Robotik teknolojisi günümüzde 4. Sanayi Devriminin etkileri ile birlikte oldukça gelişmiştir. Robotik ilk başlarda üretim ve sanayi alanlarını bizlere hatırlatsa da günümüzde medikal sektör robotlardan oldukça destek almaktadır. Robotların medikal alan içerisinde kendine yer bulması günümüzde yeni yeni duyulsa da robotik 1985 yılından beri medikal alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım alanı günümüzde ise oldukça geniş alanlarda ve oldukça önemli işlemlerde karşımıza çıkıyor. Ayrıca robotlar medikal alanda bizlere hem avantajlar hem de dezavantajlar sunuyor.

Robotik Tıp Alanında Nasıl Kullanılıyor?

Robotik sistemler tıp sektöründe en çok cerrahi alanda yaşadıkları başarılar ile dikkat çekiyor. Cerrah kontrolünde ya da bilgisayarla ile kullanılan robotlar insan müdahalesini azaltarak insan kaynaklı hataları minimuma indirmeyi hedefliyor. Özellikle gelişmiş robotlar sayesinde mikrocerrahi gibi zorlu işlemler daha başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Buna ek olarak robotlar ameliyat masraflarını ve ameliyat sürelerini kısaltıyor. Özellikle kanser hastalığının tedavisinde ve teşhisinde robotlar oldukça dikkat çekiyor. Bunun bilincinde olan üniversite ve kurumlar da robotik çalışmalarını her geçen gün arttırıyor.

Sağlık Alanındaki Robotlar

Robotların medikal alandaki faaliyetlerinden bir tanesi temizlik. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre her 100 hastadan 4’ü hastaneden kaptığı bir hastalık ile sorun yaşıyor. Ayrıca bu hastalığı kapan 9 kişiden 1’i hayatını kaybediyor. Bu anlamda hastane temizliği için geliştirilen robotlar sayesinde insanların hastaneden hastalık kapası yüzde 70 oranında azalıyor. Robotik teknolojisi ayrıca doktorun uzaktan hastaya müdahalesi için de geliştirilmiştir. Bu robotlar sayesinde doktor ve hasta arasında uzak bir mesafe olmasına rağmen doktorlar elektronik cihazlar ile muayene ce müdahale etme hakkına sahip oluyor.

Ayrıca bu sistemler yanlış ilk yardım müdahalesi sonucu insanların hayatını kaybetmesini de engelliyor. Robotlar ayrıca hastanede ilaç taşıma hizmetinde de kullanılıyor. Robotlar hassas ilaçları taşıyarak sağlık çalışanlarının hastalar ile daha çok ilgilenmesini sağlıyor. Ayrıca mikro robotlar sayesinde vücut içerisinde ilaçlar istenilen noktalar hızlı bir şekilde taşınabiliyor. Diğer bir yandan ise insan hareketlerini algılayan ve yorumlayan robotlar ile hastaların stresi robotlar tarafından azaltılıyor.

Robotik Teknolojisi Avantajları ve Dezavantajları

Hayatımıza giren her teknoloji artı ve eksi yönleri ile karşımıza çıkıyor. Medikal alanda kullanılan robotlar da aynı şekilde hayatımıza girmiş durumda. Robotlar ilk etapta sağlık çalışanlarının iş yükünü azaltıyor ve zaman tasarrufu sağlıyor. Ayrıca bu sayede sağlık çalışanlarının verimi de arttırılıyor. Diğer bir yandan ise robotların bu alanlarda kullanılması için eğitim gerekiyor ve klinik masrafları arttırıyor. Ayrıca bazı hastaneler bu robotlar için uygun olmadığı için hastanelere ekstra harcama gerekiyor. Google gibi pek çok firma bu robotları daha minimal bir hale getirmek için çabalasa da şu anki durumda bu hastanelerde robot kullanmak mümkün değil.

Robotik teknolojisi ayrıca yapay zeka ile birleştirildiği zaman hastalık teşhisi konusunda insan üstü sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Robotlar şimdiden sağlık alanında insanların etkisini bitirmek için kullanılmaya başlandı. Geleceğin en önemli teknolojilerinden olan bu sistemler sayesinde gelecekte hem insan ömrü hem de sağlık çalışmaları çok daha ilerleyecek gibi duruyor. Pek çok uluslararası firma şimdiden medikal alanda kullanmak için robot çalışmalarına hız vermiş durumda.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından robotların gelecek yıllarda hayatımıza etkisi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden robotik teknoloji nedir ve Türkiye’de robotik faaliyetler nelerdir gibi konular ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesinden ise robotik teknolojisi için kullanılan kodlama dilleri ile alakalı detaylı yazılara ulaşabilirsiniz.

 

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı