Yapay zeka, makinelere insanlara özgü tepki verme, olayları anlama, öğrenme gibi yetenekleri kazandırmayı amaçlıyor. Geçtiğimiz 30 senede yapay zekanın kullanım ve uygulama yelpazesi, basit araç park sistemlerinden ordu tarafından kullanılan insansız hava araçlarına kadar genişledi. Yapay zekanın kullanım alanı bu denli genişlerken, eğitim alanında yapay zeka çerçevesinde yaşanan gelişmeler ilgi çekici olmaya devam ediyor.
Hali hazırda robotların herhangi bir programlamaya gerek duymadan öğrenmelerini ve yaptıkları basit gözlemlerle görevleri otomatik bir şekilde gerçekleştirmelerine imkan tanıyan “yapay sinir ağları” ilerleyen süreçte eğitim alanında kendisine manevra alanı bulabilir. Örneğin, günümüzde evlerde (özellikle akıllı ev konseptlerinde) kullanılmaya başlanan akıllı elektrik süpürgeleri, akıllı klimalar ve benzeri birçok akıllı cihaz bu tarz basit gözlemlerle ev işlerini rahatlıkla yerine getirebiliyor. Elimizdeki bu ve buna benzer birçok veri, yapay zekanın eğitim alanını nasıl değiştirebileceği yönüne ışık tutuyor.
Yapay zekanın eğitim ekosisteminde yapacağı öngörülen değişimlere bakacak olursak;
Kişiselleştirilmiş öğrenim:
Gelecekte her çocuğun tüm okul hayatı boyunca kullanabileceği, kişisel asistan robotu olması bekleniyor. Asistan robot, çocuklara öğretilen tüm bilgileri kaydedecek, hafızasında saklayacak ve elde ettiği veriler doğrultusunda gerektiğinde kişisel bir öğretmen görevini üstlenecek. Tamamen birebir anlayış üzerine kurulacak asistan robot (bir nevi robo-öğretmen) sayesinde öğrenci, öğrenmesi gereken her noktayı çok daha rahat bir şekilde kavrayacak.
Öğretmen Asistan Robotları:
Günümüzde birçok öğretmen, öğrencileriyle yeterince ilgilenemediğinden şikayetçi. Aşırı sayıda öğrenci ve iş yüküyle ilgilenmek zorunda kalan öğretmenler bu yüzden öğrencilerin eksik kalan yanlarına yeterince eğilemiyorlar. Yapay zeka ile birlikte öğretmenlerin sırtındaki bazı yükler alınarak öğrenci-öğretmen işbirliği çok daha rahat bir şekilde sağlanabilir. Kişisel öğrenimin bir parçası olan asistan robotların öğretmen versiyonu bu alanda öğretmenlere önemli ölçüde yardımcı olacağını öngörebiliriz.
Evrensel Eğitim Ekosistemi:
Yapay zeka dijital dünyanın kapılarını açıyor. Bu açıdan baktığımızda evrensel boyutta geçerliliği olan bu avantaj eğitim ekosistemini de önemli ölçüde etkileyecek. Yapay zeka ile beraber farklı kültürler ve eğitim modelleri arasındaki işbirliği artacağı gibi bu alanda daha “evrensel bir yaklaşım” yakalanabilecek.
Yaşam Boyu Öğrenim ve Güncel Dünyaya Adaptasyon:
Yapay zeka insanların dünyada gerçekleşen olayları anlamasına yardımcı oluyor. Öğrenciler bu sayede yaşanan güncel gelişmeler olduğu gibi algılama ve deneyimleme fırsatı yakalarken, bilgi akışının sürekliiği sayesinde eğitim hayat boyu devam eder. Müfredata bağlı kalınmasına gerek kalmayacağı gibi eğitim süreci yaşanan sosyal ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda “otomatik” olarak ilerlemeye devam eder.