Maker Movement Ne Anlama Gelmektedir

Maker nedir? Bağımsız mucitler, tasarımcılar ve düşünürler için kullanılan genel bir terimdir. Bilgisayar hacker’ları ile geleneksel sanatçıların birleştiği bir alandır. Maker’lar açık kaynaklardan kendi kendine öğrenmenin, günümüz teknolojisini kullanarak yenilikçi tasarımlar yapmanın vücut bulmuş halidir. Bu tasarımlar aslında insanların kendi evlerinde, garajlarında oturup kendi hayal dünyalarında gezerek ortaya çıkmaktadır.

Maker Movement ve Egitim

Okulda bir öğretmen olduğunuzu hayal edin. Tahtaya bir dinozor çizip anlatmayı mı tercih edersiniz yoksa üç boyutlu bir dinozor maketini göstererek mi anlatmak istersiniz. Dokunmak, görmek, hissetmek, duymak yani insan duyularına hitap etmek her zaman öğrenme ve öğrenmek için çok iyi bir yöntemdir.  Bu durum maker hareketi için de önemli bir yer tutmaktadır.  Öğrencilerin kendi roketlerini tasarlamaları, 3D yazıcıyla bastırıp görmeleri, kendi robotlarını kodlamaları artık günümüzde eğitimin yeni bir boyutu olmaktadır.

Örnek Bir Maker Hareketi: Arduino

2005 yılında Massimo Banzi de bilgiyi, inovasyonu ve gelişmeyi seven öğretmenlerden biriydi. Öğrencilerin tasarımlarını elle tutulur halde görmek istiyordu fakat ticari ekipmanlar bunları gerçekleştirmek için çok pahalıydı. Onun çözümü ise basit programlanabilir bir bilgisayar ve tak-çıkar elektronik kitler geliştirmek oldu. Günümüzde maker’larin çokça kullandığı Arduino iste onun sayesinde ortaya çıktı.  Basit programlama dili, ucuz sensörler ile yapılan arduino projeleri ile insanlar kendi tasarımlarını yapmaya ve hayallerini gerçeğe dönüştürebilme imkânı buldu.

Maker Movement ve Finansal Destek

İnsanların hayatını kolaylaştıracak birçok uygulama, cihaz aslında yenilikçi düşünen maker’ların bir ürünüdür. Eskiden maker’lar tasarımları/ürünlerine destek bulmak için büyük şirketlerin kapısına gitmekte ve sadece kısıtlı sayıdaki insana erişebilmekteydiler. Gerektiği ilgiyi göremeyen birçok ürün çürümeye terkedilmekteydi. Şu anda ise maker’lar Kickstarter gibi web siteleri ile ürünlerini tüm dünyaya sunabilmekte ve bireylerden destek alabilmektedir. Bu sayede yenilikçi fikirler daha hızlı ürüne dönüşebilmekte ve insanların hizmetine sunulabilmektedir. 

Nasıl Maker Oluruz?

Peki bizler nasıl maker olabiliriz? Cevap aslında yine kendimizde saklı. Çalışmak, azim göstermek ve sabretmek. En iyi üniversite hocaların yanına gidip ders alma imkânımız olmayabilir ama MIT gibi okulların ücretsiz derslerini evimizde izleme imkânımız var. En iyi artistlerin yanına gidip sanat öğrenme imkânımız olmayabilir ama Coursera ve edX gibi online eğitim portallarına bağlanıp derslere kayıp olma imkânımız var. İnternette açık kaynak kodlar, ücretsiz programlar ve maker’ların yarıştığı hackathon gibi maker movement trends takibinde bulunmak ve maker etkinlikleri ile ilgilenmek sizleri bu yolda hazırlamak için çok iyi araçlardır. Daha sonra kendi ürününüzü geliştirip internetten destek toplayabilirsiniz. Kim bilir belki ileride büyük bir teknoloji şirketinin CEO’su siz olursunuz. 

Kaynak

http://www.adweek.com/news/advertising-branding/which-big-brands-are-courting-maker-movement-and-why-156315
http://www.ni.com/pdf/company/en/Trend_Watch_Maker.pdf
http://www.scholastic.com/browse/article.jsp?id=3758336
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı