Yaşadığımız dijital çağın bir sonucu olarak çocuklar teknolojik aletlerle erken yaşlarda tanıştılar. Gün boyu ebeveynlerinde veya çevrelerindeki insanlarda gördükleri akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar çocukların teknolojiye olan meraklarını artırıyor.
Çocukları teknolojiden uzak tutmak mümkün olmasa da onları internetin olumsuz yanlarından kurtarmak ve teknolojik aletleri faydalı araçlar haline getirmek mümkün. Bu noktada çocuk gelişimindeki olumlu etkileri ile kodlama eğitimi oldukça önemlidir.
Yeni bir okur yazarlık türü olarak kabul edilen kodlama eğitimi almak, çocukların dijital dünya ile tanışmaları yanında teknik yeteneklerinin ve analitik becerilerinin gelişmesini de sağlıyor.
Yaratıcılık ve Hayal Gücü
Kodlama dersi alan çocuklar işe yarayan bir şeyleri hayal etmeyi ve onları ortaya çıkarmayı öğrenirler. Çocukların hayal güçlerinin gerçeğe dönüşmesi onları motive eder. Farklı yollar deneme ve doğaçlama yapmak ise çocukların kısıtlı durumlarda çözüm üretebilme yönlerini geliştirir. Tüm bunlara ek olarak çalışan bir kod yazdıklarında çocuklarda oluşan başarı hissi özgüven kazanmalarını sağlar.
Algoritmik Düşünme Yetisi
Bir problemle karşılaştıklarında plan yapıp uygulanacak adımları belirleme algoritmik düşünce olup matematik ve diğer tüm ilim dallarında oldukça işe yarayan bir düşünce yöntemidir. Başka bir açıdan düşünecek olursak algoritmik düşünebilme çocukların hayatlarının tüm alanında ön görülerde bulunup planlamalar yapabilmeyi öğrenmelerini de sağlar.
Sayısal Beceriler
Kodlama, matematiği uygulamada gösteren bir alan olduğundan bu süreçte çocuklar da sayısal düşünmeyi öğrenmiş olurlar. Örüntü, soyutlamalar, verileri analizi ve hesaplamalı düşünebilme kodlama sayesinde çocukların kazanacağı sayısal becerilerden bir kaçıdır. Ayrıca problemleri önceden tahmin etme ve hataları en aza indirgemeye çalışma da kodlama ile kazanılan bir yetidir. Mantıksal ve yapısal düşünebilme ile prosedürleri art arda işlem sırasına sokabilme çocukların bir diğer kazanımıdır.
Azimli ve Kararlı Olma
Kodlama eğitimi nedir sorusuna bir cevap olarak çocuklara öğrenmenin sınırı olmadığının öğretmenin en iyi yoludur denilebilir. Ortada hiçbir şey yokken yeni bir şey üretmek çocukların pozitif ve her zaman içinde umudu barındıran bir düşünce yapısına sahip olmalarını sağlar. Ayrıca yazdıkları kod çalışmadığında nerede yanlış yaptıklarını bulup düzeltmeye çalışmaları ile azmi ve vazgeçmemeyi de öğrenirler. Tüm bunlar çocukların kişiliklerinin oluştuğu dönemde kazandıkları önemli değerlerdir.
Hayatın Tüm Alanlarında Başarı
Kodlamayı öğrenen çocuklar hem okul hem de sosyal hayatlarında başarılı olurlar. Kodlamanın matematik, dil ve bilimi içermesi çocukların öğrenmeye açık, dışa dönük ve yenilikleri kabul eden çok yönlü kişiliklerinin oluşmasına yardımcı olur. Kodlama ile gelen eleştirel düşünme, iş birliği ve teknik bilgi geleceğin ileri teknoloji dünyasına çocukların hazırlanması için gereklidir.
Kaynaklar