4.Sanayi Devrimi ya da diğer bir adı ile Endüstri 4.0 lojistiği ve dağıtımı oldukça büyük bir etki altına almayı başardı. Bu etkiye yetenekli kişiler de eklenince ortaya çıkan durumlar daha da farklı oluyor. Şirketler ve kurumlar yeni yetenekleri kendilerine dahil edebilir. Ayrıca bu sayede işe alım ve insan yönetimi gibi şirketler unsurları da köklü bazı değişiklikler ile eski düzeninden ayrılabilir. Biz de Aba Innolab ekibi olarak 4. Sanayi Devrimi lojistik hakkında merak edilen noktaları sizler için açıkladık.
Kavramsal Teknolojilerin Gelişimi
4.Sanayi Devrimi ile birlikte lojistik alanında bazı değişiklikler meydana geliyor. Depo yönetimi, lojistik kontrol, dağıtım takibi ve filoların yönetimi gibi lojistiğin etkili alt alanları baştan sona değişime uğruyor. Otomasyon teknolojisi şimdiden basit noktalarda karar almak, muhakeme ve fiziksel güç isteyen işlerde insanların yerine kullanılmaya başlandı. Örnek olarak üretim alanındaki bilişimsel temelli bakım süreçlerinin lojistiğe ya da parça sipariş sistemlerine bağlanması gibi durumlar otomatik olarak gerçekleşiyor ve bu durum daha verimli gelişmelere yol açıyor.
Lojistik ve Endüstri 4.0: Yeni Dönemde İşçilerin Rolü Artıyor
En temel bir iş yerinde bile artık işçiler bu yeni teknolojiye ayak uydurmak zorunda kalacak. Yani bir arttırılmış gerçeklik gözlüğü kullanan bir işçi hem bu gözlük ile nasıl çalışması gerektiğini bilecek hem de bu teknolojiyi kullanarak arka planda olan olaylara hakim olmak zorunda olacak. Bu tarz iş ortamları Endüstri 4.0 ile hayatımızın içerisinde ve iş hayatımızın içerisinde bol bol karşımıza çıkacak teknolojiler olacak.
Ayrıca bu sanayi devrimi ile ortaya çıkan yeni teknolojiler için firmalar servisleri yönetme, programları yönetme ve ortaya çıkan sorunları çözme gibi uzmanlık isteyen yeni yetenek gereksinimlerine ihtiyaç duyacak. Bu anlamda da yönetici mevkiinde olan kişilerin teknolojinin rolünü anlama ve çalışanları data (veri) bazlı performans yöntemleri ile değerlendirme durumunda kalacak. Yöneticiler bu yüzden teknolojiyi yakından takip etmeli ve firmanın kullandığı teknolojiye hakim olmalıdır.
4. Sanayi Devriminde Organizasyonların Yapısı Değişiyor
Bu sanayi devrimi ile ortaya çıkan teknolojik gelişmeler lojistik firmalarının çalışanlarını daha etkin ve gelişmelere açık kılmakta. Bu yenilikler sadece kişisel gelişim ya da yeteneklerin değerlendirilmesini kapsamıyor. Aynı zamanda organizasyon dışı iş ortaklıklarını, iş birliklerini ve işe alım süreçlerindeki zamansal değişiklikleri de kapsıyor. Bu duruma organizasyonların yeniden düşünme alışkanlığı ismini verebiliriz. Lojistik içerisinde Endüstri 4.0 otomasyon, yetenekler ve lokasyon 3 temek önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor.
Bu gelişen sistemler ve teknoloji sayesinde son model teknolojiler lojistiğin içerisine yerleştiriliyor. Hassas algılama, yapay zeka, drone, robot ve VR ( arttırılmış gerçeklik) lojistik içerisinde kendine yer bulan bazı önemli noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknolojiler ile hizmet kalitesi artıyor ve teslimat süresi de kısalmış oluyor. İnsan gücü alanında yeni teknoloji uzmanları ile daha kaliteli iş ve işler yapılabiliyor.
Zamanla bu teknoloji içerisinde yetenekli olan kişilerin teknolojiyi geliştirmesi ile birlikte insan gücü hem ofis içi hem de ofis dışı ortamlarda daha güçlü ve etkin oluyor. Endüstri 4.0 ile birlikte bu sayede lojistik hem maliyet olarak düşüyor hem de kalite olarak oldukça artıyor. Ayrıca yetenekli kişilerin iş ortamlarında çalışma verimini arttırmak için de yapılan çalışmalar ile birlikte insan – robot iş birliğinden maksimum verim alınıyor.
4.Sanayi Devriminin meslekler ve dünya üzerindeki etkisinin hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalındaki videolara göz atabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden lojistik alanının gelecekte nasıl şekilleneceği hakkında ve gelecekte lojistik alanında hangi mesleklerin önem kazanacağı hakkında yazılmış makalelere ulaşabilirsiniz. Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi Devrimi ile daha detaylı makalelere ulaşmak için Aba Innolab internet sitesindeki makalelerimize göz atabilirsiniz.