Dİçinde yaşadığımız yüzyıl, dijital dönüşümün gerçekleştiği ve teknolojinin hız kesmeden ilerlediği bir çağ. Endüstri 4.0 sayesinde tanıdığımız ve günlük hayatımızdan iş yaşamamıza kadar her alanda kullandığımız akıllı ürünler ile sanal ve fiziki dünya aynı ekosistemde buluştu.
Teknolojik yenilikler üretim sektörünün her aşamasına yansırken meslek gruplarında da birtakım değişmeleri beraberinde getirdi. Klasik mesleklerden bazılarına olan talep giderek azalırken ihtiyaçların değişmesi ve teknolojinin etkilerine bağlı yepyeni iş kolları ortaya çıktı. Geleceğin meslekleri nelerdir sorusuna cevap bulmak için yazımızın devamına hep birlikte bakalım.
Atık İşleme veya Geri Dönüşüm Mühendisliği
Sürdürülebilirlik yaklaşımına dayanan bu meslek dalı, çevre mühendislerinin görev tanımına benzese de farklılaşan sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyor. Doğada meydana gelen ve gittikçe büyüyen zararın önüne geçmek amacıyla atıkların hammaddeye dönüştürülmesi, yeni kullanım alanlarının bulunması ile çevre yapılandırılması hedefleniyor.
Güneş Enerjisi Uzmanlığı
Doğaya dost ve sürdürülebilir enerji denilince akla gelen ilk alternatiflerden biri güneş enerjisi. Fosil yakıtların dünyayı önüne geçilemez şekilde kirlettiği günümüzde solar enerjinin ev, otomobil gibi bireysel düzeyde kullanılması planlanıyor. Panellerin kurulum ve bakımı için gereken teknik destek ise geleceğin aranan meslekleri arasında yer alan güneş enerjisi uzmanlığının ortaya çıkacağını müjdeliyor.
Siber Suçlar Avukatlığı
Siber suçların sayısının bir hayli yüksek olduğu günümüzde bu alanda çalışan avukatların sayısı da artıyor. Kişilerin hayatlarının büyük bir bölümünü oluşturan sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık, hakaret ve istismar gibi birçok probleme karşı internet düzenlemelerinin hukuki boyutunun genişletilmesi öngörülüyor. Bu da şimdi olduğu gibi geleceğin geçerli meslekleri arasında da yer alan hukuk alanında yeni bir branş demek oluyor.
Yapay Zekâ Mühendisliği ve Robot Bakım Teknisyenliği
Robotlar üzerine yapılan ciddi boyuttaki çalışmalar için yazılım ve modelleme yapabilen yapay zekâ uzmanlarına ihtiyaç giderek artıyor. Robotların bakım ve onarımları ile ilgilenmek için ise robot bakım teknisyenlerine ihtiyaç duyulacağı kesin gibi görünüyor.
Veri Analiz ve Güvenlik Uzmanı
Fabrikalar ve tedarik zincirlerinde Big Data’nın analizini yapacak ve akabinde değerli bilgi üretecek uzman kişilere ihtiyaç duyuluyor. Veri güveliği uzmanlığı devlet ve şirketler gibi önemli mecraların sanal ortamda bulunan bilgilerini gizleme ve imha etme görevlerini kapsıyor.
3D Yazıcı Teknisyenliği
3 boyutlu yazıcıların özellikle sağlık alanına getirdiği imkanlarla birlikte canlı dokulardan iç organlara kadar üretim yapılabiliyor. Bu alandaki ilerlemelerin devam etmesi ile geleceğin gözde meslekleri arasında bulunan 3D yazıcı teknisyenliğine olan ihtiyaç da artacaktır.
Endüstriyel Bilgisayar Mühendisliği
Robot, akıllı cihazlar ve bulut sistemlerdeki gelişimlere paralel olarak yeni programlama yaklaşımları da meydana çıkıyor. Geleceğin önemli mesleklerinden biri olacak endüstriyel bilgisayar mühendisliğinde Java, C++, Phyton gibi dillere hâkim olmak gerekiyor.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı
Vücudumuza taktığımız akıllı cihazlar, deri altına yerleştirilebilen aletler, akıllı kumaşlar derken giyilebilir teknoloji alanındaki yenilikler hız kesmeden devam ediyor. Teknoloji ve modanın kesiştiği noktada ise giyilebilir teknoloji tasarımcıları ile çalışılıyor.
Oyun Tasarımcılığı
Bilgisayar oyunlarına olan rağbet günümüzde her zamankinden daha çok. Dijital oyunlarda ise oyun karakterlerinin gerçeğe uygun olması yani görselliği ön planda oluyor. Simülasyon teknolojisinin gelişimi ile paralel ilerleyen oyun sektöründe tasarımcılara olan ihtiyaç da artıyor.
Mobil Uygulama Geliştiriciliği
Masa üstü platformların daha az tercih edilmesi ile birlikte mobil cihazlar için tasarlanan uygulama ve oyunlar oldukça popüler hale geldi. Geleceğin altın meslekleri kategorisinde yer alan mobil uygulama geliştiriciliğinin de ileride oldukça önemli bir meslek olacağı kesin görünüyor.
Kaynaklar