IoT yani Nesnelerin İnterneti kavramı ile yaşadığımız dünya gittikçe birbirine bağlı bir hale geliyor. IoT kavramı ile birlikte 4 – 5 yıllık bir zaman içerisinde 25 milyardan fazla cihazın artık bağlı ve çevrimiçi olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bununla birlikte 2020 yılından başlayarak IoT kavramının tarım, taşımacılık, lojistik ve sağlık gibi sektörler üzerinde daha etin olarak çalışacağı tahmin ediliyor.
Nesne interneti ile birlikte Blockchain kavramı da son dönemlerde dijital dünyanın en önemli kavramlarından birisi olmuş durumda. Blockchain üzerinden gerçekleşen tüm işlemler dijital imza ile kayıt altında tutulurken hiçbir şekilde ne otorite ne de başka bir kullanıcı bu işlemlere erişim sağlayamıyor. Bu durumda işlemlerin ne kadar güvenli olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda ise IoT cihazları ve Blockchain arasında sağlam ve güvenilir bir bağ ortaya çıkıyor.
Nesnelerin İnterneti İle Veri Havuzu Büyümeye Devam Ediyor,
2020 yılı itibari ile bir internet kullanıcısı ortalama olarak 1 GB’lık bir veri trafiği oluşturuyor. Bu durumda oldukça büyük bir sıkıntıyı ortaya çıkarıyor. Bu sıkıntı da güvenlik sıkıntısı. Son dönemlerde oldukça artış gösteren siber saldırılar güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermekte. Yapılan DDos saldırıları ile birlikte pek çok sistemin bilgisayarı zombiye dönüşmekte ve kullanılamaz hale gelmekte.
Ayrıca bu saldırılar sadece şirketler ya da bilgisayarlara yapılmıyor. IoT kavramı ile birlikte güvenlik kamera sistemleri ve akıllı ev cihazları da bu saldırılara maruz kalabiliyor. Zararlı programlar ile geçirilen bu ev eşyaları genel olarak çökertilmek yani kullanılamaz hale gelmesi için saldırılara uğruyor. Bu durumda da artık sadece bilgisayarlar için değil ev eşyaları için de bir güvenlik gereksinimi doğruyor.
Blockchain Büyüyen Pazarı Kontrol Altında Tutuyor
IoT kavramı genişlemeye ve büyümeye başladığı günden beri siber saldırganların büyük ilgisini çekiyor. Yani şirket, devlet ya da kurum sistemlerinin yanı sıra artık bireysel kullanıcılar da bu saldırganların hedef listesinde bulunuyor. Blockchain teknolojisi de bu noktada devreye girerek kullanıcıları çok rahatlatıcı çözümler sunabiliyor.
Blockchain, Nesnelerin İnterneti sistemine bağlı olan verilere dışardan gelen kötü amaçlı yazılım sinyallerini algılayarak engelleyebilir. Burada seçici geçirgen bir duvar örülebilir. Buna ek olarak Blockchain sistemine bağlı IoT cihazları 3. bir bağlantıya ya da tarafa gerek kalmadan veri transferlerini gerçekleştirebilir.
Sizde Nesnelerin İnterneti ve Blockchain teknolojileri ile alakalı daha detaylı ve alanında uzman kişilerden bilgi almak için Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu tarz konularda uzman ve alanında saygın kişileri ile çekilmiş videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart resmi YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden de bu ve benzeri konular ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz.