Elektronik atıklar ya da diğer bir adı ile e – atık kavramı teknolojinin gelişmesi ve akıllı telefon, bilgisayar, TV ya da tabletlerin kullanımının artması sonucu ortaya çıkan bir kavramdır. Hepimiz bu son teknoloji ürünleri severek kullanıyoruz. Ama aslında kullanmaktan çok elimizdeki ürünü değiştirmeyi ve güncellemeyi seviyoruz. Bu değiştirme sonucu tüm dünyada yaklaşık 30 – 55 ton arası bir elektronik cihazın çöpe atıldığını gösteriyor. Akıllı cihaz dönemi ile birlikte de bu çöp yığının kilosu her geçen gün artıyor.

Bu durumda hem insanlara hem de çevrecilere e – atıklar nasıl değerlendirilir sorusunu sorduruyor.  Hacimlerinin fazla olması hem de doğada yıllar sonra kaybolması dünyamızın ortak bir sorunu olmuş durumda. Avrupa Birliği’nin bu konu üzerine yaptığı çalışmalar bu e – atıkları hem bir kaynak hem de dolaşım ekonomisine dahil ediyor. Bu atıkların değerlendirilmesi sonucu yaklaşık olarak 3,5 milyar Euro kadar bir gelir elde edileceği düşünülüyor.

E – atık tesislerinde toplanan bu ürünler içerisinde çıkarılan bakır, altın, kobalt, paladyum ya da diğer materyaller tekrardan ekonomiye kazandırılıyor. Buna ek olarak e – atıkların geri dönüşü havacılık, otomotiv ve diğer sanayilerde de kullanılabiliyor. Böylelikle hem çevre kirliliği önleniyor hem de ekonomiye destek verilmiş olunuyor.

Elektronik Atıklar Madenciliği ve Yükselişi

Tablet, televizyon, TV, bilgisayar gibi ürünlerin çöpe atılma süreçleri artık e – Atık Madenciliği ile ortadan kalkıyor. Elektronik atık miktarının artması sonucu ortaya çıkan bu yeni alan ile birlikte oldukça pahalı ve önemli ürünler ekonomiye tekrar kazandırılıyor. 2016 yılında 430 binden fazla cep telefonu içerisinde çok fazla kıymetli malzeme olmasına rağmen çöpe atılmış. Bu telefonların içerisindeki malzemeleri değeri ise yaklaşık olarak 9,4 milyar Euro gibi devasa bir paraya denk gelmektedir.

Bu durumda e – Atık Madenciliğinin ne kadar önemli ve iyi bir iş alanı olduğunu bizlere gösteriyor. 2021 yılında ise yaklaşık olarak 50 milyona yakın bir e – Atık miktarı olacağı öngörülmekte. Elektronik atıklar geri dönüştürülerek sadece para olarak bir kazanç sağlamıyor. Bu geri dönüşüm aynı zamanda çevre kirliliğinin de önüne geçen bir durum ortaya çıkarıyor. Yıllar sonra doğada kaybolacak bu ürünler bu sayede doğaya zarar vermeden ortadan kaldırılıyor.

Elektronik atıklar ya da benzeri konular ile alakalı bu alanda uzman kişiler tarafından yazılmış yazılara ulaşmak için Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca e – Atık ile ilgili ücretsiz videolar için Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı