Türkiye teknolojide son derece iyi işler çıkarmakla beraber kızların bu alana yönlendirilmesiyle ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç duyuyor. Genel olarak kültürel yapı ve kızların özgüveni konusunda çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu kez biraz daha spesifik olacağız ve şu soruya cevap arayacağız: kızları STEM dediğimiz alanlara ya da özel olarak mühendislik alanına nasıl yönlendirebiliriz?

Kızları cesaretlendirmek çok önemli bir adım

Baktığımız zaman kızların mühendislik alanında başarılı olmamaları için hiçbir sebep yok. Yapılması gereken ilk şey kızların da bu alanda iyi işler çıkarabileceklerine dair biraz daha cesaretlendirmek. Dünyada bu amaçla bir araya gelmiş çok sayıda topluluk var ve gerçekten sonuçlar elde ediyorlar.

Kızların toplumun yapısından dolayı – her ne kadar olumlu yönde bir gelişme olsa da – geri planda kalmaya dair bir kabullenişi olabiliyor. Bu kabullenişin dışına çıkmak ve onlara yeni ufuklar açmak için cesaretlendirmek ve hayallerine destek olmak yapılması gereken ilk şey.

Şirketlerin kadın mühendislere daha fazla yer vermesi

Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde iş dünyasının cinsiyetçilikten arınması için yasal önlemler var. Buna rağmen mühendislik gibi belli başlı alanlarda erkek dominasyonu olduğunu görüyoruz. Örneğin, 100’ün üzerinde erkek çalışana sahip mühendislik firmalarındaki kadın sayısı rakamlarla sınırlı. Bazı şirketlerde kadın mühendis yer almıyor bile.

Kendisinin başarılı olacağına inansa bile pek çok kız öğrenci, eğitimine mühendislikte devam etmemeyi seçebiliyor. Bunun sebebi sonrasında işe alınmama olasılıkları. Bu nedenle başarılı kadın mühendislerden daha fazla bahsetmek ve mevcut başarı hikayelerini duymalarını sağlamak çok önemli.

Maker Hareketine dahil etmek

Maker Hareketinin en önemli özelliklerinden biri de birlikte ve yaparak öğrenmek için fırsat sunması. Kızlar, maker hareketiyle tanıştıkları zaman, pratikte neler yapabildiklerini fark etmenin yanı sıra bu işlerden ne kadar keyif aldıklarını da deneyimliyorlar. Bu da onların cesaretini arttırarak, mühendislik alanı için daha istekli olmalarını sağlıyor.

Teknoloji ya da diğer mühendislik alanlarında yer almak için ilk adımı atmaları açısından ilkokuldan itibaren kızların yönlendirilmesi gerekiyor. Kendine güvenen ve gerekli ön bilgiyi almış olan kızlar, üniversitede de benzeri bir bölümde eğitim aldıktan sonra başarılı birer mühendis oluyor.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı