Startup, “bir şeyi harekete geçirmek için yapılan iş ya da süreç” olarak tanımlanıyor. Startupların yapısını anlamadan pivot döngüsü konusunu kavramaksa pek kolay görünmüyor. Bu nedenle gelin önce biraz startup dünyasıyla tanışalım.

Amerika’daki 2008 ekonomik krizine genç nesilden bir çözüm olarak ortaya çıkarılan bu sektör günümüzde Türkiye’de de hızla gelişiyor, birçok farklı startup şirketi kuruluyor.

Steve Blank, startup için “ölçeklenebilir ve tekrar edilebilir bir iş modeli bulmak için oluşturulan yapı” tanımını kullanırken, CEO Neil Blumental “Startup, çözümün belli, başarının ise garanti olmadığı bir cevabı bulmaya çalışan şirkettir” tanımını yapıyor.

Y Combinator’ın kurucularından olan Paul Graham’e göre startup’lar hızla büyümeyi vadeden şirketlerdir. Startup işin en başından, büyüyen bir şirkete geçiş süresine kadar her adımda farklıdır.

pivot döngüsü

Startup’larda Pivot Döngüsü Nedir?

İlk prototipini gerçekleştiren startup ilk müşterisi ile pivot döngüsüne girmeye başlar. Bunu aldığı feedbacklere göre yapar. Bu dönem boyunca müşteri startup girişiminin sunmuş olduğu ürünü müşteri değerlendirir. Kısacası iş modelinizde feedbacklere göre yaptığınız yapısal farklılıklara pivot etmek denir.

Pivot döngüsünde startup’ınızı yeniden şekillendirme ve eksik noktalarını keşfetme şansı yakalarsınız. Bu bağlamda aslında büyümeniz için ilk somut dönüt pivot döngüsüne girdiğiniz an ile başlar diyebiliriz. Bu süreçte iyi analizler yapın. Unutmayın bu feedbackler startup’ınızdaki hataları ayıklamayı hatta işinizin hayatta kalmasını sağlayacak en sağlam adımları oluşturmaktadır.

Pivot döngüsü boyunca vizyonunuzu ve uzun vadeli hedeflerinizin tekrar üzerinden geçin. Yeni planlar oluşturun ve bunları tekrar test edin. Startup’ınızda sadece bir kez pivot etmek zorunda değilsiniz. Sayısız kere pivot edebilir, aklınıza gelen her fikri değerlendirmelerinizden sonra uygulayabilirsiniz. Tabii ki bu noktada asıl etkileyicilerin müşterileriniz olduğunu aklınızda tutarak.

Pivot etmek düzeltilmediği taktirde startup’ınızı geriletecek bir hata olacağından asla geçiştirmeyin. Bunun için gerektiğinde tekrar pivot etmekten çekinmeyin. Yeni planlarınızın başarılı olup olmadığını ölçmek için KPI (key performance indicator) gibi yöntemler kullanın. Bu sayede objektif bir değerlendirme yapmış olursunuz.

Startup bir markalaşma sürecidir. Pivot döngülerinden başarı ile ayağa kalkmış, müşterilerini arttırmayı ve onları etkilemeyi devam ettirmeyi başarmış bir startup’ın nihai sonu adının piyasada bilinir hale gelerek markalaşması olacaktır.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı