Project Mainstream ekonomi alanında son dönemlerde sıkça duyulan bir terimdir. Bu terim, döngüsel ekonomik aktiviteyi durdurmaya yarayan sistemsel açmazları açıklamak ve önlemek amacıyla küresel tedarik zincirini ayarlayan bir inisiyatif olarak tanımlanmaktadır. Dünya Ekonomik Forumu’nda endüstriler arası  projelerin ‘Kaynak Güvenliği İçin Küresel Zorluklar Partnerliği’ kısmının bir parçasını Mainstream oluşturmaktadır. Mainstream Projesi, dünya üzerinde önde gelen şehir, hükümet ve işletmeleri küresel tedarik zincirini yeniden oluşturmak amacıyla bir araya getiriyor.

Project Mainstream İle Plastik Ekonomisi

Plastik ekonomisi ile ilgili ilk çalışmalar 2014 yılında yapılan Davos’taki toplantıda ilk kez başlatılmıştır. Bu proje plastik paketleme yapılabilmesi için aksiyon merkezleri ortaya çıkarıyor. Geri dönüşüm merkezleri çok fazla olmasına rağmen buralarda yapılan çalışmalar oldukça doğrusal kalıyor. PET en çok geri dönüştürülen materyalin tamamı dönüşüm sonucu elde edilmiyor. İçerisindeki malzemelerin sadece yüzde 7’lik kısmı dönüşüm sonucu elde ediliyor. Bu da oldukça küçük ve az bir kısma karşılık geliyor.

Mainstream projesi ile atıklara olan bakış açısı değişiyor. Bu sayede hem üretici hem perakendeci hem de dönüşüm merkezleri plastik paketlemeyi atık olarak görmelerini engelliyor. Bu sayede bu merkezler atıkları ekonomiye yeniden kazım sağlayacak teknik bir bileşen olmasını şehir yönetimleri ile birlikte sağlamış oluyor. Plastik atıklar ve bu atıkların insanlara çıkardığı sorunlar göz önüne alındığı zaman bu projenin önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Akıllı Varlıklar

Gartner tarafından yayınlanan bir rapora göre 2050 yılına geldiğimiz zaman nesnelerin interneti teknolojisi ile birlikte 50 milyardan fazla cihaz birbirleri ile iletişim halinde icraat gösterecek. Böylesine devasa bir dijital dönüşüm de ekonomiyi yenide şekillendirecek. Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi Devrimi ile günümüz ekonomisinden değere yaratımının katlanarak arttığı sonlu bir tüketime geçiş izni verecek mi?

Project Mainstream ise bu soru için hazırladığı rapor ile bir iç görü sağlıyor. Akıllı Varlıklar: Döngüsel Ekonominin Kapılarını Açmak raporu tamamen bu soru için hazırlanan bir rapordur. Bu rapor içerisinde akıllı varlıklar ile birlikte sağlanan enformasyonla birlikte inovasyon için son derece verimli bir taban oluşturulacağından bahsediliyor. 30 farklı organizasyon içerisinden kendi alanlarında uzman 45 kişi ile yapılan mülakat ile hem inovasyonu katlayacak hem de sosyal faydayı kapsayacak şekilde nasıl hayata geçirileceğinin çözümleri aranıyor.

Kağıdın Geri Kazanılması

Kağıdın geri kazanılması için yapılan çalışmalar günümüzde iyi olabilecek bir seviyede. Dünya çapında yüzde 50 oranında kağıdın hammaddesi geri dönüştürülen selülozdan geliyor. Ama bu yüzde gelişmiş ülkelerde neredeyse endüstri limitleri ile aynı. Geri dönüşmüş selülozun maliyetleri artık azalan karını karşılayamıyor ve artan talep karşılanamıyor. Bu yüzden artan talep ile birlikte geri dönüşen selülozların kalitesinde bir azalma oluyor. Project Mainstream ile de bu sorunun önüne geçebilmek için insanlar yoğun çaba harcıyor.

Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret ederek Project Mainstream hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yazımızda bahsettiğimiz nesnelerin internet gibi teknolojiler hakkında daha detaylı bilgiler için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı