Simülasyon teknolojileri dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak oyun alanı gelebilir. Fakat 4. Sanayi Devrimi ile hayatımıza giren simülasyon teknolojisi çok daha önemli alanlara hizmet vermektedir. Sağlık, mimari ve mühendislik gibi pek çok alan içerisinde simülasyon teknolojisi kullanılmaktadır. Bu anlamda faaliyet gösteren simülasyon şirketleri de bu teknolojinin hem gelişmesini hem de alanın genişlemesini sağlamıştır. Gerçek hayattaki görüntü ya da objelerin sanal ortama taşınmasını sağlayan bu teknoloji, modellemeler ile sistem kontrollerinin yürütülmesini sağlamaktadır.
Bu sayede sistemlerin ya da mekanların gerçekte karşılaşabileceği sorunlar ilk olarak sanal ortamlarda gerçekleştiriliyor. Hatta gerçek dünyada deneme yapılması oldukça sorunlu olan konular bile bu teknoloji ile sanal ortamda denenebilir ve yapacağı etkiler tespit edilebilir. Böyle bir kullanım alanına sahip olması sebebiyle simülasyon oldukça geniş bir yelpaze içerisinde hizmet vermektedir. Biz de Aba Innolab ekibi olarak simülasyon teknolojisinin en çok kullanıldığı alanları ve mimari açısından önemini sizler için yazdık.
Simülasyon Teknolojisinin En Fazla Kullanıldığı Alanlar
Simülasyon kullanım alanları oldukça fazladır. Gem güçlü hem de kesin bir çözüm yöntemi olarak görülen simülasyon havacılık sektörünün çok fazla tercih ettiği bir çözüm yöntemidir. Hem askeri anlamda hem de sivil havacılık konusunda uçaklara uygun olarak hazırlanan simülasyonlar ilk etapta pilotlara verilmektedir. Pilotlara ilk etapta normal uçaklar ile eğitim vermek hem maddi olarak hem de zaman olarak oldukça uzun sürmektedir. Simülasyon teknolojisi her iki konuda da havacılık alanına büyük bir hizmet vermektedir.
Eğitim ve simülasyon teknolojileri de iyi bir ikili olmuş durumda. Öğrenciler bu teknoloji ile birlikte pratikte öğrendikleri pek çok konuyu sanal ortamda canlandırılmış olarak görebiliyor. Volkanik patlamalar, uzay ve ışığın yayılması gibi normalde öğrencilere gösterilemeyecek konular simülasyon sayesinde her öğrenciye gösterilebiliyor. Bu sayede öğrencilerin eğitim kalitesi artıyor ve öğrendiklerini görerek çok daha iyi anlayabiliyor. Bunun dışında sağlık alanında da simülasyon fazlaca tercih edilmektedir.
Özellikle tıp eğitimi alan öğrenciler ilk ameliyatlarını sanal ortamda gerçekleştiriyor. Bu sayede hem acemiliklerini atıyor hem de olabilecek sıkıntılar ortadan kaldırılıyor. Bunun dışında sağlık çalışanları hastalık teşhisi ve için de bu teknolojiden yararlanıyor. İlerleyen dönemlerde simülasyon ile birlikte ameliyatlarda doktorların göremedikleri bölgeleri de görmesinin sağlanacağı tahmin ediliyor. Bu sayede doğabilecek sıkıntılar için doktorlar önceden tedbir alabilecek. Ayrıca riskli ameliyatlar bu sayede daha rahat yapılabilecek.
Simülasyon teknolojileri ayrıca eğlence sektörünün de vazgeçilmezi olmuş durumda. Simülasyon gözlükleri ile birlikte oyuncular kendilerini yıllarca monitörden izlediği dünyaların içerisinde bulabiliyor. Oyuncuların gerçek dünyada yaptığı tüm fiziksel hamleler sanal ortama bu sayede aynen aktarılmaktadır. Buna ek olarak televizyon ve sinema sektörü de b teknolojiyi oldukça benimsemiş durumda. Süreç simülasyonu sayesinde belli koşullarda olabilecek sonuçlar simülasyonlar sayesinde tespit edilebiliyor.
Mimari Alanda Simülasyon Teknolojileri
Mimari günümüzde pek çok teknolojiden yararlanmaktadır. Fiziksel bir mühendislik ile tasarlanmasını ifade eden mimarlık ilk etapta fikrin el ile çizilmesi ile gerekiyor. El ile 3 boyutlu çizim mümkün olmadığı için mimarlar çizimlerinde olabilecek sorunları ve sıkıntıları ilk başlarda fark edemeyebilir. Çizimin daha detaylı incelenmesi ve hataların görünebilmesi için de devreye simülasyon giriyor. Geliştirilen programlar sayesinde tasarlanan mekan 360 derece bir görünüm ile sanal ortama aktarılıyor. Bu sayede mimarlar projelerine istedikleri eklemeyi ve çıkarmayı yaparak projenin görünümünü değiştirebilir ve gerçekte alacağı hali gözlemleyebilir.
Simülasyon sadece estetik açıdan projelerin test edilmesini sağlamıyor. Örneğin projenin yapılacağı alan çok fazla sel ya da erozyona uğrayan bir bölge ise simülasyon içerisinde bu afetlere projenin vereceği tepkiler ölçülebiliyor. Özellikle deprem bölgelerine yapılan binaların ilk etapta sanal ortamda depreme vereceği tepkilerin sanal ortamda test edilmesi oldukça önemli. Bu sayede binayı güçlendirme ve geliştirme çalışmaları risk alınmadan yapılmış olur ve insan hayatı riske atılmamış olur. Mimarlık simülasyon teknolojileri şimdiden bir bütün olmuş durumda. İlerleyen zamanlarda bu birleşimden çok daha güzel projelerin çıkacağı tahmin ediliyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından simülasyon teknolojisinin farklı kullanım alanları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesinden hem simülasyon teknolojileri içerisinde kullanılan yazılımlar hakkında 3 boyutlu modelleme hakkında daha detaylı makalelere ulaşabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesindeki diğer makalelerimizden 4. Sanayi Devrimi ile alakalı daha detaylı yazılara ulaşabilirsiniz.