Araştırmacılar, çocukları okulda başarılı kılan en önemli özelliklerin neler olabileceğini gösteren araştırmalar yürüttüler. 6.000’den fazla anaokulunu ziyaret eden araştırmacılar, ebeveynleri tarafından çocukların daha meraklı ve yeni şeyler denemeye istekli olduğunu ve matematikte ve okuldaki okuma değerlendirmeleri üzerinde daha iyi performans gösterdiğini belirtti. Meraklı çocuklar, sosyoekonomik arkaplandan bağımsız olarak diğer çocukları geride bıraktılar; bu, meraklı olmanın herkesin öğrenmesine yardımcı olacak bir şey olduğunu öne sürdü. Sınıfta inatçı ya da özenli olmayan meraklı çocuklar bile bu anlamda onlardan daha iyi olan çocuklardan bile başarılıydı ve araştırmacılar merakın çocuklarda kendini kontrol etmekten daha önemli bir özellik olabileceği çıkarımına vardılar. 

2006 ve 2007 yıllarında 6.200 anaokulu öğrencisinin okuma ve matematik puanlarını inceleyen araştırmacılar, ebeveynlerini çocuklarının davranışlarını en meraklı olarak değerlendiren çocukların sosyoekonomik durumu ne olursa olsun okuldaki en iyisini yaptığını tespit etti. Üstelik sonuçlar hem erkekler hem de kızlar için tutarlıydı.

Yaşam Boyu Öğrenme için Merak Duygusu

Entelektüel merak ve öğrenme birbirinden bağımsız düşünülemez. Birinin ilerlemesi diğerinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Merak, çoğumuzun, çocuklarımızın eğitimine gelince ilk düşündüğü şey değildir. Çocuklarımızın okulda başarılı olmalarını istiyoruz, bu nedenle genellikle dış öğrenme ölçütlerine ve akademik başarı notlarına odaklanırız. Böyle bir odak noktasının olması anlaşılabilir bir durumdur. Anne babalar elbette çocuklarının en iyi üniversitelere girmelerini isterler. Sistem bu şekilde çalışıyor ve rekabetin bu denli yüksek olduğu ortamda öğrenciler de bu duruma uyulmamaya itiliyor.

İyi notlar, iyi yapılan bir işin dış onaylarıdır. Uzun vadede, notlar kaliteli üniversite kabullerinde önemli bir faktördür ve bazı durumlarda çok prestijli üniversitelerden teklifler getirmektedir. Ancak yalnızca sınıflar ve test puanları, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik etmek için yeterli değildir. Ne de duygusal refah geliştirmek için yeterli değil. 

Yapılan araştırmalara göre, entelektüel merak, öğrenmeyi, eleştirel düşünmeyi ve akıl yürütmeyi tetikleyen gizil güçtür. Merak, çocukların yeni bilgi, beceri ve dünyayı anlama yollarını aramasına ve edinmesine yardımcı olur. Gençleri öğrenmeye motive eden ve yaşamları boyunca öğrenmelerini sağlayan şeylerin özüdür.

Birçoğumuz pek çok çocuğun meraklı güdülerle hareket etmeden de iyi notlar alabildiğini biliyoruz, çünkü bunun anahtarı sistemi güzelce anlamak ve ödevlerini yapmak. Öte yandan meraklı çocuklar okuma ve bilgi edinme konusunda çok zaman harcıyorlar. Peki neden? Çünkü bildikleri ile bilmek istedikleri arasındaki farkları biliyorlar, iyi notlar almak onları motive eden asıl şeyler olmadığı için.

References

https://www.researchgate.net/publication/216813634_Children’s_Need_to_Know_Curiosity_in_Schools
https://www.businessinsider.com/how-kids-learn-curiosity-helps-children-succeed-school-2018-5
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı