Gıda sektörü geçmişten günümüze kadar olan sürede oldukça gelişme gösteren ve döneme göre kendini şekillendiren bir sektördür. Bu sektörün yapay zeka ile ilerleyen yıllarda nasıl şekilleneceği de oldukça merak edilen bir konudur. Yapay zeka 1950’li yıllarda hayatımıza giren bir bilimdir. Bu yıldan beri bu bilim dalı büyümesine hız kesmeden devam etmektedir. Alan Turing ve John McCarthy tarafından hayatımıza giren yapay zeka ilerleyen yıllarda hiç olmadığı kadar büyüyecek görünüyor.
Dünya üzerindeki her endüstri dalına ulaşan yapay zeka, gıda endüstrisine de artık ulaşmış durumda. Sürekliliğin oldukça önemli olduğu gıda endüstrisi için yapay zeka oldukça önemli bir hal alıyor. Bu iki sektörün birleşmesi ile gıda sektörü tanımı da ilerleyen yılla için değişik bir hal alıyor. Yapay zeka ve gıda sektörünün birleşmesi üretimde standart ve süreklilik sağlıyor. Bu durumda tüketici ve üretici arasında sağlam bir güven oluşmasına sebep oluyor.
Kaliteli ve taze ürünlerin yapay zeka ile tüketiciye ulaşması ile gelişen her sektörde olduğu gibi gıda da insan gücü ikinci plana atılıyor ve makineleşme bu sektörü de kontrol altına almış oluyor. Peki, bu iki sektörün bu kadar iç içe olmasına hangi faktörler sebep oldu?
Gıda Sektörü ve Yapay Zeka Nasıl Birleşti?
Bu iki sektörün birleşmesinin bir sebebi zaten gelişen yapay zekanın artık her endüstri dalına el atması. Fakat 20. yüzyıl itibari ile dünyadaki aşırı hızlı nüfus artışı, dünyanın her bölgesinde süren savaşlar ve tüm dünyayı tehdit altına alan kıtlık bu iki sektörün birleşmesini zorlamış oldu. Bu durumda dış faktörlerden dolayı oluşan beslenme ihtiyacı ve beslenme alışkanlıklarının artık eski usul yöntemler ile karşılamak artık mümkün bir hal almıyor.
Gıda 4.0 ile Başlayan Yeni Dönem
4.0 kavramı eğitimden başlayarak her sektör içerisinde kendisini çokça duyuran bir durum olmuş durumda. Gıda endüstrisi 4.0 ile fabrikalarında kullanılan pek çok makine bu endüstrinin sürdürülebilirliğini sağlamış durumda. Birbirine bağlanan cihazlar ile oluşturulan ekosistemler tüketicilerin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamak için büyük bir etki oluşturuyor.
Bu sayede kaliteli ürünler oluşturulurken kalitesi düşük ürünler de yine bu sayede tüketiciye gitmeden fabrika ortamlarında kalıyor. Ayrıca ürünlerin üst düzey seviyede bakteri ve hastalıklara karşı da korunması yine bu iki sektörün iç içe girmesi ile ortaya çıkan teknoloji sayesinde sağlanıyor.
Gıda 4.0 ile başlayan bu süreç üretimi etkilediği kadar lojistik süreci de etkiliyor. Ürünlerin farklı bölgeler taşınması sırasın yaşanan sıkıntılar yine yapay zeka teknoloji sayesinde gideriliyor. Üretimin başlangıcından paketlenmesine kadar olan süreç yapay zeka ile takip edildiği için en uygun şekilde ürün paketlenmesi sağlanıyor.
Bu sayede en doğudan en batıya ya da en kuzeyden en güneye gidecek ürünler her koşulda ilk üretimdeki tazeliğini koruyor. Ayrıca endüstri 4.0, gıda sektörü içerisinde ürünlerin taşıma sırasında uzaktan sıcaklık kontrolünü de sağlayan bir teknolojiyi de ortaya çıkarıyor. Gıda endüstrisinin ve yapay zekanın bu ortaklığı günümüzde bile bu kadar önemli bir etkiye sahipken gelişen yapay zeka ve makine öğrenmesi ile ilerde çok daha önemli bir hal alacak gibi duruyor.
Gıda sektörü ve yapay zeka ortaklığının yanı sıra geleceğin meslekleri ya da gelecekte hayatımız nasıl şekillenecek gibi konulara Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi YouTube kanalından da bu tarz videolara ücretsiz ulaşabilirsiniz.