Nesnelerin İnterneti, IoT ya da İnternet of Things ismi son yıllarda teknoloji ile alakalı en çok duyduğumuz kavramlardan bir tanesi. Bu teknoloji ile bilimkurgu öğelerinin her biri yavaş yavaş gerçekleşmeye başlıyor. Geleneksel yaşam bu sayede geride kalarak artık akıllı yaşamın oluştuğu akıllı şehirlere doğru ilerliyoruz. Bu sayede IoT ile bağlı bir ekosistem içerisinde tüm insanlık yaşamaya başlıyor. Bu konuda ön görülen bir diğer husus ise önümüzdeki yıllarda yaklaşık olarak 50 milyar IOT cihazları birbirine bağlanacak.

Dünya genelinde yaklaşık olarak 60 milyar dolardan fazla bir harcama akıllı evler için ve IoT teknolojisi için ise 6 trilyon dolarlık bir harcama yapılacak. Bu yatırımlar ve küresel yönelme de bizlere bu teknolojinin ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikte. Bu teknoloji ilerleyen yıllarda kendisine daha yaygın alanlarda yer bulabilecek. Bizde Aba Innolab olarak sizlere bu teknolojinin genişleyeceği alanlar hakkında bir liste hazırladık.

Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Yaşam

IoT ile insanlar kendilerine akıllı yaşam ağları oluşturmaya başlamış durumda. Bu akıllı yaşam ağları sadece konfor, güvenlik ya da keyif üzerine kurulu değil. Bunların yanı sıra evlerin ve alt yapılarının sistemleri de IoT teknoloji ile donatılmış olacak. Elektrik, su ve doğalgaz gibi sistemler artık birbirlerine bağlı ve akıllı bir sistem tarafından oluşacak.

Nesnelerin İnterneti: Endüstriyel Hayat

Endüstri tabanı artık Nesnelerin İnterneti teknoloji ile çok daha fazla otomasyona yönelmiş oluyor. IoT ile çok daha sağlıklı ve daha güçlü bir veri optimizasyonu sağlanıyor. Sensör, kontrol sistemleri ve benzeri teknolojilerin bir araya gelmesi bu optimizasyonu oluşturan etmenler. Gerçek zamanlı takip ve süreç kontrolü sağlayan yüksek ve ileri teknoloji ile hem verimlilik hem de güvenlik tahmin edilenin kat kat üzerine çıkıyor.

Enerji Yönetimi

Enerji kaynakları ve enerji üretimi insanlık adına oldukça önemli konulardan bir tanesi. Özellik kısıtlı enerji kaynaklarının olması ve çevre kirliliğinin kullanılan enerji ile artması dünyamıza oldukça zarar vermektedir. Fakat IoT ile bu anlayış değişiyor. Bu teknoloji ile enerji toplama akıllı bir yapı kazanıyor ve kurulan akıllı şebeke ağları ile tüm enerji akışı anlık olarak kontrol edilebiliyor.

Sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı artıyor ve dünyaya daha az zararlı kaynakların kullanımı artmış oluyor. Nesnelerin İnterneti örnekleri arasında bir de günlük ev eşyaları bulunmakta. Bu anlamda yapılan çalışmalar ile TV, telefon ya da bilgisayar gibi ev eşyalarının enerji kullanımları olabildiğince azaltılıyor.

Sağlık Sektörü ve IoT

Günümüzde sağlık anlayışı oldukça önemli bir duruma geldi. Özellikle Covid – 19 salgını sonrası insanlar sağlıklarına artık çok daha fazla önem veriyor. IoT teknoloji de bu anlamda insanlara büyük bir yarar sağlıyor. IoT cihazları sayesinde insanlar kendi sağlık durumlarını ve biyolojik yapılarını çok daha iyi anlayabiliyorlar. Buna ek olarak uzaktan takip sistemleri sayesinde bebek ya da hastaların sağlık durumları anlık olarak izlenebiliyor.

Bu teknolojinin sağlık alanındaki gelişmeleri sadece bunlar değil. Ayrıca su ve hava kirliliği, toprak durumu, yaşam alanları ya da atmosferik değerler gelişen sensörler sayesinde izlenip değerleri çıkartılabiliyor. Ayrıca henüz geliştirme aşamasında olsa da doğal afetler içinde erken uyarı sistemleri de bu teknolojinin çalışma alanlarından bir tanesi.

Nesnelerin İnterneti konusunda çok daha ayrıntılı ve uzman kişiler tarafından yazılmış makalelere ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın Türkiye’de Nesnelerin İnterneti ve benzeri konular ile alakalı uzman kişiler ile çektiği videolara ulaşmak için Gamze Sart resmi Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı