Endüstri 4.0 ile birlikte Sanal Gerçeklik (VR) hayatımızda önemli bir yere sahip oldu. Genellikle oyun alanında ‘VR ‘adı altında yapılan çalışmalar gözükse de bu teknoloji, engelli bireylerin hayatlarına önemli bir katkı yapmakta. VR teknolojisi yapay zeka ve nesnelerin interneti kadar bu konuda önemli ve işlevsel çözümler ortaya çıkarıyor. Engelli bireylerin sosyal hayata daha rahat bir şekilde dahil olmalarını sağlayan bu sistem, engellilere özgün deneyimler sunmakta.
Sanal Gerçeklik İle Sanata Dokunan Görme Engelliler
Sanal gerçekliğin çok fazla kullanım alanı bulunmakta. VR başlıkları da bunlar arasında en popüler olanlardan bir tanesi. Bu başlıklar ile fiziksel engeli bulunan bireyler farklı aktiviteleri yapabiliyor. Fiziksel engelli bireyler bu başlıklar ile dağcılıktan yüzmeye kadar pek çok farklı aktiviteyi gerçekleştirebiliyor. Görsel duyular kullanılarak yapılan sanal gerçeklik ortamı görme engeli olan bireyler için hazırlanan bir projede dokunma duyusunun kullanılmasına olanak sağlıyor.
Touching Masterpieces ismi verilen sistem sayesinde görme engelli bireyler uzayda heykellere dokunma hissini yaşamasına olanak sağlıyor. Bu proje içerisinde Nefertiti büstü gibi Davut Heykeli gibi pek çok sanat eseri görme engellilerin hizmetine sunulmuş durumda. İlerleyen yıllarda bu teknolojinin hem daha fazla gelişmesi hem de daha fazla kullanım alanı olması bekleniyor.
Göz Hareketleri İle Piyano Çalmak
Sanal gerçekliğin en büyük etkileşim alanı vücut hareketleri ve giyilebilir teknolojidir. Bu teknolojinin ilerlemesi günümüzde bunlara göz hareketlerini eklemiştir. Bu teknolojiyi ilk olarak Japonya’da kullanıldı. Fove şirketi tarafından geliştirilen bir proje ile fiziksel engelli bireyler gözleri ile piyano çalabiliyor. Sanal Gerçekliğin en etkili ve özel kullanım alanlarından bir tanesi olan bu proje uluslararası alanda oldukça ses getirmeyi başardı.
Buna ek olarak geliştirilen binaların da engelli bireylere uygun olup olmaması da bu teknoloji ile ölçülebiliyor. Yeni yapılan binalar geliştirilen yeni VR gözlükleri ile birlikte kontrol edilebiliyor. Ayrıca binaların tasarımları da yapılan gözlükler ile birlikte engelli bireylere uygun olup olmadığı kontrol edilebiliyor. VR gözlüklerinin zaman içerisinde gelişimi görme engelli bireyler için çok daha farklı kapılar açacak gibi duruyor.
VR İle Kendinizi Engellilerin Yerine Koyun
Engellilerin hayatlarının daha pozitif ve rahat geçirmesi için insanların sorumluluklarını arttırması lazım. Engelli bireylerin hem şehir içinde hem sosyal hem de evlerinde yaşadığı ya da yaşayabileceği sorunları anlamak için insanların empati yapması oldukça önemli. İnsanlara bu empatiyi sağlamak amacı ile artık VR uygulamaları ile birlikte mümkün. İşitme engellilerin ya da fiziksel engelli bireylerin yaşadıkları durumu sanal bir ortam ile insanların deneyimlerine sunuluyor.
Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret ederek Sanal gerçeklik uygulamaları ve benzer konular ile alakalı bilgilendirici makalelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalından da engelli bireyler için geliştirilen teknolojik üretimler nelerdir bakabilirsiniz. Bu teknolojilerde kullanılan yazılım programları ile alakalı bilgi almak için ise İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.