‘Data Science’ yani Veri Bilimi son dönemlerde çok sık rastlanılan ve duyulan günümüz teknolojilerinden bir tanesidir. Hem değişen hem de dijitalleşen yeni dünya düzeninde teknoloji artık hayatımızın her alanı içerisinde kendisine yer buluyor. Bu yeni dijital dünya içerisinde içerikler her geçen gün artış gösteriyor. Bu durumda verilerin analiz edilmesi ve işlenmesi gibi bir ihtiyaç ortaya çıkarıyor. Hem çözüm üretmek hem düzenlemek hem yeni teknoloji üretmek hem de gereksiz olan verileri ayırt etmek insanların büyük bir ihtiyacı haline geliyor.
İnsanların bu ihtiyaçlarından dolayı yapılan çalışmalar ‘Data Science’ teknolojisinin doğmasına sebep olmuştur. Data Science hem toplumsal hem de ticari alanlarda alınması gereken kararların duygular ile değil veriler ile alınmasına yardımcı olan bir disiplin olarak ifade edilebilir. Ya da çok fazla bilginin yani verinin hem hızlı hem de etkili bir şekilde incelenmesi olarak da tarif edilebilir. Bilimsel veri ne demek sorusuna verilecek en iyi cevaplar bunlardır diyebiliriz.
İnsanlar eskiden bilimsel araştırma yaparken ellerindeki kısıtlı ve tipik verileri inceler ve onlar üzerine çalışırdı. Bu durum insanları oldukça sınırlar ve geniş görmelerini engelleyici bir etmen olurdu. Fakat bilişim teknolojisinin günümüzde gelişmesi ve bilim içerisinde kullanılması bu durumu yenmemizi sağladı. Artık çok fazla miktarda veriler hem elde ediliyor hem de işlenebiliyor. Big Data yani Büyük Veri olarak adlandırılan bu durum veri biliminin önemini bizlere gösteriyor.
Veri Bilimi Hangi Bilim Alanlarından Oluşur?
Veri Bilimimin gelişmesinde birden çok alan etkili olmuştur. Fakat bunların başında ve temelinde ise 4 ana alan bulunmaktadır. Bunlar Matematik, İstatistik, Bilişim Teknolojisi ve Yazılım Mühendisliğidir. Bu durumda bize Veri Biliminin bilişim ile birlikte ilerlediğini göstermektedir. Bilişim teknolojisinin bizlere sunduğu imkanlar olmasaydı bahsettiğimiz Büyük Veri yani Big Datalar asla toplanamazdı. Ayrıca toplamaların yanı sıra işlenmesi de yine sadece bilişim teknolojisinin bizlere sunduğu imkanlar ile mümkün olabilirdi. Veri Bilimi hangi alanlar bilim alanlarından oluşur sorusunun 4 ana alanı olsa da bilişim teknolojisi özellikle dikkat çekiyor.
Günlük Hayatımızda Data Science
Toplumdaki son kullanıcılar Veri Biliminin etkilerini direkt olarak hissedemeyiz. Fakat iş alanları bu etkiyi direkt olarak hissederler. Bu teknoloji ile birlikte işletmeler maliyetlerini düşürebiliyor, etkinliklerini arttırabiliyor ve rekabet avantajını arttırabiliyor. Buna ek olarak işletmeler bu teknoloji ile birlikte üretim, pazarlama, satış ve reklam planlarını geliştirme avantajını da elde ediyor. Markalar bu sayede hedef kitlelerinin istedikleri ürünleri daha hızlı anlıyor ve onların istedikleri ürünleri daha hızlı piyasaya çıkarıyor.
Fakat bu teknolojinin diğer büyük etkisi ise yapay zeka alanında yaşanıyor. Hem yapay zeka hem de v-Veri Bilimi bölümü birlikte büyüyor ve gelişiyor. Yapay zekanın gelişmesi insan hayatının çok daha kolay olmasına olanak sağlıyor. Ayıca bu kavramın ortaya çıkması ile birlikte yeni iş alanları da insanlara ulaşıyor. Bu işi yapanlara data scientist yani veri bilimcileri ismi veriliyor. Veri bilimcileri verileri analiz ederek sonuçlarını yönetim ile görüşüyor ve veri odaklı uygulama geliştirme çalışmalarını yapıyor. Bu teknolojinin etkileri ve kullanım alanları ilerleyen dönemlerde çok daha karşımıza çıkacak gibi duruyor.
Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret ederek Veri Bilimi neden önemli gibi konular ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı içerisinde Veri Biliminin gelişimi için kullanılan yazılım dillerine bakabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ise yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi geleceğin teknolojileri ile alakalı videolara ulaşabilirsiniz.