Tasarımsal düşünce ya da tasarım odaklı düşünme, sorunları çözmede sorun odaklı bir yaklaşım geliştirmek için kullanılan yöntem olarak tanımlanabilir. Bir fikir üzerinden harekete geçme sürecini önemli ölçüde destekleyen tasarımsal düşünce; empati, araştırma, fikir üretme, prototip ve test olmak üzere 5 temel adımı içerir. Bu adımlara kısaca bir göz atalım.
Empati yapmak
Tasarımsal düşüncenin ilk aşaması, çözülecek soruna empatik yaklaşmaktan geçer. Karşılaşılan konuları derinlemesine anlamak, deneyim ve motivasyonları fark etmek için uzmanlara danışmayı ve fiziken orada olmayı içerir. Empati, özellikle de kullanıcıyı, yani hedef kitleyi tanımak ve ihtiyaçlarını anlamak için tasarımcının kendi varsayımlarını bir kenara bırakmasını sağlar.
Araştırma yapmak
Bu aşamada, empati yapma aşamasında elde ettiğiniz bilgilerden faydalanırsınız. Temel problemleri tanımlamak üzere bir araştırma yaptığınız bu adımda analiz becerileriniz büyük önem kazanacak. Araştırma adımının gerektirdiği bir diğer önemli beceri de doğru soruyu sormak. Çünkü araştırma sırasında doğru soruları sormak doğru ve işlevsel cevapları keşfetmenize yardımcı olur.
Fikir üretmek
Tasarımsal düşüncenin üçüncü adımı fikir üretmektir. Buraya gelene kadar hedef kitle ve kitlenin ihtiyaçları tespit edilmiş, sorunun çözümüne dair araştırma tamamlanmıştır. İlk iki aşamada problemin ne olduğuna dair tüm çalışmalar yapıldıktan sonra şimdi sıra yeni çözümler bulmak için yenilikçi ve kullanılabilir fikirler üretmeye gelir. Fikir üretirken sıradışı düşünmek için farklı teknikler kullanabilirsiniz.
Prototip yapmak
Karar kıldığınız fikirlerin somut hale geldiği aşama prototip adımıdır. Sorunu ortadan kaldıracağını düşündüğünüz çözümler için ekonomik ve kullanışlı prototipler üretmek için neler yapabileceğinizi düşünün. Prototip yaparken kullandığınız malzemenin farklı sorunlara yol açmaması, seri üretim yapılması durumunda kaynak sıkıntısı yaşanmaması, üretimin çok zorlayıcı olmaması gibi noktaları göz önünde bulundurmanız proaktif olmak için önemli.
Test etmek
Son adımda prototip ya da prototiplerinizin her açıdan test edilmesi gerekiyor. Tahmin ettiğiniz şekilde çalışıyor mu? Hedef kitlenizin kullanımı için uygun mu? Erişilebilir mi? Sorunu ortadan kaldırmada ne kadar etkili? Eğer memnun kalmadığınız kısımlar varsa bazı düzenlemeler ve iyileştirmeler yapmanız gerekecek. Bazı durumlarda ise en başa dönüp bu 5 adımı yeniden atmanız gerekebilir.