Maker Hareketi özellikle eğitim ve endüstri dünyasında konuşulan bir konu olsa da, nihai ürüne baktığımız zaman hareketin toplumda önemli gelişmelere kapı açtığını görüyoruz. Hareketin içinde aktif rol alan ve fikirlerini gerçeğe dönüştüren kişiler, bu fikirleriyle topluma faydalı olmayı büyük oranda önemsiyor. Fark Yaratanlar olarak adlandırdığımız bu kişiler, gözlemledikleri toplumsal sorunlara ve ihtiyaçlara karşı yapabileceklerinin farkında ya da bir şeyler yapılabileceğine inanıyor. İşte, fark tam olarak burada başlıyor!

Toplumun gelişmesine katkı

Bugün teknolojinin dört bir yanımızı sarışıyla ilgili endişeler sık sık dile getiriliyor. Maker Hareketi, bu endişelerin paralize eden ruh halini reddederek, teknolojinin topluma değer katmak için nasıl kullanılabileceğini araştırıyor. Hareket, sırf yapılabildiği için 3B baskılı otomobiller ya da robotlar yaratmanın ötesinde makerların kendini gerçekleştirmesi, toplumun ihtiyaçlarının giderilmesi, tek başına maddi hedeflerle değil kitlesel güçlenme hedefiyle üretimin gerçekleştirilmesi için çalışıyor.

Eğitimin geniş bir alanında etkisini gösteren maker hareketi, gençlere soru işaretlerinin ve sorunların bizi durduran etkenler olmadığını öğretiyor. Sorular ve sorunlar bir sonraki adıma geçmek, yaratıcı fikirler üretmek, birlikte güçlenmek için paha biçilmez fırsatlara dönüşüyor.

maker atölyeleri

Hangi alanlarda fark yaratılabilir?

Maker Hareketi doğası gereği insanı ve toplumu ilgilendiren her konuyu kapsıyor. Çevre, eğitim, ekonomi, kültür – sanat, sağlık gibi alanları, yenilikçi fikirler ve teknolojiyle buluşturarak çağın dezavantajlarını avantaja dönüştürmeyi hedefliyor. Tam anlamıyla fark yaratmak için farklı branşlardan makerların bir araya gelmesi olmazsa olmaz. Bu nedenle STEM alanlarındaki eğitime verilen önem artarken sosyal bilimlerin de teknoloji ve mühendislik gibi alanları desteklemesi gerekiyor. Günümüzde eğitim tam da bu yönde bir eğilim gösteriyor.

Maker atölyeleri değer kazanıyor

Maker atölyeleri, bu sentezin hayat bulması için özellikle dizayn ediliyor. Bu atölyeler, farklı ilgi ve becerilere sahip her yaştan kişiyi bir araya getirerek hareketi akademik alanlardan çıkarıyor ve herkes için erişilebilir hale getiriyor. Böylece teorik bilgiler pratiğe geçme ve farklı alanlarda uzmanlaşmış makerlar birbirine ilham verme şansı buluyor. 

Bu atölyelerde sosyologlardan mühendislere herkes bir araya gelerek yeni fikirler üretiyor, birbirinin fikrini geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. ‘Kendin yap’ kültürünü ‘birlikte yap’ konseptine dönüştürerek kendi içinde bir dayanışma ve paylaşım ortamı sağlıyor.

 

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı