“Kendin yap” mottosunu daha da ileri götüren ve her yaştan insanın yaratıcı üretim süreçleri içine girmesini teşvik eden Maker hareketi, çocukların karakterine ve hayata bakışına pek çok katkıda bulunuyor. Gelişimlerinin en kalıcı evresinde olan çocuklarınızı Maker hareketiyle tanıştırmak için beş neden derledik.
Maker hareketi özgüven geliştirir.
Bir maker olarak ortaya kendinden değerli bir şeyler çıkaran çocuk, üretiyor olmaktan mutluluk duyar. Yapabildiğini gördüğünde daha fazlasını yapmak için heveslenir. Kafasındaki fikri istediği gibi hayata geçiremediği durumlarda ise motivasyonu düşmez çünkü en doğru yolu keşfettiğinde başarılı olacağını bilir.
Paylaşmayı ve işbirliğini keşfeder.
Maker atölyeleri için beyin fırtınası ve fikir paylaşımı önemli bir yerde duruyor. Yani üretim sürecinde başka fikirlerle etkileşime girmek kaçınılmaz. Böylece çocuğunuz uzlaşmacı ve dayanışmacı bir birey olarak yetişir. Ayrıca fiziksel işleri de görev paylaşımıyla yapmak organizasyon becerisini geliştirir.
Çözüm odaklı düşünmeyi öğrenir.
Böylece çocuğunuz, karşısına çıkacak günlük zorluklarda kısıtlı imkanlarla bir şeyler yaratabilmeyi başarır. Maker hareketinin faydaları somut alanda karşısına çıkan teknik problemlerle sınırlı değil. Çözüm odaklı düşünmenin duygusal yaşama da büyük bir katkısı var. Bir çözüm yoluna inanmak ve ona odaklanmak, çocuğunuzun iç dünyasında yaşayacağı olası sorunların da üstesinden gelmesini sağlar.
Kendini erken yaşlarda tanır.
Maker olan çocuğunuz neyi sevdiğine erken yaşta karar verebilir. İleride yetişkinliğin eşiğine gelip de ne yapmak istediğine karar verememek doğal olarak tatsızdır. Ancak çocuklar Maker atölyeleri sayesinde ilgi alanlarını küçük yaşta keşfedebilir. Mesela çocuğunuz teknik metodlarla heyecanlanıyorsa STEM alanlarına yönelebilir. Sonuçta Maker hareketi teknolojik ürünlerin kullanımını da içeriyor. Robotlarla, tasarımlarla ilgilenip bunları 3B yazıcı ile basmak ilgisini çekebilir. Böylece çocuk eğitim hayatında hangi okullara gideceğini, hangi dersleri alacağını rahatlıkla seçebilir.
Duyarlı bir birey olur.
Maker hareketiyle tanışan çocuğunuz çevreye karşı duyarlı bir birey haline gelir. Ekonominin sürdürülebilirliği dünyanın gündeminde olan bir tartışma. Maker hareketinin çıkış noktası da bu tüketim kültürünün dışına çıkmak. Zaten bu hareketin en iyi özelliklerinden biri kullanılmış materyallerin değerlendirilebiliyor olması. Çocuğunuz üretim, tüketim, çevre, sürdürülebilirlik gibi kavramlar üzerine düşünür ve bir farkındalık geliştirir.