Sanal Gerçeklik Teknolojisi (VR) kavramı genel olarak herkesin aklına ilk olarak gözlüklerini getirmektedir. Yani bu teknolojinin sadece eğlence unsurlarında kullanıldığı tahmin edilmektedir. Fakat VR yani Sanal Gerçeklik geleceğin iş dünyasının da temel unsurlarını oluşturuyor. Günümüzde Sanal Gerçeklik kullanım alanları sağlık ve bankacılık gibi pek çok iş alanında bir iş aracı olarak kullanılmaktadır. Sanal Gerçeklik hayatımıza yakın bir zamanda girmiş gibi duruyor.

Sanal Gerçeklik Teknolojisi: Sanal Gerçekliğin Tarihçesi

Fakat bu teknoloji 1830’lu yılların sonlarına doğru ortaya çıkan ve neredeyse 100 yılı devirmiş bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. İngiliz bir bilim adamı tarafından ilk adımları atılan bu teknoloji ilerleyen yıllarda patentlendi ve turizm sektörü içerisinde kullanılmaya başlandı. Günümüze yaklaşıldığı zaman ise Sanal Gerçeklik uygulamaları farklı alan ve sektörleri içerisinde kendisine yer bulmaya başladı.

Bunun da ilk adımını 1980’li yıllarda NASA attı. Astronotlarına Sanal Gerçeklik sistemi kuran NASA bu teknolojinin hem hızlanmasını hem de yayılmasını sağlamış oldu. NASA 1985 yılına geldiğimizde ise Sanal Gerçeklik teknolojisi kavramını biraz daha ileri taşıdı ve büyük kulaklıklı mikrofon setlerinden oluşan görüntü aracılığı ile görsel bilgiler kullanılmasını sağladı. Diğer firmalar da bu teknolojiye daha fazla yabancı kalmadı. 1995 yılında Forte VFX11 Sanal Gerçeklik başlığı 600 dolar gibi bir fiyat ile halka açıldı.

Günümüzde Sanal Gerçeklik

Günümüzde Sanal Gerçeklik bilgisayar oyunları gibi eğlence sektörü içerisinde son yıllarda oldukça popüler. Bunun ise çok basit bir sebebi var. Bu teknoloji insanları fiziksel olarak asla gidemeyecekleri oyun dünyasının içerisine götürebiliyor. Tabi iş dünyası içerisindeki kullanım alanı böyle değil. Sanal Gerçeklik iş dünyasında simüle etme kabiliyeti ve izleyicilerin simüle edilmiş tecrübelerini yeni veriler elde etmek için kullanılıyor.

Sanal Gerçeklik araçları iş yeriniz için uygun mu değil mi bu durumu belirlemek bu teknolojiyi pazarlamanız, geliştirmeniz ve mevcut iş süreçlerine uygulamanızdan geçiyor. Bu konuda dünya üzerinde pek çok firma çalışmalar yapmış ve sonuçlarını da başarı ile almış durumda. Örneğin bir balina vakfı insanları balinalar hakkında bilgilendirmek için VR teknolojisi ile su altı gezileri düzenlemeye başlamış durumda.

Dünya kargo firmaları arasında oldukça başarılı olan UPS Kargo ise sürücülerin teslimat sırasında yaşayabilecekleri sorunlar ile alakalı sorunlar için bir VR teknolojisi ile eğitim veriyor. IKEA firması da Sanal Gerçeklik projeleri konusunda çalışmalar yapmış durumda. Kullanıcıları yazı ve 2 boyutlu görüntülerin olduğu bir sanal gerçeklik gezisine yolluyor.

Sanal Gerçeklik Teknoloji ile alakalı daha ayrıntılı ve alanında uzman kişiler tarafından yazılmış yazılar için Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalı içerisinde de bu ve benzeri alanlarda çalışmalar yapmış kişilerin bilgilendirici videolarına ulaşabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı