Ekosistem adına yapılan çalışmaların etkili ve üretken bir hale gelmesi için akademisyenlerin bu anlamda çok çalışmaları gerekmektedir. Özellikle dünyayı saran Covid – 19 salgını ile üniversiteler gibi pek çok alanda köklü değişimler olacak. Bu değişimler sadece ülkemizde değil aynı zamanda tüm dünya genelinde olacak.
Eğitim, AR – GE ve fikirden üretime dönüşüm artık yeterli kalmıyor. Start – up, Spin – off ya da Spin – outlar gençleri önünü açma konusunda önemli olacak. Harley Davidson, Google, Apple ve Dell gibi firmalar artık hep garaj üretimi yapmakta. Bu tarz firmalar start – up projeleri gibi projelere yatırım yaparak üretimi farklı bir boyuta taşımış durumdalar.
Üretkenlik Açısından Fikrin ve İş Birliğinin Önemi
Fikirler gerek ekosistem gerek ise üretkenlik açısından oldukça önemlidir. Ülkemizdeki gençler de bu anlamda oldukça yaratıcı ve üretici fikirlere sahipler. Gençler geleceğimizin teminatı oldukları için gençlerin bu fikirlerini üretime dönüştürmemiz gerekli. Bu fikirlerin üretime dönmesi konusunda kendi adımıza iş birliğini arttırmamız gerekmektedir.
Özellikle pandemi sürecinde iş birliğimizi arttırmamız bizlerin daha hızlı ve kaliteli yolmasına sebep olabilir. Bu anlamda uluslararası pek çok firma aşı konusunda birbirleri ile iş birliği yaparak aşı üretimini yapmaya çalışıyor. Pandemi sürecinde bu kadar artan iş birliği pandemi sonrasında daha da artarak ve farklı konuları da kapsayarak büyümeye devam edecek.
Pandemi Sonrası Yol Haritası
Akademisyenlerin güçlü ve üretken bir sistem için birlikte toplantılar yapması çok önemli olacak. Bu toplantılar ile birlikte akademisyen pandemi sonrası için ortak bir yol haritası çıkarmaları oldukça etkili olacaktır. Bu yol haritasında öğrencilerin ve girişimcilerin fikirlerinin gerçeğe nasıl dönüşeceği gibi konularda paylaşılmalı ve bu anlamda atılacak adımlar sıralanmalıdır.
Güçlü Ekosistem İçin Önemli Olan Noktalar
Ülkemizde eğer pandemi sonrası için güçlü bir ekosistem ağı olmasını istiyorsak bu ağır yükü sadece akademisyenlere yüklememiz gerekiyor. Güçlü bir sistem oluşturmak kimsenin tekelinde olan bir konu değildir. Devlet, kurum, vakıf, şirket ya da akademisyenlerin tek başına bu sistemi güçlendirmesi beklenemez.
Bu sistemin güçlü ve etkili olması için bu sistem içerisinde olan ya da olmak isteyen herkes elini taşın altına koymalıdır. Herkes aynı sorumluluk ve aynı görev bilincini taşıyarak görevlerini yerine getirmelidir. Buna ek olarak bu süreç sonrasında olacaklara tüm bu sistem içinde olan insanların aynı vizyonda bakmaları gerekmektedir.
İlk Adım-Akademisyenlere Destek Herkesten
Güçlü bir sistem adına akademisyenlerin ilk adımı atması oldukça önemlidir. Çünkü akademisyenler atılacak adımların teknik yönleri de dahil tüm yönlerini bildikleri için sağlam bir alt yapı ile ilk adımı gerçekleştirebilirler. Daha sonra ise bu adımı desteklemek amaçlı diğer kişi ve kurumlara görevler düşmektedir.
Yatırımcıların yatırımı ile akademisyenlere destek olması oldukça destek verici olacaktır. Daha sonra ise devlet ve kamu gibi kurumların bu anlamda akademisyenlere ve inovasyona destek verici adımlar atması oldukça etkili olacaktır. Bunlara ek olarak şirketler tarafından da bu inovasyonlara destek verilmesi de hem akademisyenlerin işini kolaylaştıracak hem de inovasyonun gerçekleşmesini hızlandıracaktır.
Güçlü Ekosistem: Aynı Amaç İçin Birlikte Hareket Etmek
Tüm dünyayı etkileyen Covid – 19 salgınına karşı aşı üretmek için pek çok rakip firma artık birlikte çalışmaktalar. Bu büyük rakiplerin birlikte çalışmasının sonucu ikisinin de kazanacağı bir sonuç ortaya çıkacaktır. Bu birlikteliği ve kazan kazan anlayışını ülkemize de taşımamız oldukça önemlidir. Sanayi ve üniversite iş bilirliği ile ortak çalışmalar yapmak ya da akademisyenleri patent alma gibi konularda şirket ve kurumlardan desteklemek güçlü bir ekosistem anlayışı için oldukça etkili olacaktır.