Siber saldırılar gelişen internet ve bilgisayar teknolojileri ile tüm dünyanın önemli sorunlarından bir tanesi olmuştur. Özellikle teknolojik aygıtların hayatımızın her alanına girmesi ile birlikte sokakta gezerken bile siber bir saldırıya uğrama ihtimalimizi bile oldukça yüksek tutmakta. Ayrıca bu saldırılar ile siber savaşlar adı verilen dünya savaşları bile olmaktadır. Bizde Aba Innolab olarak en yaygın siber saldırı yöntemlerini sizler için sıraladık. Ayrıca yazımızda bu saldırılardan nasıl kendini koruyabileceğinizden bahsettik.

1 – Siber Saldırılar Arasında En Popüleri Malware ( Kötü Amaçlı Yazılım )

Malware saldırısı dünyada insanların en sık rastladığı saldırılar arasında bulunmaktadır. Bu saldırı genel olarak kullanıcılara atılan bir e – posta eklentisi ile ya da tehlikeli bir linki tıklamaları ile olabilir. Bu saldırı sonucu farklı tarzda sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Sistemdeki ana bileşenler için erişimi engellemek, daha farklı kötü amaçlı yazılımları ağ yolu ile sisteme yüklemek, sistem üzerinde kullanıcıların gizli bilgilerine ulaşmak ya da bazı önemli sistem parçalarını bozmak gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

2 – Siber Saldırılar: E – Dolandırıcılık

E – dolandırıcılık hem ülkemizde hem de dünyada yapılan siber saldırılar arasında oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Her gün televizyonlarda bununla alakalı pek çok haber gündeme gelmektedir. Bu saldırı genellikle kullanıcılara e – posta ile güvenilir bir kaynaktan geliyormuş izlenimi oluşturularak yapılmaktadır.

3 – MitM ( Man – In – The – Middle ) Saldırısı

MitM saldırlar genel olarak ağ üzerinden yapılmaktadır. İsmi pek duyulmamış olsa da oldukça tehlikeli ve oldukça yaygın bir saldırı yöntemidir. MitM ilk olarak halka açık Wi – Fi ağları üzerinden yapılmaktadır. Farkında olmadan bu ağa bağlanan kişiler genel olarak farkında olmadan bu saldırıya maruz kalabilir. Diğer bir MitM saldırı yöntemi ise kişilerin haberi olmadan Wi – Fi ağlarına yapılarak gerçekleşmektedir. Bu saldırılar kişinin bilgilerini çalmak için ya da sistemine zarar vermek için olabilir.

4 – DoS ( Denial of Service ) Saldırısı

DoS saldırılarını özellikle yeni nesil çocuklar internet üzerinden çokça duymaktadır. Bu saldırı bir sistem ya da ağa kaldıramayacağı kadar fazla yüklenerek gerçekleşir. Eğer saldırıyı yapan kişi birden fazla bilgisayar ile bu durumu gerçekleştiriyor ise bu saldırıya DDoS yani Distributed Denial of Service adı verilir. Fakat bu saldırıların kişilere vereceği büyük sorunlar yoktur. Politik amaçlı veya eğlence amaçlı olarak gerçekleşen bir saldırı türüdür.

Saldırılar İçin Alınabilecek Önlemler

  • Geldiği kaynağa tam olarak güvenmediğiniz e – postaları ve eklentileri kesinlikle açmayın.
  • Tamamen güvenmediğiniz bir kişi ya da kuruma telefonunuz ya da e – posta adresiniz ile herhangi bir kişisel bilginizi paylaşmayın.
  • Şifrelerinizi olabilecek en güvenli şekilde hazırlayın ve kimse ile paylaşmayın.
  • Aygıtınız ne olursa olsun anti – virüs yazılım programları bulundurun ve güncel olup olmadıklarını kontrol edin.
  • Bir kurumdan gelen e – postayı açmadan önce kurumdan bu durumu kontrol edin. Çünkü bazen siber saldırılar bir kurumun mail adresini taklit ederek atılmış bir posta üzerinden gerçekleşebilir.
  • Son olarak ise ziyaret edeceğiniz sitenin bağlantı adresini kontrol edin. Bazen kötü amaçlı yazılımlar çokça kullanılan siteleri taklit edebilir. Sonlarına gireceğiniz siteden farklı olarak .net ya da .com gibi değiştirilerek dikkatinizi çekmeye çalışabilir.

Siber saldırılar ya da benzer konular ile alakalı daha detaylı bilgiler almak için Aba Innolab resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden ve resmi Youtube kanalından da bu ve benzer konular ile alakalı yazı ve videolara ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı