Finans teknolojisi ya da kısa ismi ile Fintek finans alanı içerisinde büyük ve yeni bir devri başlatmıştı. Bu yüzden finans alanı ile alakalı ya da alakasız aslında pek çok alan finans teknolojisine olan ilgisini arttırmıştı. Fintech ile gelen teknolojilerden ve yeniliklerden geri kalmak istemeyen banka ve diğer finans firmaları finans teknolojilerini birer birer servislerine entegre etmeye başladı. Finans alanı ile uzaktan bile bağı olan tüm firma ve şirketler de bu alana büyük bir önem vermeye başladı.
Start – up projelerinin ve girişimlerin en önemli elemanlarından olan melek yatırımcılar da finans teknolojilerine olan ilgisini son dönemlerde arttırdı. Bununla beraber start – up ve girişimcilerin önemli konularından bir tanesi finans teknolojileri oldu. Finans teknolojilerinin ne olduğunu önceki yazılarımızda sizlere bahsetmiştik. Aba Innolab ekibi olarak bu yazımızda da sizlere finans teknolojilerinin start –up alanındaki etkilerini sizler için yazdık.
Türkiye’de Fintech Uygulamaları
Fintech uygulamaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan teknolojilerdendir. Hem yerli hem de yabancı firmalar finans teknolojilerini kullanmaya başlayarak start – up projelerinin önemli yatırımcılar bulmasını sağladı. Ülkemizde bu teknolojilerin etkisini ölçmek için hazırlanan raporlara göre ülkemizde bu alana yapılan yatırımlar 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 175 büyümüştür. Bu büyüme yaklaşık 30 milyon dolara denk gelmektedir. Melek yatırımcılar ise günümüzde 100 milyon dolara yakın yatırım yapıyor. Fintek ekosistemi ülkemizde her yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyüme yapmaktadır.
Fintech teknolojilerine baktığımız zaman çok fazla karşımıza çıkıyor. Hem belediyeler hem özel kurumlar hem de bankalar pek çok işleminde bu teknolojilerden yararlanıyor. Paraşüt ve Akbank ortaklığı ile Paraşüt kullanıcıları finansal işlemlerini online ortamlarda gerçekleştirebiliyor. Benzer bir ortaklığı Payguru ve Neomobile firmaları da yapmış durumda. Ayrıca Payguru, Türkiye Futbol Federasyonu maç biletleri, Bitaksi aplikasyonu ve Mavi Marmara feribot seferlerinin bilet satışlarını üstlenerek finansal teknolojilerin en iyi örneklerini bizlere sunuyor.
Mekânsal İşler ve Iyzico gibi Fintech teknolojisi hizmeti veren firmalar da günümüzde ülkemizde hizmet veriyor. Mekânsal İşler ülkemizde sigorta firmalarının en zorlu görevlerini basit bir şekilde yerine getirmek için 2014 yılından bu yana hizmet veriyor. Iyzico ise yurt dışı pazarında ödeme konusunda kolaylıklar sağlaması için 2012 yılından bu güne kadar hizmet vermektedir. Ayrıca Iyzico toplamda 15 milyon TL’den fazla yatırım alarak hayata geçmiştir.
Global Fintek Girişimleri
Fintech çalışmaları ülkemizde olduğu kadar dünya üzerinde de oldukça ilgi görüyor. Oldukça önemli yatırımlar alarak hayata geçen ve her geçen gün büyüyen Advanon İsviçre merkezli bir online platform. Advanon hem finansal işlemler konusunda online olarak bir danışmanlık sağlıyor hem de işlemlerini bu platform üzerinden yürütüyor. Capital.com isimli mobil aplikasyonu ise müşterilerinin yapabilecekleri yatırım seçeneklerini belirleyerek müşterilere sunuyor. Ayrıca aplikasyon içerisinde eğitim vermek için kısımlar da bulunuyor.
2016 yılında hayata geçen Monzo da önemli Fintek örnekleri arasında kendisine yer buluyor. İngiltere merkezli bu uygulama sayesinde kullanıcılar cüzdan taşımak yerine tüm maddi kaynaklarını online ortamlarda tutuyor. Diğer bir İngiltere merkezli firma olan Curve ise MasterCard desteği ile verilen tüm kartları tek bir Curve kartına taşıma imkanı sunuyor. Curve kart telefonunuz içerisinde bulunarak tüm işlemleri yapmanızı sağlıyor. Plutus isimli başka bir finans teknolojisi temassız bir şekilde Bitcoin ödeme imkanı tanıyor.
Finansal teknolojiler şimdiden hem ülkemizde hem dünyanın her yerinde ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermiş durumda. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ve gelişen teknolojinin Fintech şirketleri tarafından kullanılması ile birlikte bu alan ilerleyen dönemlerde çok daha büyük gelişmeler yakalayacak gibi duruyor. Bu sayede sadece finans firmalar ya da bankalar değil aynı zamanda da start – up projelerinde de büyük ilerlemeler ve gelişmeler olacak. Ayrıca yatırımcılar da bu sayede daha geniş bir yatırım ağına açılabilecek.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından Fintek nedir ve benzeri sorularınız için cevaplar bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesinden ise Fintech uygulamaları için kullanılan yazılım dilleri hakkında bilgi sahibi olabilirisiniz. Finans teknolojileri ile alakalı daha detaylı bilgiler için Aba Innolab internet sitesindeki diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.