“Kendin yap” sloganıyla yola çıkan Maker hareketi kişileri üretmeye teşvik ediyor. Maker hareketi sayesinde hem ürünleri geri dönüşümle farklı bir tasarım haline getirme hem de sıfırdan bir ürün meydana getirme fırsatını yakalayabiliyoruz. Aynı zamanda Maker hareketinde teknoloji geniş bir etki alanına sahip. Özellikle programlama kısmında teknolojinin avantajlarından faydalanarak çok daha başarılı projeler oluşturulabiliyor. Bu üretim aşamalarında da Maker araçlarına ihtiyaç duyuyoruz.

Peki, Maker hareketinde en yaygın kullanılan araçlar hangileri? Maker hareketine alan açan Maker space’lerde karşımıza sıklıkla hangi araçlar çıkıyor?

3B yazıcı

Maker hareketinin en işlevsel araçlarından olan 3 boyutlu yazıcılar hayal ettiğiniz değişik ürün ve figürleri bilgisayarda tasarlayarak hayata geçirmenizi mümkün kılıyor. Her yaştan bireyin rahatlıkla kullanabileceği 3B yazıcı özellikle çocukların hayal dünyalarını fiziki ortama yansıttığı için onları üretime daha çok teşvik ediyor. Ayrıca mimari proje maketleri, çeşitli karakterlerin 3 boyutlu figürleri ve objeler de 3 boyutlu yazıcılarla oluşturulabiliyor. Günümüzde, büyük şirketlerin prototip oluşturmak için kullandığı 3B yazıcılar, maker hareketinin de vazgeçilmez araçları arasında yer alıyor.

Arduino

Maker hareketi araçlarında programlama önemli bir yere sahip. Arduino, elektronik devreleri birleştirebileceğiniz bir kart olarak programlama bilginizi kolayca kullanabileceğiniz bir araç. Fiziksel programlama yapabileceğiniz Arduino ile hem bilgisayar programları oluşturabilir hem de etkileşimli yeni nesneler meydana getirebilirsiniz. Kolay kullanılabilir olması sayesinde rahatlıkla kendi program ve nesnelerinizi üretebilirsiniz. Geniş bir kullanım alanına hitap eden Arduino ile isterseniz basit elektrik devreleri yapabilir isterseniz de daha donanımlı robotik uygulamalar hazırlayabilirsiniz.

maker-hareketi-araclar

Mbot setleri

Mbot setleri çocukların robot tasarlamalarını sağlayan parçaların yer aldığı maker aracıdır. Bu parçaları bir araya getirerek kendi robotunu tasarlayan çocuklar, daha sonra kodlama yardımıyla robotlarına çeşitli fonksiyonlar yükleyebilirler. Böylece hem tasarlama hem de kodlama becerileri gelişerek maker olma yolunda büyük gelişme gösterebilirler.

Lego setleri

Çocuklar için legolar vazgeçilmezdir. Legoları birleştirerek arabalar, robotlar meydana getirmek büyük bir eğlence kaynağıdır. Maker hareketinde ise lego kitleri ile tasarladığınız bu nesnelere hayat verebilirsiniz. Bilgisayardan yapılacak kodlamalar ile hazırladığınız nesne, belli komutları yerine getirebilir. Lego setleri bu anlamda teknolojinin bir parçası olabilen ‘oyuncaklar’ olarak karşımıza çıkıyor.

Makey Makey

Renk kodları ve mıknatısları sayesinde farklı ürünleri iletken olarak kullanmanızı sağlayan Makey Makey, oldukça eğlenceli bir maker hareketi aracıdır. Bu set sayesinde bir muzu ya da oyun hamurlarını iletken olarak kullanabilir ve bilgisayar oyununuzu kumanda edebilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı