Simülasyon teknolojisi 21. yüzyıl içerisinde ortaya çıkan ve oldukça geniş bir kullanım alanı olan bir teknolojidir. Latinceden dilimize giren bir kelime olan simülasyon, ‘benzer’ anlamında kullanılmaktadır. Simülasyon kullanım olarak da gerçekte olan bir süreç ya da sistemin bilgisayar ile sanal bir ortam içerisinde taklit edilmesidir. Ayrıca bu sanal ortamlarda yapılan işlemlerin sonuçları da görülebilmektedir. Bu sonuçlar ile sistemin verdiği tepkiler de ölçülebilmektedir.

Bu sistemler genel olarak henüz tasarım aşamasında olan proje ya da sistemler için çok fazla tercih edilmektedir. Buna ek olarak karmaşık sistemlerin incelenmesi ve daha rahat anlaşılması için de tercih kullanılmaktadır. Süreç simülasyonu ile sanal ortamda yapılan modellemelerin verdiği tepkiler ve kullanılabileceği alanlar da belirlenmektedir. Bu sayede yapılacak iyileştirmeler ve eksik kısımlar rahat bir şekilde incelenebilmektedir.

Simülasyon Teknolojisi ve Kullanım Alanları

Endüstri 4.0 simülasyon teknolojilerinin kullanım alanlarını oldukça genişletmiştir. Eğitim alanı da bu alanlardan bir tanesi olmayı başarmıştır. Eğitimde kullanılan simülasyon ile öğrenciler zaman kısıtlaması ve kaynak sorunu olmadan eğitimlerini oldukça başarılı olarak devam edebiliyor. Oldukça fazla deneyim imkanı sunarak öğrencilerin buzul hareketleri ve ışığın hareketi gibi deneyleri deneyimleme ve görme imkanı simülasyon ile uygulanabiliyor.

Tıp alanı gelişen her teknolojiden kendisine bir pay bulmayı başarmıştır. Hayatımızın  geri kalanı için oldukça kritik bir konu olan tıp simülasyon ile öğrencilerine kolaylık sağlamaktadır. Öğrenciler üniversite de aynı gerçek hayattaymış gibi simülasyon ile ameliyat gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca riskli ameliyatlarda simülasyon ile ortaya çıkabilecek sıkıntılar ön görülebilmektedir.

Askeriye alanında ise simülasyon şirketleri tarafından üretilen teknolojiler ile askerler olası savaş durumunda hazırlıklarını sanal ortamda gerçekleştirebiliyor. Ayrıca pilotlar uçuş talimlerini de simülasyonlar ile gerçekleştirebiliyor. İş hayatında ise simülasyon ile müşteri talepleri ve pazar stratejileri gibi durumlar bu teknolojiden yararlanmaktadır. Ayrıca insanların yoğun olarak bulunduğu havaalanı gibi yerlerde izdihamın oluşmaması için simülasyon ile ön hazırlık yapılmaktadır.

İyi Simülasyon Nasıl Olur?

Her simülasyon başarılı ya da iyidir diye bir şey yoktur. İyi bir simülasyon için bazı gereklilikler bulunmaktadır. Simülasyon teknolojisi nedir diye merak edenler ve daha önce bu teknolojiyi kullanmayan kişiler için ilk olarak simülasyon son derece basit ve kullanımı kolay almalıdır. Ayrıca simülasyon amacını tam olarak gerçekleştirebilmelidir. Güncelleme alması ve karmaşık yapılara gelişebilen bir yapıya sahip olmalıdır.

Simülasyon Programları

Bir oyun programı olarak görülen simülasyon genel olarak eğitim için kullanılmaktadır. Simülasyon sistemleri sanal dünyada da olsa insanların gerçek hayattaki gibi davranmasına ve sanal ortamda da olsa denenmesine olanak tanır. Simülasyonlar ile hatalar da görülebiliyor. Bu sayede ürünler piyasaya çıkmadan önce hatalarını üreticiye gösterebiliyor ve hataların giderilmesi ile ürünler piyasaya daha hazır bir şekilde çıkmış oluyor.

Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalını ziyaret ederek simülasyonun geleceği hakkında daha detaylı videolara ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Youtube kanalından da simülasyonun geleceği hakkında videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Innolab internet sitesini ziyaret ederek simülasyon teknolojisi gibi Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren diğer teknolojilere de göz atabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı