Tasarımsal düşüncenin fikir üretme aşaması, yaratıcı ve heyecan verici bir süreçtir. Bu aşamada hedef mümkün olduğunca çok sayıda yeni fikirlere ilham verecek şekilde fikir üretmektir. Böylece üzerinde çalışılan proje için en kullanışlı ve inovatif uygulama gerçekleştirilebilir. Fikir üretimi sayesinde prototip geliştirmek ve inovatif çözümler sunmak için bir anlamda kaynak ortaya çıkar.

Fikir üretme aşamasının asıl amacı çözüm üretmek için yaratıcılığı kullanmaktır. Ekip bu süreç sayesinde çözüm alanını genişleterek daha iyi ve daha tatmin edici kullanıcı deneyimi sunabilir. Bu süreç, doğru soruları sormanız için önemli bir fırsattır.

Fikir üretme sürecinde kullanılan yöntemler

Mevcut çözümlerin ötesine geçerek yenilik yapma şansınızı kullanmak için bu aşamayı iyi değerlendirmeniz gerekir. Fikir üretme aşamasını iyi değerlendirmek için pek çok yöntemden faydalanabilirsiniz. Bu yöntemler arasında beyin fırtınası, zihin haritası, eskiz, storyboard en çok kullanılanlardır. 

Süreci kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?

Fikir üretme yöntemleri hem heyecan verici hem de işlevseldir. Ancak verimli olabilmek için ön hazırlıklar ve tüm ekibin dahil olması büyük önem taşır. Örneğin, ön hazırlık yapmaksızın gerçekleştirilen bir beyin fırtınası sonucunda çok yeni fikirler çıkmayabilir. Bu nedenle belirlediğiniz yöntem veya yöntemleri uygulamaya başlamadan önce mevcut çözümlerin bir listesini çıkarmak kendini tekrar eden bir sürece girmekten sizi kurtarır.

tasarımsal düşünce fikir üretme

Diğer taraftan fikir üreteceğiniz toplantınızda ekip üyelerinin tamamının aktif katılımı önemlidir. Bunu sağlamak için bir kolaylaştırıcı belirlenebilir. Ekip üyeleriyle baştan birbirinin sözünü kesmemek ve herkese eşit fırsat sunmak üzerine kısaca konuşabilirsiniz. Keyifli olduğu kadar yoğun bir süreç olan fikir üretme sırasında yargısız bir ortam oluşturulduğundan emin olmanız gerekir.

Toplantının başında görev paylaşımı yapılarak, bir kişinin ortaya atılan fikirleri herkesin görebileceği şekilde bir tahtaya yazması süreci kolaylaştırır. Süreç yavaşlarsa, yeni fikirler çıkmamaya başlarsa kolaylaştırıcı doğru soruları sorarak farklı bakış açıları geliştirmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca toplantının ne zaman biteceğini de baştan belirlemeniz faydalı olur. Çok uzayan toplantılarda katılımcılar yorulacağı için aktif katılım sağlamada zorlanabilirler. Belirlediğiniz süreyi verimli kullanmak için başta problemi tanımlayın ve konuya odaklanın. Bir özelliği mi iyileştirmeye çalışıyorsunuz yoksa kullanıcı deneyimini zenginleştirmek mi istiyorsunuz? Hedefleri bilinen bir fikir üretme aşaması çok daha verimli olacaktır.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı