Hangi İhtiyacı Karşılıyorsunuz?

Gereken bilgileri topladınız ve artık bir robot üretmeye hazırsınız. Kendinize sormanız gereken ilk soru: “Bu ürün hangi ihtiyacı karşılıyor?” olmalı. Üretiminizden kazanç sağlamak için bir ihtiyaca cevap vermeniz gerekiyor. Başlangıçta uygulayabildiğiniz kadar A/B test ve kullanıcı anketi uygulayın. Tamamen dijital ürünlere kıyasla yazılım ile çalışan somut bir mekanizma üretmen daha zahmetli. Tam da bu sebeple başlangıç seviyesindeyken toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın ve ihtiyaç kısmını netleştirin.

Açık Kaynak Kodlar

Açık kaynak kodlama bugünün pek çok teknolojik ürününün başlangıç noktası. Televizyon, mobil uygulamalar, web tarayıcısı, telefon, araba ve hatta mikrodalga fırın da bu kodlama türünün ürünü. Açık kaynağın temel mantığı yazılım geliştiricilerin zaten icat edilmiş kodlama yöntemlerini baştan keşfederek vakit kaybetmemeleri. Bu yöntemle yazılan kodlamalara erişen developer’lar artı değer katmak üzerine çalışıyor; eski kodun üzerine komutlar yazıyorlar.

Yazılımla Başlayın

ROS, Linux, OpenCV kullanarak öncelikle kodlama kısmını tamamlayın. Robotun somut halini alacağı donanım kısmını sonraya bırakın. Böylelikle yazılımda bir değişiklik gerektiğinde donanımla temas etmeden ilerleyebilirsiniz. Donanım sökülüp geri takıldığında kaybedeceğiniz efor ve maddiyatın önüne böylelikle geçebilirsiniz.

Gerçek Dünya Simülasyondan Farklı

Belirli durumlarda ve belirli endüstrilerde simülasyon hayati bir önem taşıyor. Özellikle gerçek testlerin regülasyonlarla yasaklandığı sektörlerde simülasyon sıkça kullanılıyor. Ancak bu gerçek dünya ile arasında fark olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Küçük, hafif ya da düşük maliyetli robot üreten şirketler ürünlerini gerçek dünyada test etme fırsatı bulabiliyorlar. Gerçek sistemler ve gerçek veriyle test uygulamaları çok değerli. İlk sonuçlarla yazılımı modifiye ederek ilerlemek ileride meydana gelebilecek hataları önlemek adına önemli.

Bulut Teknolojisi

Bulut teknolojisi veriyi sağlıklı depolamaya, transferin güvenliğini sağlamaya, gerçeğe yakın anlamlandırmaya ve daha birçok veri odaklı ihtiyacın karşılanmasına yarıyor. Robotik alanında faaliyet göstereceklerin bu teknolojiyi yakından tanıması iyi olacaktır. Üretilen bolca veriyi saklayarak geliştirmeye hazır depolamak bu yöntemle mümkün. Bulut sistemine adım atmayı düşünüyorsanız var olan bir sisteme dahil olmanızı tavsiye ederiz. Kendi sisteminizi kurup işler hale getirmek önceliğiniz değilse eski bir sisteme dahil olmak başlangıç için en karlısı. Böylelikle asıl faaliyet alanınız olan robot yapımına gereken zamanı ayırabilirsiniz.

Seviye Tespit

Bu alandaki seviyeniz öğrenme şeklinize, geçmiş bilgilerinize ve özel ilgi alanlarınıza göre değişebilir. Ancak hızlıca göz atmak isterseniz, aşağıdaki açıklamalardan seviyenize uygun önerileri okuyabilirsiniz.

Başlangıç: Gerçek bir robot alın. Nasıl çalıştığını, mekanizmasını, iç ve dış yapısını inceleyin. En baştan yenisini yapmak yerine Turtlebot gibi kısmen hazır donanımlarla ilk denemelerinizi yapın.

Orta: ROS öğrenmeniz faydalı olacaktır. Robotik dilini bu şekilde anlamlandırabilirsiniz. Özellikle bu alanda kariyer yapma amacı olanlar için ROS bilgisi şart.

İleri: ROS’ın ardından artık kendi platformunuzu ve topluluğunuzu kurmaya hazırsınız. Robotik alanında en önemli iki unsur: ROS ve topluluk ilişkileri. Bu iki durumunun yolunda gittiğinden emin olmanız gelişiminizi hızlandıracaktır.

Kaynak:

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı