İlkokul öğretmenleri için genellikle okuma ve yazma öğretmek, bilim ve matematik öğretmeye göre daha kolay olabilir. Bunun sebebi okuma ve yazmanın daha kolay olmasından çok, ilk okul yıllarının bu alanlara odaklanması olabilir. Yine de çocukların erken yaşta bilime odaklanması ve bu alana teşvik edilmesi büyük önem taşıyor.

Araştırmacılar bu konuda önemli bir adım atarak yeni ve alternatif bir program tasarladı. Buna göre öğretmenler, öncelikle bir hikaye okuyor ve daha sonra bir dizi problem belirlemek için öğrencileri yönlendiriyor. Sonrasında öğrenciler, seçtikleri problemin çözümleri için tasarım, prototip, test ve yineleme yapmak için gruplara ayrılıyor.

Yapılan denemelerden birinde Kate DiCamillo’nun The Tiger Rising kitabı okunuyor. Kitapta evinin yakınlarında kafeslenmiş bir kaplanı bulmaya çalışan çocuğun hikayesi anlatılıyor. Sınıf problemleri belirleme aşamasında, öğrencilerden biri kaplana daha fazla özgürlük vermeyi istediğini ancak kaplanın özgür olması durumunda yalnızca toplumun değil kaplanın da tehlikede olacağını fark ediyor. Bunun sonucunda tasarım ve mühendislik süresi boyunca, kaplan için bir tasma sistemi kuruyor.

Kitaptaki sorunların listesini çıkarmak için beyin fırtınası yapmak, öğrencileri metni daha derin bir okuma yapmaya yönlendirdi. Üstelik tespit ettikleri sorunları çözmeye çalışmaktan heyecanlandıkları da dikkate değer bulgulardan biri oldu. Bunun sonucunda kalıcı bir etki yaratılarak bütün okumalara derin okuma ve keşif süreci eşlik etti.

Araştırmacılar, öğretmenlerin çözülmek üzere problemi yöneltmek yerine, öğrencilerin çözülecek problemi keşfetmesinin son derece besleyici olduğunu düşünüyor. Bu bölüm çok önemli, çünkü öğrencilerin yalnızca kitabı derinden okumasını ve anlamasını sağlamayı değil, aynı zamanda projeye olan ilgisini ve motivasyonunu arttırıyor.

 

Bu proje, malzemeler önemli olmaksızın uygulanabilir bir program ortaya koyarak eğitimde önemli bir eşitlik sağlarken öğretmenlerin bilimsel becerileri teşvik etmesine yardımcı oluyor. Ancak problemin tespitinden sonra temsili değil uygulamalı bir çözüm üretme sürecine girmek büyük bir öneme sahip. Bunun için malzeme sunmak gerekse de, burada yaratıcılığı önplana çıkarmak gerekitor. Bir mukavva ve halat bile pek çok sorunun çözümü için yeterli olabiliyor.

Bu program kapsamında, satılabilir bir çözüm üretmektense öğrencilerin matematik ve bilim ile neler yapabileceğini görmesi hedefleniyor. Açık uçlu ve öğrencilere kendi fikirleriyle neler yapabileceğini görmesine odaklanmak projenin başarıyla gerçekleştirdiğinin kanıtı.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı