İlk etapta 3D modelleme ve tasarım konusunu kısaca tanımlayacak olursak; oldukça geniş bir yelpazede ele alabileceğimiz 3D modelleme ve tasarım temel olarak, herhangi bir nesne ya da yüzeyin, dijital versiyonunu elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemle hazırlanan 3D modeller video oyunları ve sinema endüstrisi, mimari, illüstrasyon, mühendislik ve ticari reklamcılık gibi çeşitli ortamlarda sıklıkla kullanılır. 

Kreatif süreçlere sahip iş modelleri için ayrılmaz bir parça olan 3D modelleme ve tasarım, mühendisler ve mimarlar tarafından plan-tasarım süreçlerinde kullanılırken, animasyon ve oyun tasarımcıları fikirlerini hayata geçirirken 3D modellemeden faydalanıyorlar. Özellikle film ve sinema endüstrisi, maliyeti azaltıp, üretimi hızlandırabilmek için 3D modellemeden neredeyse her yapımda yararlanıyor. Bu yıl son sezonu yayınlanacak olan Game of Thrones dizisi, 3D model ve animasyonlarla bu konuya çok net bir örnek oluşturuyor. Mimar ve mühendisler de hayal ettikleri yapı ya da makineleri çizebilmek için özel yazılım programlarından yararlanıyorlar. 2D, 3D programlar ile zihinlerindeki görsel ve fikirleri, dijital ortama aktarabilen mimar ve mühendisler, bu sayede ortaya koyacakları “ürün” ya da “hizmet” konusunda nokta atış yapabiliyorlar. 

Nasıl 3D Modelleme Yapabilirim?

3D modelleme ve tasarım titizlik ve sabır isteyen bir alan. Bu alanda çalışmaya başlarken basit ve bir nevi “ilkel” nesnelerin (küp, küre gibi) seçilmesi büyük önem taşır. Bu sebeple konuya basit nesneler üzerinde başlayıp, zaman içerisinde daha karmaşık yapıları tasarlamak her açıdan daha yararlı olacaktır.

3D modelleme programlarının karmaşık olması ve modelleme ilkelerinin temel sanat becerilerine dayalı olması öğrenme sürecini zorlaştırıyor olsa da zaman ve sabır, modelleme konusunda kendisini geliştirmek isteyen herkesin ihtiyacı olan iki anahtar nokta. Yine de çizim ve heykel alanlarında deneyimi olanların bu konuda bir adım önde olduğunu belirtmemiz gerek. 

Peki Hangi Programlar?

Bu konuda rahat olabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz bütçenize uygun birçok 3D modelleme ve tasarım programı bulunuyor. İster animasyon ister oyun modelleme ya da ev tasarımı… Sadece yapmak istediğiniz tasarımı belirlemeniz bu noktada size yol gösterecektir.

Programdan söz etmişken konumuza birkaç örnekle devam edebiliriz.

İlk programımız, 3D modelleme ve animasyonda endüstri standardı haline gelen Autodesk’in geliştirdiği “Maya”. Üniversitelerde 3D modelleme derslerinde de tercih edilen Maya, profesyonel stüdyolara iş başvurusu yaparken de aranılan yetenekler arasında başı çekiyor. Bu sebeple modelleme ve tasarım konularında kariyer yapmayı planlıyorsanız Maya sizin için olmazsa olmaz bir noktada. 

Bir diğer programımız “Cinema4D” ise hareketli grafik sanatıyla ilgilenenler için biçilmiş kaftan niteliğinde. Maya’ya kıyasla çok daha rahat bir şekilde öğrenilebilen Cinema4D, Adobe After Effects gibi tasarım araçlarıyla desteklenerek zihninizde oluşturduğunuz görselliği dijital ortama aktarmanıza yardımcı oluyor. 

Ücretsiz ve açık kaynaklı “Blender” ise 3D modelleme ve animasyon programı olarak öne çıkıyor. Profesyonel seviyede 3D değerler ortaya koymanıza yardımcı olan Blender, Maya ve Cinema4D’nin aksine oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Sektörde standart dışı olarak kabul edilen program, son derece güçlü bir araç setine sahip.

Mimar ve peyzaj mühendisleri arasında son derece popüler bir program olan “SketchUp”, bu alanlarda çalışmak isteyenler için son derece kolay ara yüze sahip. Kullanıcı dostu yapısıyla, öğrenim sürecini kısalttığı gibi kullanıcılarının işlerini çok daha hızlı ve etkin bir şekilde hazırlamalarına olanak sağlıyor. 

Kaynak

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı