Yapay zeka (ai) artık tüm insanların duyduğu ve hakkında en çok haber okuduğu teknolojik terim olmayı başarmıştır. Gerek otomobil haberi okurken sürücüsüz araç olarak gerekse iki tekerlekli ulaşım araçlarına bakarken BMW tarafından geliştirilen sürücüsüz motosiklet gibi teknolojik gelişmeler yapay zekânın bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ya da aynı şekilde Volvo tarafından geliştirilen “Vera” isimli kabinsiz kamyonları gördükçe insanlar kendilerini çok ileri bir zamanda yaşıyormuş gibi hissetmektedir. Fakat bunlar daha yolun başıdır diyebiliriz.
Gelişmelerin hızı arttıkça şaşırma düzeyimiz oldukça azalacak. Yani ilerleyen yıllarda yapay zekânın bize sunduğu teknolojiler artık bizlerin beklediği ve şaşırtmadığı teknolojiler olacak. Ayrıca bu gelişmeler ve yeni teknolojiler tahmin edildiği kadar uzun bir zamanda değil çok yakın bir zamanda bizlerin karşısına çıkacak. Peki, yakın gelecekte karşılaşacağımız bu teknolojilere yeterince hazır mıyız? Yapay zekâ ile birlikte daha önceki sanayi devrimlerinde olmayan oranda iş piyasaları etkilenecek. Yeni iş imkanları karşımıza çıksa da sektör içerisinde insan ihtiyacının oldukça azalacağı tahmin edilmekte.
Yapay Zeka İnsana Karşı
Montaj fabrikalarında otomasyon kullanımı aslında onlarca yıl öncesine dayanmakta. Fakat günümüzde yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerinin ilerlemesi ile birlikte montaj fabrikaları kendilerini insanlardan tamamen temizleyecek gibi duruyor. Otomotiv devi olan Toyota ve Ford robotlar ile iş yapmaya çoktan başladı ve bunu oldukça sevmiş gözüküyor. Ayrıca sadece montaj fabrikaları değil daha pek çok alan bu teknolojiden nasibini alacak gibi gözüküyor.
Çağrı merkezlerinin de bu teknolojiden çok fazla etkileneceği tahmin edilmekte. Günümüzde bile otomatik sesli yanıt sistemleri kullanılmaya başlanmış durumda. Hatta bu sistem oldukça iyi yönlendirme yaptığı için bekleme süresi oldukça azalmış durumda. Şimdilik bu sistemin yanına insan desteği konulsa da ilerleye yıllarda insanların bu sistem içerisinde çıkarılacağı tahmin edilmekte. Web ara yüzleri ile müşteri arasındaki erişim artmaya başlaması acentelere olan ihtiyacın da bitmesine sebep olacak.
Ayrıca sigorta işlemleri de artık yapay zekâ teknolojisi sayesinde kişilere en uygun sigortayı yapmaktadır. Bu teknoloji sigortacılara olan ihtiyacın da azalmasına ve zamanla bitmesine sebep olacak gibi duruyor. Diğer bir etkilenecek kısım ise çeviri şirketleri ve çalışanlarıdır. Başta Google, Microsoft ve Amazon gibi dev firmaların çalışmaları çeviri sektörünü tamamen bitirecek gibi duruyor. Sesi hem algılama hem de tanımla algoritmalarının hızla gelişmesi günümüzde bile bunun habercisi olmayı başarmıştır.
Yapay Zekayla Yeni İş İlanları
Düşünebilen yapay zeka sadece iş alanlarının bitmesinde etkili olmayacak. Bazı yeni iş imkanları da bu teknoloji ile karşımıza çıkacak. Yapılan analizlere göre yapay zekânın ortaya çıkaracağı iş değeri 7 milyon dolar değerinde olacak. Bu değer ekonomik kalkınmayı da sağlayacak. İşlerin yaklaşın yüzde 20’lik bir kısmı otomasyona bağlı olarak ortadan kalkarken bu dönüşümden etkilenmeyen herhangi bir sektör kalmayacak. Tıbbi bakim ve sosyal hizmet işlerinin bu teknolojiye rağmen oldukça artması bekleniyor.
Ayrıca ekonomi arttıkça ve insanlar yaşlandıkça sağlık bakım hizmetlerine olan ihtiyaç da oldukça artış gösterecek. Pek çok iş alanı döşüm geçirecek olsa da doktor, hemşire ve diğer bakım hizmetlileri için insani iletişim değeri yine geçerli olmaya devam edecek. Günümüzde yapay zeka ile alakalı yapılan çalışmalar bile fabrika ve ulaşımda insan gücü azalmaya başlanmıştır. Bu alanlarda insan gücüne zamanla hiç ihtiyaç duyulmayacak. Fakat yapılan araştırmalar 21 yeni iş alanının 10 yıl içerisinde çıkacağını bizlere gösteriyor. Siber şehir analisti, etik kaynaklar yönetici ve yapay zekâ geliştirme yöneticisi gibi yeni iş alanları ilerleyen yıllarda karşımıza çıkacak.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalı ve internet sitesinden Türkiye’de yapay zeka uygulamaları ile alakalı makale ve videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Innolab resmi internet sitesindeki gelecekte bizleri etkileyecek diğer teknolojik gelişmeler ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden ise yapay zekâ için kullanılan programlama dillerine bakabilirsiniz.