On dokuzuncu yüzyıl, endüstriyel süreçlerin hızlanması ve yaygınlaşması anlamına geliyor. Yirminci yüzyılda ise, teknoloji laboratuvar ve araştırma enstitüsünden evlere geçiş yaptı. Bugüne baktığımızda eşit önemdeki yeni bir teknolojik değişimin başlangıcındayız: Robotics Devrimi. Peki Robotics Devrimi nedir ve gerçekte nelere kapı açacak?

Bir “robot” genellikle, karmaşık bir dizi işlemi otomatik olarak gerçekleştirebilen, özellikle bir bilgisayar tarafından programlanabilen bir makine olarak tanımlanır. Bu, bilimkurgu filmlerinde gördüğünüz tipteki geleneksel robotların büyük bir bölümünü de kapsayan bir tanım. Bununla birlikte, bir robotun insana benzer ve uzuvlara sahip olması, yürümesi ya da konuşması gerekmiyor. Aksine, bir robotun ne olduğuna dair çok daha geniş bir yorum yapmak da mümkün.

Akıllı malzemeler, yapay zeka, uygulama, biyoloji ve robotik arasındaki sınırlar bulanıklaşıyor. İşte robotiklerin önümüzdeki yirmi ila kırk yıl boyunca insan ırkına etkisi de aynen böyle olacak. Doğal ortamı izleyen ve onarabilen robotlardan, kanseri izlemek ve yok etmek için nano robotlara ve gezegenlerin sömürgeleştirilmesine öncülük eden robotlardan bizi yaşlılıkta yalnızlıktan kurtaracak robotlara… Gelecekte, toplumumuzun ya da hayatımızın robotlardan etkilenmeyecek tek bir parçası yok.

Mekanik, elektriksel ve hesaplamalı alanlara ayrışabilen klasik bir robot yerine, bir robotu üç temel bileşeniyle biyolojik karşılığı üzerinden düşünebiliriz: bir beden, bir beyin ve bir karın. Bu yapay organizma paradigmasının yararı, biyolojik organizmaların tüm özelliklerinden yararlanmaya ve ötesine geçmeye teşvik edilmemizdir. Ve bu amaç, sadece akıllı malzemeler, sentetik biyoloji, yapay zeka ve adaptasyon alanlarındaki uyumlu araştırmalarla başarılabilir.

Akıllı malzeme Robotics için olmazsa olmaz

Akıllı malzeme, başka bir alan adı üzerinden uyarıldığında, bir alanda gözlemlenebilir bir etki sergileyen materyaldir. Bunlar mekanik, elektriksel, kimyasal, optik, termal ve benzeri tüm alanları kapsar. Akıllı malzemeler robotics’lere ve özellikle yapay organizmalara yeni özellikler ekleyebilir.

Örnek vermek gerekirse, kimyasalları izleyebilen bir robota ihtiyacınız varsa kimyasala maruz kalındığında elektrik özelliklerini değiştiren akıllı bir malzeme kullanabilirsiniz.

Akıllı malzemeler, biyolojik doku ve bu yeteneği sunma potansiyeline sahip son teknoloji ürünü yumuşak robot teknolojileri gibi aynı fiziksel özellikleri (sertlik, esneklik, viskozite) büyük ölçüde kapsar. Akıllı malzemeler üç gruba ayrılabilir: (1) hidrolik ve pnömatik yumuşak sistemler; (2) akıllı aktivatör ve sensör malzemeleri; (3) sertlik değiştiren malzemeler.

Robotların hayatımıza etkisi ne olacak?

Bu robotlar hayatımıza ve onlarla nasıl etkileşim kurup onlarla yaşayacağız? Akıllı deri, destekleyici ve tıbbi cihazlar, biyolojik olarak parçalanabilir ve çevresel robotlar veya akıllı yumuşak robotlar öngörülebilir. Örneğin, yumuşak robotiklerin uyumluluğu onları biyolojik dokuyla doğrudan etkileşim için ideal hale getiriyor. Elektrik bağlantıları ve elektronik bileşenler de dahil olmak üzere doğrudan deriden deriye temas ve insan derisine entegrasyon için akıllı malzemeler üzerinde çok sayıda çalışma yapıldı.

Benzer şekilde, ihtiyaç sahibi insanlar için gelecekte, hareketliliği sağlayacak güç desteği giysisi formunda olabilir. Sonunda giyilebilir yardımcı cihazlar, konvansiyonel yardımcı cihazları gereksiz hale getirecek. Örneğin, yumuşak robotlu Güç Pantolonu giydiğinizde tekrar yürümek için tekerlekli sandalyeye ihtiyacınız olmayacak.

Bu gibi biyo bütünleştirici yumuşak robotikler geliştirilmeye başladı bile ve önümüzdeki 10 -15 yıl içinde kliniklerde görünmesi bekleniyor.

Ayrıca çevresel açıdan güvenli ve doğa içinde hiçbir şeye zarar vermeyen akıllı malzemelerden elde edilen doğa dostu robotlar da karşımıza çıkacak. Tıpkı internetin etkisini önceden tahmin etmek imkânsız olduğu gibi gelecekteki robotics’lerin bizi nereye götüreceğini de yeterince detaylı olarak hayal bile edemiyoruz. Gerçeğe çok yakın sanal gerçeklik mi? Kesinlikle. Vücut parçalarının yerini alacak robotlar mı? Muhtemel. Yaşam ve toplumun tamamen bozulması mı? Mümkün!

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı