Gelişen teknoloji ve ilerleyen akıllı cihazlar bizlere mobil sağlık uygulamaları ile yeni imkanlar sundu. Mobil cihazlara indirilebilen mobil sağlık ya da kısa ismi ile m – sağlık aplikasyonları ile insanlarda sağlık bilinci eskisine göre çok daha fazla oluşmaya başladı. Bu uygulamalar ile hastalığın takibi ve doktor-hasta ilişkisi uzaktan da olsa günün her saati sağlanmakta. Ayrıca sağlık aplikasyonları ile birlikte sadece hasta insanlar değil aynı zamanda da sağlığını korumak isteyen kişilerin de yararlanacağı uygulamalar insanlara sunuldu.

Bu anlamda çıkan uygulamalar ile insanlar sağlık aktivitelerini uygulamalar ile takip edebiliyor. Ayrıca yedikleri yemeklerin kalorileri bu uygulamalar ile takip edebiliyor. Bu uygulamaların telefon, tablet ya da giyilebilir cihazlara aktarılabilmesi ve ilerleyen dönemlerde daha da gelişmesi ile birlikte dünyanın her tarafında sağlık alanına ayrılan maddi paylarda önemli azalmalar olacak. Bu uygulamalar bilinçli ve kendini kontrol edebilen bireylerin artmasını hedeflemektedir. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı gibi önemli sağlık kurum ve kuruluşları bu uygulamalar desteklemektedir.

Cloud yani bulut sisteminin uygulandığı aplikasyonlarda sigara bırakma ya da temizlik yapma gibi uygulamalar oyunlaştırılarak hedef kitlesini arttırmaya çalışıyor. Sağlık aplikasyonlarına insanların tüm bilgilerini girmesi insanların bir kısmı için güven vermese de kullanım alanları olarak bu uygulamalar insanların pek çok işini kolayca halledebilmesi için oldukça önemli bir rol oynuyor. Aba Innolab ekibi olarak yazdığımız sağlık aplikasyonları hakkındaki yazımızın devamında bu uygulamalar ile alakalı merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

Mobil Sağlık Uygulamaları Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Sanılanın aksine sağlık alanında uygulamalar yakın zamanda değil 1960 ortaya çıkmıştır. 1920’li yıllarda doktorların hastalar ile radyo üzerinden iletişim kuracağı dile getirilmiş ve 60’lı yıllarda astronotların uzaktan sağlık durumları takibi ile hayata geçmiştir. Taşınabilir ve kablosuz ilk cihaz 1975 yılında tanıtılmış ve mobil sağlık teknolojilerinin temellerine geçmiştir. Daha sonraki dönemlerde de sağlık endüstrileri tarafından bu yapılan çalışmalara büyük destekler vermiştir.

Mobil Sağlık Uygulamaları: Sağlık Aplikasyonlarının Akıllı Cihazla İle Buluşması

2000’li yıllarda akıllı cihazlar artık hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlamıştır. Bu dönemde de telefonda sağlık uygulamaları büyük bir gelişme ve artış sağlamıştır. 2005 yılında ise Continua inisiyatifi isminde bir girişim kurularak sağlık alanında taşınabilen ve giyilebilen cihazların senkronu için bir girişi kurulmuştur. İlerleyen dönemlerde yani 2017 yılında ise kendi sağlığını kendin ölç hareketi uygulamaya başlanmıştır. 2010 yılında da her gün büyük gelişmeler kaydeden akıllı cihazlar içerisinde hem aplikasyonlar hem de giyilebilir teknoloji ile alakalı çalışmaların üretimi için büyük adımlar atılmıştır.

M – Sağlık Aplikasyonları Neler Yapabilir?

Akıllı telefon sağlık uygulamaları ile aslında sağlık alanındaki pek çok uygulamayı gerçekleştirmek mümkün. İlaç dozu ve hangi aralarda alınacağına dair bilgilendirmeleri yapan uygulamalar bu anlamda dikkat çekiyor. Buna ek olarak tansiyon, stres, kan basıncı ya da kronik hastalığınızın durumu hakkında bilgileri yine bu uygulamalar ile alabiliyorsunuz. Kilo sıkıntısı yaşayan insanlar için de hem diyet hem de egzersiz yapabilmeleri için oldukça kolay kullanılabilen uygulamalar akıllı cihazlar içerisinde kendisine yer bulmuştur.

Sağlık kurumlarından göz ya da diğer hastalıklar için randevu almak, en yakın veya nöbetçi eczane aramak gibi imkanlar da bu uygulamalar ile artık gerçekleşebiliyor. Telefona takılabilen geliştirilmiş cihazlar ile cilt kanserinin önüne geçebilmek için ben değişimleri izlenebiliyor. Ayrıca telefonlar ile uyumlu olarak çalışabilen ve telefonlara takılabilen ultrason başlıklar da yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlamış durumda.

Sağlık Aplikasyonlarının Avantajları Nelerdir?

  • Hastanın Her Gözetimde Tutulabilmesi: Akıllı sağlık uygulamaları ile doktorlar hastalarını her an kontrol edebiliyor. Bu sayede de hastalarda ortaya çıkabilecek hastalıklar ya da önceden alınması gereken tedbirler yapılarak hastalığın ilerlemesi ve farklı sıkıntıların ortaya çıkması engellenebiliyor.
  • Zaman ve Maliyet Tasarrufu: En iyi sağlık uygulamaları ile birlikte hem hasta hem de sağlık hizmeti veren kurumlar zamanlarında büyük tasarruf sağlıyor. Ayrıca hastalar bu sayede acil durumlar dışında hastaneye gitmeye gerek duymuyor. Bu ve benzeri durumlar ile hem hastalar hem de kurumlar maddi olarak da büyük bir tasarruf yapıyor.
  • Sağlık Bilincinin Artması: Sağlık aplikasyonlarının pek çoğu akıllı cihazlarda ücretsiz olarak indiriliyor. Bu sayede de insanların hem sağlık konusunda hem de hastalıklar konusunda bilinçlenmesi sağlanıyor. Çünkü pek çok uygulama içerisinde bu hastalıklar ile alakalı uzman kişilerce yazılmış yazılar bulunuyor.
  • Erken Teşhis: İnsanlar sağlık uygulamaları içerisine kişisel bilgilerini girerek kendi durumlarını değerlendirebiliyor. Ayrıca bu sayede ortaya çıkabilecek durumlar hakkında erken teşhis sağlanabiliyor.

Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalı içerisinde gelecekte sağlık alanında olacak yeni gelişmeler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Android sağlık uygulaması yapmak için gereken yazılım dilleri ile alakalı makaleler için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aba Innolab içerisindeki diğer makalelere göz atarak Türkiye’de mobil sağlık uygulamaları hakkında yazılmış yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı