VR ve AR teknolojileri yakaladıkları gelişme ile tasarım gibi pek çok alana besleyen bir alan olmayı başarmıştır. Üstelik bu besleme çok karmaşık bir şekilde gerçekleşmiyor. Hayatımızın her noktasında mekanlarda ya da cihazlarda bu işlemleri görmek oldukça yaygın. Sanal Gerçeklik ve Arttırılmış Gerçeklik 4. Sanayi Devrimi ile hayatlarımızda köklü değişiklikler yapan ve yeni dönüşümü başlatan oldukça önemli iki çalışma alanı olarak uzun süredir karşımıza çıkıyor.

Fakat AR ve VR teknolojileri oldukça karıştırılan iki teknolojidir. VR, insanların etkileşime geçebildiği ve bilgisayardan oluşturulan 3 boyutlu ortamlara verilen isimdir. AR ise gerçek dünyaya bilgisayar tarafından üretilen işlevsel ürünlerin eklenmesine verilen bir isimdir. Bu iki teknolojide ilk başlarda bilgisayar oyunlarında çok fazla kullanılsa da ilerleyen zaman içerisinde tıp, imalat ve tasarım gibi pek çok alana yayılmayı başarmıştır. Özellikle tasarım alanında bu iki teknoloji de çok farklı aşamalarda çok yararlı bir şekilde kullanılabiliyor. Tasarım süreçlerini oldukça hızlandıran ve farklı bir perspektif ile yapmamızı sağlayan bu iki teknolojiyi Aba Innolab ekini olarak 5 başlık altında sizler için yazdık.

1 – Tasarım Yaparken Teknolojik Olarak İlham Alma

VR, teknoloji dünyanın küçülmesine sebep oluyor sözünün tam karşılığı olarak işlem görüyor. İnsanlar bu sistem sayesinde dünyanın en ünlü mimari eserlerini istediği yerden ve istediği zamanda internet üzerinden gezip keşfedebiliyor. 2 boyut salgınından bizleri kurtaran VR başlıkları mimariden müzelere kadar her şeyin kapılarını bizlere 3 boyutlu olarak açıyor. Tasarımcılar bu teknoloji ile birlikte istedikleri her şeyi yakından inceleme imkanı buluyor. Bu sayede dünyanın bir ucundaki mimarilerden esinlenme ve fikir alma imkanı tasarımcılara ulaşıyor.

2 – VR ve AR Teknolojileri İle Tasarımın Merkezinde Olmak

21.yüzyıl içerisinde pek çok mimari proje üç boyutlu programlar ile tasarlanıyor. AR ve VR teknolojileri sayesinde tasarımcılar bu modellerin içerisinde gezinebiliyor. Ayrıca eldiven ya da benzer araçlar kullanarak insanlar sanal dünyaya geçek zamanlı olarak müdahale edebiliyor ve işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Özellikle endüstriyel tasarımcılar bu sistemleri kullanarak insan ölçekli projeler ortaya çıkarabiliyor. Özellikle elektrikli aletlerin, mimarilerin ve arabaların 3 boyutlu olarak bu ortamlarda bulunması ise tasarımcılar ayrıntılara çok daha hakim olabilmektedir.

3 – VR ve AR Teknolojileri: Revizyonda Azalma

Revizyon işlemleri tasarım en önemli aşamalarından bir tanesidir. Müşterinin modelleri tüm ayrıntıları ile görmesi ve istediğini açıkça belirtmesi bu teknolojiler ile oldukça kolaylaşıyor. Tasarımcılar için hem zorlayıcı hem de uzun zaman alan revizyon istekleri bu teknolojiler ile ortadan kalkıyor. Ayrıca tasarımcıların revizyon işlemleri sırasında yaşadığı maddi kayıplar da bu sayede ortadan kaldırılmış oluyor. Hem alıcı hem de tasarımcı bu işlemler ile daha yararlı bir işleyiş gösteriyor. VR ve AR teknolojileri ürün prototipinde de kullanılarak tasarımcıları büyük sıkıntılardan kurtarıyor.

4 – Etkileyici Sunum ve Atmosfer

Sunum aşaması hem mimarlık hem de endüstriyel tasarımın oldukça önemli kısımlarından bir tanesidir. VR ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile insanlar pek çok farklı öge kullanılabiliyor. VR teknolojiler ile sunum sırasında mimari projede camdan görünen manzara ya da dekoratif detaylar ile tasarımcıların kaliteli bir sunum yapmasına olanak sağlıyor. AR teknolojileri de aynı şekilde sunum sırasında etkili bir atmosfer oluşturmak için çokça kullanılmaktadır.

5 – Tasarımın Kendi Kendisini Anlatması

AR ve VR pek çok şirketin pazarlama strateji içerisine girmeyi başarmıştır. Firmalar bu teknolojiler ile örnek dairelerini VR gibi teknolojiler ile alıcılarına gösteriyor. Bu sayede zamandan ve maddiyattan kazanmış oluyorlar. Ayrıca insanlar evlerine alacakları eşyaların evlerinde nasıl duracağını da arttırılmış gerçeklik sayesinde görebiliyor. Bu sayede ürünü aldıktan sonra pişmanlık yaşanması ya da eve yakışmaması gibi durumları insanlar önceden gözlemleyebiliyor. İki teknoloji de gelecekte kullanım alanlarını ve etkilediği sektörleri çok daha geliştirecek ve arttıracak.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek arttırılmış gerçeklik nedir ve nerelerde kullanılır konuları ile alakalı detaylı videolara ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek VR ve AR teknolojileri için kullanılan kodlama dilleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden de arttırılmış gerçeklik uygulamaları nasıl yapılır gibi konular ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı