Piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak yeni ürün, hizmet, süreç ya da platformlar ekseninde pratik çözümler üretmek için kurulan startup’lar çoktan iş dünyasının önemli aktörlerine dönüştüler. Gelin, startup dünyasının anahtar kelimelerine yakından bakalım.
Yeniliğin peşinde: İnovasyon
Startup sözlüğünün en önemli kelimelerinden biri Türkçede “yenilik” olarak karşılanan “inovasyon”. Temelde yeni bir fikir, araç ya da yöntem anlamına gelen inovasyon, startup dünyasında piyasanın ihtiyaç ve gerekliliklerine cevap üreten çözüm ve uygulamalar demek.
İnovasyonlar, piyasanın işleyişini daha etkili hale getirmek için çalışan yeni teknolojiler, süreçler ve mekanizmaların üretimini sağlıyor. Bu açıdan “invention” (icat) ile benzerlik gösterse de inovasyonlar icatlara ihtiyaç duymadan da piyasa ve toplum için yeni ve pratik çözümler önerebiliyorlar.
Startup’lara destek hizmeti: Hızlandırıcı ve kuluçkalar
Startup’lar için eğitim ve destek hizmeti sağlayan Y Combinator’un kurucusu Paul Graham, startup’ları “hızlı büyümek için tasarlanmış şirketler” olarak tanımlıyor. Bu doğrultuda startup’lara büyüme yeteneklerini geliştirmeleri için rehberlik hizmeti sağlayan şirket ve kuruluşlara “accelerator” (hızlandırıcı) ve “incubator” (kuluçka) deniyor.
Hızlandırıcılar, yeni kurulmuş startup’lara genellikle şirketten belirli bir hisse karşılığında ve belirli bir zaman dilimi içinde danışmanlık ve destek hizmeti sunuyorlar. Hızlandırıcılardan aldıkları eğitim ve teknik yardım sayesinde startup’lar uzun zaman alacak bir girişim yaratma sürecini kısa zamanda tamamlayabiliyorlar. Kuluçkalar ise belirli bir zaman planına göre hareket etmiyorlar ve startup’lara gelişmeleri için ihtiyaç duydukları koşulları yaratmaları için donanım ve yönetim desteği veriyorlar.
Özel yatırımcılar ya da üniversiteler ve hastaneler gibi farklı alanlarda çalışan kuruluşlar, kendi iş sahalarına göre tasarlanmış “kuluçka merkezleri” açabiliyorlar. Pek çok kuluçka merkezi, kendisiyle anlaşmalı startup’lara ortaklaşa çalışabilecekleri ofisler sağlayarak startup’lar arasında bir işbirliğine de imkân sağlıyor.
Test ve dönüşüm: Pivot
Startup dünyasının bir diğer anahtar kelimesi ise “pivot” yani “döngü noktası”. Pivot, pazara açılmak için uygun koşulları yaratan bir startup’un ilk müşterisinden alacağı geri dönüşümler sonrasında iş sahası, teknolojik altyapı ya da finansal yönelim açısından yapısal değişikliklere gittiği süreci isimlendiriyor. Pivot süreci, başlangıç aşamasındaki bir startup’a yatırımlarının işlevliğini test etme imkânı sunarak girişimcilerin markalaşma yolunda daha etkili taktikler geliştirmelerini sağlıyor.
Çoktan kendi sözlüğünü yaratmış olan startup dünyası, yeni girişimcilerin katkılarıyla gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.