Nesnelerin İnterneti ile beraber milyonlarca cihaz birbirine bağlanıyor. Buna karşın her birinin ihtiyaç duyduğu enerji (batarya, pil ya da akü de diyebiliriz) bu cihazların büyüklük ve fiyat skalasını önemli ölçüde etkiliyor. Bu ikilem, bir kağıt inceliğindeki Bluetooth çip ile çözülmek üzere olabilir. Bir posta pulu büyüklüğündeki çip, Wi-Fi, Bluetooth ve hücresel sinyaller gibi frekanslardan enerji toplayarak, bu enerjiyi birden fazla sensöre bağlanabilen, Bluetooth teknolojisine sahip bir ARM işlemciye güç sağlamak için kullanıyor. Böylece cihazlarımızın enerji sorunu çözülmüş oluyor. 

Gelişim Süreci

Wiliot tarafından geliştirilen, Amazon ve Samsung gibi şirketlerin yatırımcıları arasında olduğu Bluetooth çipi, ufak boyutları sebebiyle neredeyse her cihaza monte edilebiliyor. Şirket, üretilen çipin işlevlerinin yalnızca enerji sağlamakla kalmayacağını belirtiyor. Örneğin, çamaşır makineleri ve giyim ürün etiketlerine de yerleştirilecek dayanıklı yapıdaki çipler, kıyafetlerinizin en uygun şekilde yıkanmasına olanak sağlayabilir. 

Çipin potansiyeli beklenenden öteye geçecek gibi gözüküyor. Sensörlere yerleştirilecek kağıt inceliğindeki bluetooth çipler, tedarik zincirinin takip edilmesini kolaylaştırarak, hava koşullarına göre oluşabilecek sıcaklık problemlerinin oluşmasını engelleyebilir. Buzdolaplarına yerleştirilecek basınç bazlı çipler ile birlikte de buzdolabında yiyeceklerin azaldığı bilgisi tüketicilere verilebilir. Bu sayede buzdolapları gerçekten “akıllı” hale gelebilir. 

Yeni nesil teknolojiler beraber yeni icatları da getiriyor. Günümüzde son derece hızlı bir şekilde kültür haline gelmeye başlayan Maker Hareketi de bu yeni nesil kağıt inceliğindeki çiplerle farklı tasarım ve dizaynlar ortaya koyabilirler. Bu sayede üreten toplum yolunda önemli bir adım daha atılabilir.

Kağıt inceliğindeki bluetooth çip ile beraber çevresel faktörlerde de olumlu yönde gelişmeler yaşanabilir. Çiple beraber hali hazırda kullandığımız pillerin kullanımı (her ne kadar hemen olmasa da) azalacağından, atık batarya, pil ya da akü atıklarının sayısı da önemli ölçüde azalacak. Bunun yanı sıra enerji kontrolü sağlayan sensörler geliştirilerek batarya, pil ya da akülerin enerji optimizasyonu sağlanarak enerji tasarrufu bir adım öteye taşınabilir. En önemlisi de kendi enerjisini üreten cihazlar, bu sayede enerji tüketimine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. 

Sürdürülebilir bir gelecek için büyük bir adım niteliğinde olan kağıt inceliğindeki bluetooth çipler, her ne kadar hemen olmasa da orta ve uzun vadede etkisini önemli ölçüde hissettirecektir. Şirket, hali hazırda Samsung ve Amazon’un da aralarında bulundukları yatırımcıları olduğunu belirtirken, çiplerin seri üretime 2020 yılında geçmesi bekleniyor. Buradan hareketle kağıt inceliğindeki çiplerin önümüzdeki senelerde adından sıkça ve farklı alanlarda söz ettireceğini düşünebiliriz. 

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı