Türkiye, inovasyon konusunda dünya standartlarında projelere ev sahipliği yapıyor. Sosyal inovasyon da bu projelere baktığımızda çok önemli bir yerde duruyor. Toplumsal sorunların çözümünde bir kaldıraç olan sosyal inovasyon müşterek yaşantımızın ve sosyal zorunluluklarımıza dair önemli bir yer tutuyor.

Başarılı sosyal inovasyon örnekleri gelecek için umutlu olmamıza yetiyor. Türkiye’nin son zamanlarda ortaya çıkan 3 sosyal inovasyon örneğine bir göz atalım.

Soil Social Innovation Lab – SOIL Projesi ve Sosyal Gelişim


Genç nüfusun yoğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Gençlerimizin yaşadığı psikolojik, fizyolojik, ideolojik, ekonomik sorunlar var. Kültür çatışması ve kuşaklar arası anlaşmazlıklar öne çıkan diğer önemli sorunlar olarak görülüyor. Social Innovation Lab (SOIL) projesi, gençleri​ ​merkeze​ ​alarak​ ​onların​ ​zihinsel, ​ ​fiziksel, sosyal​ ​gelişimlerine katkı sağlıyor. Bu organizasyon gençlerin sağlıklı, yaratıcı,​ ​​farklı​lıklara​ ​saygı​ ​duyan, ​ ​çevresine​ ​duyarlı​ ​birer​ ​birey​ ​olmaları için deneyim paylaşımını öne çıkarıyor.

Gençler farklı bakış açıları, farklı kültürel kazanımlar sağlıyor. SOIL projesinde hedef sosyal dokulara ulaşmak, sosyalleşmek, sosyal sorumluluğu hissettirmektir. Projenin en önemli taraflarından biri deneyim paylaşımı ve etkileşimi öne çıkarmasıdır. SOIL projesi bize sosyal inovasyonun ne kadar değerli bir kavram olduğunu gösteriyor.

Deneyim ve birikimi yaratım süreciyle harmanlayan Social Innovation Lab – SOIL projesi toplumsal dönüşüme hızlandırıyor. Social Innovation Lab gibi iyi proje örnekleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmamıza büyük katkı sağlıyorlar.

Boğaziçi Ayvalık Yaz Okulu ve Ekolojik Yaşamı Deneyimlemek

#bogaziciuniversitesi #ayvalikyazokulu #zeycek

Boğaziçi Üni. Ayvalık Okulları (@bogazici_ayvalik_okulu)’in paylaştığı bir gönderi ()


İnsanın doğal yaşamdan uzaklaşması artık küresel bir sorundur. Bu sorunun sonuçlarından en çok etkilenen kesim çocuklardır. Ayvalık Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Ayvalık Yaz Okulu ile çocuklar uzak kaldıkları ekolojik yaşamı deneyimliyor. Geri dönüşümün ne olduğunu görüyor, spor yapıyor, tiyatroda rol alıyor, sanatın ve müziğin, dansın tadını çıkarıyorlar. Simbiyotik yaşamı deneyimliyorlar.

Boğaziçi Üniversitesi 76 gönüllü öğrencisi, akademisyenleri ile ekolojik yaşam, çocuk ve kimlik, çocuk hafızası ve geri dönüşüm temalarından hareketle 8 ana atölyede tiyatro, sanat, ekoloji, öykü, müzik, dans, spor ve bilim üzerinden Ayvalıklı çocuklarla onların temel gelişimlerini de baz alıyor.

Aslında sanatçılarla çocukların imge oluşturma süreçleri arasında benzerlikler vardır. İkisi de duyumlarından yaşantılarından etkilenerek imgeler oluştururlar. İmgesel düşünce ise yaratıcılığı oluşturur. Ayvalık Yaz Kampı çocukların yaratıcılığının geliştirilmesi için yerel yönetimlere örnek olacak bir çalışmadır.

İlham Veren Bir Proje: Robotel


Dış iskelet robot olarak tarif edebileceğimiz insan uzuvlarıyla etkileşimi olan giyilebilir elektromekanik yapılar, dezavantajlı kişiler için çok büyük bir kolaylıktır. 3 boyutlu yazıcılarla gerçekleştirdiği protezleriyle toplumsal değer üreten Türk İşi Robotel projesi, toplumsal değer yaratmış bir sosyal inovasyon girişimi.

Dokuz yaşında bir kız çocuğu düşünün, doğduğunda ikinci bir kolu yok! Bu çocuk robot kol teknolojisi ile ikinci bir kola sahip olsa siz kendinizi nasıl hissederdiniz? Bu girişim elini, kolunu kaybetmiş ya da uzuv kayıplarına uğramış insanlara kişiye özel, ten rengine uygun, gerçek görünen protez robot kol yapıları tasarlıyor. Etkilenmemek mümkün değil!

3D yazıcı teknolojileri, laboratuvarlarda üretilen canlı dokular, yapay zekâ uygulamaları, büyük veri çalışmaları, gelecekte zihnimizi okuyan çipler tıp bilimi ile harmanlanan robotik tasarımlar, insanların hayatına sihirli bir değnek gibi dokunacak. Robotel projesinde tasarlanan bu robot yapılar, insanların hayatını kolaylaştırıyor. Uzvunu kaybetmiş insanlara yaşama sevinci veriyor, onların hayat kalitesini artırıyor.

Engelli insanlar için robot uzuvlar, IoT teknolojileri, akıllı ev otomasyonları insanların hareket kabiliyetini, mobilitesini artırıyor ve onların yaşantısını kolaylaştırıyor. Bugün yaşadığımız her sosyal soruna çözüm bulmak için yaratıcı düşünceyi sosyal inovasyonla buluşturmaya devam etmeliyiz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı