Yapay zeka algoritmaları dünyamızı şekillendirmeye ve yönlendirmeye son hız devam ediyor. Yapay zeka artık yaşadığımız dünyayı tamamen online sistemlere aktarıyor. Bu sayede ise geleceğin temellerini atıyor. Yapay zeka ile artık gelecek tamamen dijital dünya üzerinde artarken bu teknolojiyi daha iyi anlamak ve kavramak için algoritmalar kavramına dikkat etmemiz gerekiyor.
Yapay Zekanın Temelleri Ne Zaman Atıldı?
Yapay zeka kavramını 2000’li yıllarda oldukça duyduk. Fakat bu teknolojinin gelişimi 2. dünya savaşına kadar girmektedir. Bu fikrin sahibi olan Turing bu anlamda çalışmalarını duyan İngiliz Devleti Turing’e imkansız diye nitelendirilen bir görev verdi. Bu görev ise Nazilerin kimsenin kıracağını düşünmediği enigma haberleşme ağını kırma göreviydi.
Kimsenin yapamayacağı düşünülen görevi başarılı ile sonuçlandıran Turing çalışmalarına son hız devam etti. Aklına gelen ilk soru ise makinelerin nasıl düşüneceği sorusu olmuştu. Daha sonraki yıllarda ise McCarthy Yapay Zeka Konferansı ile yapay zeka biliminin oluşmasını sağlamıştı.
Günümüzde Yapay Zeka
Yapay zeka ve yapay zeka algoritmaları yıllar önce gündeme gelmiş olsa da günümüzde ve gelecekte oldukça önemli bir etkiye sahip olacak. Bilgi işleme gücü ile devasa verileri aynı anda işleme gücüne sahip olan yapay zeka bu sayede bilgisayar gibi makineler insan gibi düşünme ve analiz etme gibi yetenekler kazandırmıştır.
Algoritmalar ise yapay zekanın en önemli parçalarından bir tanesidir. Makinelere insansı özellikler vermek için geliştirilen programlara algoritmalar denir. Bu sayede bilgisayarlar ya da makineler öğrenmek gibi istenen her işlemi yapabilir.
Aba Kariyer resmi sitesinden ve Aba Kariyer YouTube kanalından bu tarz konular ile alakalı alanında uzman kişilerden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden ve YouTube kanalından da bu tarz konular ile alakalı videolara ve makalelere ulaşabilirsiniz.
Yapay Zeka Algoritmaları
Yapay zeka temelli algoritmalar 3 ana başlık içerisinde ele alınabilir. Gözetmeli, gözetmensiz ve kuvvetlendirmeli olarak 3 başlıkta toplanabilir. Bu başlıkların hepsi işleme göre makinelerin ya da bilgisayarların öğrenmesini sağlayabilir. Gözetmensiz algoritmalarda verilen verilerden bir tasarım olması sağlanır. Bu yüzden hedef çıktılar olmaz.
Gözetmeli algoritma modelinde ise birbirinden bağımsız alanlardan beslenen sistemlerin alınan sonuçları hedef ile kıyaslar ve sonuç almaya çalışır. Bu sisteme aynı zamanda yapay zeka tahmin algoritmaları da denmektedir. Son olarak ise kuvvetlendirmeli algoritma şekli vardır. Bu algoritma şekli ise gözetmeli algoritmanın çok daha detaylı halidir.
Yapay zeka algoritmaları en iyi performans almak için farklı yöntemler kullanabilir. Öğrenebilme ve analiz edebilme yeteneğine sahip bilgisayar ya da makineler dataları sezgisel, duygusal ya da görsel olarak işleyebilmektedir. Bu işleme ile daha iyi bir performans alınmasına sebep olunur.
Yapay zeka ya da benzer konularda alanında uzman kişilerden destek almak ya da bilgi almak için Aba Innolab sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yapay zeka ile ilgili yurt dışında eğitim almak için Aba Yurt Dışı Eğitim sitesini ziyaret edebilirisiniz.