilerinden sonra gelen nesil için önemli bir yol gösterici olma özelliğine sahip. Çünkü bu örnekler diğer gençlere fikirlerinin peşine düşmek için cesaret ve motivasyon kaynağı oluyor.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı