En basit tanımı ile girişimcilik kişinin kendi işini kurmasıdır. Peki kendi işini kuran herkese girişimci diyebilir miyiz? Bu işin başarılı olması kriteri ile birlikte girişimcide olması gereken birçok nitelik bulunuyor. En genel ifade ile kâr amacıyla riski üzerine alan kişi için girişimci deniyor. Bir girişimci de olması gereken temel 3 özellik; yetenek, cesaret ve bilgidir.

Girişimci kimdir?

Girişimci kendi işini kuran kişidir. Tam olarak sözlük anlamında olduğu gibi bir işe girişen, harekete geçiren kişidir girişimci. Yeni bir servis, ürün üreten, hizmet veren ya da şirket kuran kişidir girişimci. Girişimci ekibin lideridir. Ekibine motivasyon verir, işi ve kişileri koordine eder.

Girişimci sorumluluk alır. Sorun çözer. Başarılı bir girişimci farklı metotları, yöntemleri ve farklı prensipleri öğrenerek işini ileriye götüren kişidir. Ayrıca girişimci yenilikleri takip edip ihtiyaca dokunan fikirler ve başarı hikayelerini iyi analiz edebilecek vizyona sahiptir.

Girişimci olmak ne anlama gelir?

Kitlelerin talebini doyuracak, insanlığın yaşamını kolaylaştıran bir fikir üretip bunun tüm risklerini kabullenerek sürdürebilir bir iş kurabilen kişi girişimci olur. Liderlik, organize etme, iş bilgisine sahip olma, iletişim ve pazarlama becerilerine sahip olma gibi özellikleri birbirine harman edip kurduğu işte uygulayabilen bir girişimci işinde olumlu kazançlar elde eder.

girişimci

Girişimci türleri nelerdir?

1. Seri Girişimcilik

Bu tür girişimciler ilk olarak bir işe başlar ve bununla ilgili yapılması gereken her şeyi yapar, sorumluluklarını yerine getirirler. Daha sonra bu girişimdeki sorumluluklarını başkasına devrederek yeni girişimlere, iş modellerine ve yeni fikirlere girişmek üzere kendini hazırlar.

2. Paralel Girişimcilik

Bu girişimci profili aynı anda birkaç farklı proje ile odaklanarak eforlarını buralara yönelterek çalışır. Bu girişimcilere örnek olarak Steve Jobs’ ı verebiliriz. Aynı anda hem Apple hem de Pixar için uğraş veren Steve Jobs paralel girişimcidir.

3. Nontraditional Girişimcilik

Alışılmadık iş modelleri ile çalışan bir anlayışla micro business olarak devam eden, sermayesi olmasa da part time zaman ayırarak girişimini hayata geçirmeye çalışan, hatta full time çalıştığı işinden girişimini finanse eden girişimciler bu tiptir.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı