Nesnelerin İnterneti ya da kısa adı ile IoT son dönemlerin en önemli teknolojik gelişmelerinden bir tanesidir. IoT ile sayesinde hayatımızın pek çok alanında köklü değişiklikler oluşmaya başladı. Ayrıca bu değişiklikler ilerleyen dönemlerde daha da artarak karşımıza çıkacak gibi gözüküyor. Çiftlikler de bu teknolojiden etkilenen bir tanesidir. Özellikle önümüzdeki 30 yıl içerisinde insan nüfusunun 10 milyara dayanacağı düşünüldüğü zaman çiftliklerin önemi daha da artıyor.

İnsanların bu nüfus artışı ile artacak olan açlık besin yetersizliği de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu tarz sorunların çözümleri için karşımıza Endüstri 4.0 ve beraberinde gelen teknolojiler çıkıyor. Geçtiğimiz dönemlerde tarım içerisinde verimin artmasını sağlayan makineler Endüstri 4.0 ve beraberindeki teknolojiler ile bunun çok daha fazlasını ilerleyen dönemlerde başaracak gibi duruyor. IoT teknolojisi de bu makinelerin ve tarım gelişmelerinin tam ortasında kendisine yer buluyor.

Nesnelerin İnterneti Nedir Ne İşe Yarar?

IoT teknoloji ile ilk olarak evler, fabrikalar ve şehirler etkilenmeye başladı. Daha sonra ise bu teknoloji genişleyerek çiftlik, tarla ve sera gibi tarım alanları içerisinde de kendisine yer buldu. IoT ile sayesinde tarımda kullanılan gübreleme, ilaçlama ve tarlaları sulama gibi süreçlerin hepsi verim oranında ciddi bir artış göstermeye başladı. Bu etkileri anlamak için IoT ve Endüstri 4.0’ın yanı sıra Big Data yani Büyük Veri kavramını da anlamak gerekiyor.

IoT günlük hayatımızdaki elektronik cihazların bulut sisteminde ya da kablo ile birbirleri ile olan bağı anlamına gelmektedir. Yani günlük hayatımızdaki cihazların birbiri ile olan iletişimine verilen bir isimdir IoT. Bu cihazlar arasındaki veri yani data alışverişi bir amaç için gerçekleştiriliyor. Daha sonra ise sonuçlar analiz edilerek kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Dünyamızda verilen hem toplanması hem de nesneler ile paylaşılması bu süreç içerisindeki ilk ve en önemli basamaklardan bir tanesi.

Bu sayede toplanan büyük verileri anlamlandırmak ve gerçek zaman içerisinde analiz etmek işin diğer önemli kısımlarını oluşturuyor. İnternet bağlı olan bu ağ ile hayat alanımızın pek çok alanı etkileniyor. Bu sayede pek çok yeni sektör yeniden yükselmeye ya da olan bazı alanlar düşmeye başladı. Nesnelerin interneti, lojistik ve tarım gibi pek çok alan için sonuç ne olursa olsun büyük bir heyecan yaratmayı başardı.

Akıllı Sistemler İle Değişen Üretim Alışkanlıkları

IoT teknolojisi bizlere hem sürdürülebilir bir tarım modeli çıkarıyor hem de ürünlerin kalitesini eski sistemlere göre çok daha arttırıyor. 2000’li yıllarda yükselişe geçen sensör teknolojisi de bu anlamda büyük bir rol oynuyor. Günümüzde oldukça gelişen sensörler sayesinde toprakta meydana gelen nem, sıcaklık ya da mantar gibi gelişmeler anlık olarak takip edilebiliyor. Ayrıca sensörler toprakların iletkenliğini de ölçebilecek bir düzeye gelmiş durumda.

Çiftçiler ise bu anlık değişmeleri öğrenerek büyük bir avantaj elde ediyor. Çiftçiler ve toprakları bu teknoloji ile birlikte 7 gün 24 saat bağlantı halinde oluyor. Nesnelerin İnterneti örnek alınacak pek çok çalışmaya ön ayak oluyor. Ayrıca ortaya çıkan bu verilere uygulardan alınan veriler de dahil oluyor. Veriler elektronik cihazlar ile analiz edilebilmesiyle birlikte çiftçilere ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında ön bilgi sunuyor. Ayrıca çiftçilere alabilecekleri önlemler konusunda da bilgi veriyor.

Çiftçiler bu verilere ve bilgilere ise çok kolay bir şekilde ulaşıyor. Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayarlarına gelen bilgiler sayesinde çiftçilerin bu veri trafiğini takip etmesi de oldukça kolaylaşıyor. Akıllı seralar içerisinde kullanılan nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde içerdeki sera içindeki hava analiz ediliyor ve istenilen değerlerde tutulabiliyor. Seraların en önemli ihtiyaçları olan sulama, ısıtma ve havalandırma gibi adımlar IoT ile sürdürülebilir olarak yapılıyor. Bu teknolojilere bir de çiftçilerin karar almalarına yardımcı olacak teknolojik bileşenler eklenince çiftçilerin iş yükü oldukça azalıyor. Ayrıca çiftçiler ürünleri henüz büyüme aşamasındayken bile ürünlerini takip edebiliyor.

Bu takip ile ortaya çıkabilecek zararlı hastalıklar ve zararlı organizmalar önlenebiliyor. Üretim oldukça etkileyen ilaçlama ve gübreleme gibi adımlar bu sayede tam zamanında yapılıyor ve ürünlerin zarar görmesi ve yanması gibi sorunların önüne geçiliyor. Ayrıca akıllı tarım sistemleri bunlara ek olarak iş yükünü ve maliyeti oldukça aşağılara çekiyor. Bu teknolojiler sadece üreticilere yarar sağlamıyor. Tüketiciler de nesnelerin interneti teknolojisi ile pek çok avantaj kazanıyor.

IoT ile depolama ve dağıtım alanında da değişimler meydana geliyor. Tüketiciler bu sayede ürünlerin depolardaki durumları hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Ayrıca en uygun koşula kendini ayarlaya bilen depolar ürünlerin ömrünü de uzatıyor. Ürünler taşıma sırasında da en uygun sıcaklık ve nem gibi değerlerde tutularak tüketiciye en sağlık halde gidebilmesi IoT, Big Data ve Endüstri 4.0 ile sağlanıyor.

Endüstri 4.0 Tarım Alanına Neler Katabilir?

Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi Devriminin ortaya çıkardığı otonom, Big Data ve IoT teknolojileri ile tarım alanı içerisine yeni bir soluk geliyor. Nesnelerin interneti (iot) nedir sorusuna verilen cevapların artması ve IoT alanı için daha fazla Ar – Ge yapılması bunların arasında en dikkat çeken konu oluyor. Bu yapılan çalışmalar ile bitkilerden ihtiyaçlarını anlık olarak gözlemlemek oldukça yakın bir gelecekte karşımıza çıkacak gibi duruyor.

Toprak, iklim ve hayvanların sorunlarını erkenden fark etmemiz tarım üretimi için önemli bir paradigma değişimini ortaya çıkarıyor. Yeni nesil akıllı traktörler ve biçerdöverler ile de IoT ile elde ettiğimiz verilen uygulanması sağlanıyor. 4. Sanayi Devriminin tarım alanına girmesi ile birlikte tarım yapma yöntemi değişiyor ve bununla birlikte artan nüfus için yeterli gıdaların üretilmesi sağlanıyor. IoT ile iklim bilgileri ya da bölgelerdeki böcek popülasyonu hakkında da bilgilendirmeler çiftçilere yapılabiliyor.

Bu sistemlerin oluştururken bağlantı imkanları ve cihaz donanım ücretleri de önemli bir konu oluyor. Buna ek olarak çiftçilere gelen veriyi okuyabilme ve bu verileri yararlı hale getirecek yazılımların da sağlanması gerekiyor. Nesnelerin interneti ile birlikte hem tarımda yapılabilecekler hem de tarım üretimine olan bakış açıcı değişecek gibi duruyor. Bu teknolojilerin tarım içerisinde kullanılması gençlerin de tarım alanına yönelmesi sağlayacak çalışmalardır. Bu yüzden hem bireysel olarak hem de ülke olarak 4. Sanayi Devrimine ve beraberinde gelen teknolojilere önem vermemiz gerekiyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalınızı ziyaret ederek 4. Sanayi Devrimi hakkında ve beraberinde getirdiği teknolojiler ile alakalı videolara ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesinden ise Büyük Veri (Big Data) gibi teknolojilerde kullanılan yazılımlar hakkında bilgi salabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesindeki diğer makalelere göz atarak Türkiye’de nesnelerin interneti ve benzeri konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı