Siri ve Alexa gibi programların kolayca ulaşılabilir olduğu günümüzde, bilgi edinmek artık çok kolay. Öyle ki zaman zaman bilgiye sahip olmanın pek fazla bir değeri yokmuş gibi hissedebiliyoruz. Dijital çağda, bilginin kendisinden öte eldeki bilgiyle neler yapılabileceği önem taşıyor. Bilgi edinmek değil, bilgiyi faydalı ya da işlevsel şekilde kullanabilenler çağın gidişatında rol oynayanlar arasında yer almayı başarıyor.
Tarihin büyük bir kısmında bilgi teolojide kök salmıştı: Dünyayı doğaüstü bir şekilde açıklamak ve iyiliği bir öğreti olarak görmek. Sanayi devrimi ile birlikte üretim merkezli bir ortamda yatırımın getirisini en üst düzeye çıkarmak daha önemli hale geldi. Son yıllarda ise, matematik, okuma ve yazmayı hayatta kalmanın temel yapı taşları ve emeğimiz karşılığında değer üretmek için en iyi yollar olarak görmeye başlamıştık.
Bununla birlikte, bu değer yıllar içinde aşındı. Değişen dünya, çocukları geleceğe tamamen farklı bir şekilde hazırlamamız gerektiği anlamına geliyor. Bugün 5 yaşındaki bir çocuk, 2030’da şu ankinden oldukça farklı bir çalışma dünyasına girecek. Google Çeviri’nin sürekli geliştiği bir iş dünyasında dil bilmek, yazılımların yazılım oluşturduğu bir dünyada kodlama bilmek ne kadar önemli olacak?
Dijital çağ farklı bir dünya demektir
İşte tam da bu nedenlerle gelecek için vizyonumuzun daha fazla hayal gücü içermesi gerekiyor. Dünya müthiş bir hızla değişirken ve eğitimin bu kadar az değişmesi şaşırtıcı. Oysa, dijital çağ farklı bir dünya demektir.
İnsanların zihinsel yeteneklerini bir dizi ortak merkezli daire olarak düşünün. Özünde, kim olduğumuz yer alıyor: değerlerimiz, nasıl düşündüğümüz, bizim için neyin önemli olduğu, kişilik ve davranışlarımız. Bunun üzerinde becerilerimiz oluşuyor. Uyum sağlayabilir miyiz? İlişki kurabilir miyiz? Hızlı öğreniyor muyuz, müzikte iyi miyiz, dil öğrenmede nasılız, dünyayı farklı bakış açılarından görebiliyor muyuz? Bunun etrafında teknik yetenekler yer alıyor: verilerin toplanması, kelime bilgisi ve yaşam süreçleri.
Şu anki eğitimde, bilgiye her şeyin üzerinde öncelik veriyoruz. Sınavlarda bilgiyi test ediyoruz. Okuldaki en başarılılar, bilgiyi en kolay hatırlayanlar. Bilgi anında, her yerde ve bol olduğunda çok faydalı. Sahte haberler dünyasında, fikir oluşturmak, eleştirmek, değerlendirmek ve hikayenin her iki tarafını da görmek, yalnızca şeyleri bilmekten, nesneleri algılamaktan ve robotik olarak geri vermekten çok daha hayati önem taşıyor. Bu nedenle de öncelikleri belirlerken dikkatli olmak gerekiyor.
Yeni çağın yeni gerekliliklerine uyum sağlayın
Çocuklar için heceleme ve yazmayı öğrenme önemli olmaya devam edecek belki, ancak yazım denetleyicileri otomatik tercüme ederken ve yazılım sesli metni yazıya döktüğünde öncelik olmaktan çıkacak. Matematik ve mantığın ise belki de daha felsefi olarak ele alınması gerekiyor.
Bunlar, düşünmeden yapılacak değişiklikler değil, sorgulanması gereken şeyler. Gelecek, ortadan kaldırılacaklar yerine üzerine odaklanması gerekenlerle ilgileniyor. Çocuklarımızı geleceğe en iyi şekilde eğitmek istiyorsak onları bilgi bombardımanına maruz bırakmaktansa hayal etmeye teşvik etmeliyiz. Hayallerindeki şeyi gerçekleştirmek için sınırlarını zorlamaya cesaret etmelerini sağlamalıyız. Ancak bu şekilde eldeki bilgileri kullanarak işlevsel ve faydalı çıktılar alabilirler.