Akıllı enerji çalışmaları 21. yüzyılda önemli teknolojik gelişmelerden bir tanesi olmuştur. Dünya üzerindeki nüfus artışı, ilerleyen dönemlerde; enerjiyi, tarımı ve insanların sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden araştırmacılar ve girişimciler bu konular hakkında yıllardır araştırmalar ve çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizde de başta enerji olmak üzere bu alanlara yönelmeler uzun süredir yapılmaktadır. Ülkemizde bu sektöre kamu kuruluşları, hükümet ve paydaşlar tarafından yatırımlar kanalize edilmektedir. Türkiye’de enerji sektörünün gelişmesine yardımcı olan en büyük unsurlardan bir tanesi akıllı olarak tabir edilen enerjinin kullanılması için verilen zorunlu emirlerdir.

2016 yılında Avrupa ülkeleri ve Türkiye ile yapılan bir anlaşma ile 2025 yılına kadar akıllı şebeke uygulamalarına 25 milyar dolardan fazla bir yatırım yapılacak. Bu sayede elektrik kesintisi ve dağıtım kayıpları gibi sorunlar ortadan kaldırılacak. Bu durumda bizlere akıllı şebekeler ve enerji verimliliği konusunda büyük yardımcı olacak. Biz de Aba Innolab ekibi olarak bu yazımızda sizlere ülkemizde akıllı diye tabir edilen bu enerji sistemleri için yapılan yatırımları ve merak edilenleri yazdık.

Akıllı Sayaç Sistemleri ve Kullanımı

Avrupa Birliği bölgedeki akıllı sayaç kullanımını yüzde 80’lere ulaştırmak için geçtiğimiz yıllarda bir direktif yayınlamış durumda. Türkiye’nin de dahil olduğu bu bölgelerde akıllı sayaç alt yapılarında büyük adımlar atılmaktadır. Bu sayaçlar sayesinde enerji kayıpları engellenebilecek. Ülkemizin elektrik piyasasını denetleyen Frost and Sullivan firması ülkemizde 2020 sonu itibari ile 3.5 milyondan fazla akıllı sayaç sisteminin olacağını tahmin ediyor. 2016 yılında ülkemizde 4.5 milyondan fazla akıllı sayaç ünitesi kurulmuş ve bu rakam ülkemizin rekoru olarak gösterilmekte.

Ama akıllı sayaç sistemleri için hem bir standardizasyon yok hem de halkımız bu konuda yeterince bilinçli değil. Bu iki unsur ülkemizde bu teknolojinin yaygınlaşmasını ve ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Bu sebepten dolayı ülkemizde akıllı projelerin hepsi pilot olarak uygulanmaktadır. İlerleyen dönemlerde bu durumların atlatılmasıyla birlikte akıllı enerji uygulamaları ülkemizde daha yaygın olarak uygulanacaktır. Hem devlet kurumları hem de özel şirketler bu sistemler hakkında bilgi paylaşımı yaparak halkı bilgilendirme çalışmalarına devam etmektedir.

Akıllı Enerji ve Özelleştirme

Özel bir şirket olan Enerjisa ülkemizin enerji dağıtım hizmetini sağlamaktadır. Günümüzde Enerjisa 20 milyondan fazla tüketiciye ulaşmıştır. Bu hizmet ağının sağlanması için AİKB yani Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Enerjisa’ya yaklaşık olarak 28.7 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştır. Dünya finans basınına göre bu yatırım ile Türkiye’deki 3 önemli enerji şirketinin çalışmaları ilerletmek için sağlanmış durumda. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde 2016 yılından bu yana kadar temiz enerjiye ve dijital teknolojilere yapılan yatırımlar oldukça arttır. Bu durumda beraberinde ülkemizde ilk dijital enerji santralinin kurulmasına sebep olmuştur.

Enerji Çeşitliliği

Sürdürülebilir ve akıllı kentler için enerji çeşitliliği büyük bir önem taşıyor. Ülkemizde de bu anlamda akıllı enerji çeşitliliği oldukça fazladır. Ülkemizde enerji ihtiyacının yüzde 33’ü doğalgazdan sağlıyor. Diğer bir yandan ise Avrupa basınında çıkan haberlere göre Türkiye 2023 yılına kadar enerjisinin yüzde 30’luk kısmını güneş ve rüzgar enerjisinden sağlamak için çalışmalar yapmakta. Yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonu sağlanarak ilerleyen dönemlerde hem ülkece dışa bağımlılık azaltılmak hem de temiz enerji kullanmak oldukça önemli.

Şu an ülkemizde güneş ve rüzgar enerjisi ana kaynak enerji üretiminde kullanılmıyor. Ama ülkemizde uzun vadede enerji ihtiyacını doğalgazdan karşıma ihtiyacı bulunuyor. Ülkemiz bu anlamda uluslararası pek çok enerji firmasının dikkatini çekiyor. Ülkemizdeki bağımsız enerji üreticileri bu sayede tesislerini modernize etmek için destek alıyor. Ayrıca çeşitli bölgelerde güneş enerji tesislerinin temelleri ET Energy gibi uluslararası firmalar ile kurulmaya başlandı. Ayrıca bu projeler küçük projeler değil. Aksine bölgelerdeki enerji ihtiyacını büyük oranda karşılayacak derece de projeler olarak da dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek dağıtık enerji sistemleri ve benzer konular hakkında hazırlanmış videolara ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek akıllı binalar ve yenilenebilir enerji ya da akıllı enerji sistemlerinde kullanılan kodlama dilleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Aba Innolab resmi sitesinden diğer yazılarımıza da göz atarak ülkemizde yapılan teknolojik yatırımlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı