STEM Eğitimde Kullanılan Eğlenceli Setler

STEM açılımı Science, Technology, Engineering ve Mathematics olan ve bu dalların baş harflerinden oluşan çok disiplinli bir eğitim stratejisidir. Fen, teknoloji, mühendislik ve matematiğin etkileşim ve entegrasyonundan çıkan STEM eğitimi, dijitalleşen dünya için makul bir model sunmaktadır. Yazımızda çocuklara verilen STEM eğitiminin daha eğlenceli olması için kullanılan araç gereç ve setlerden örnekleri inceleyebiliriz. 

K’Nex

STEM etkinlikleri için okul öncesi dönemden lise seviyesine kadar her türlü yaş gurunda kullanılabilen bir settir. Hayal gücü ve analitik düşünme becerisinin gelişmesini sağlayan bu set; çubuk, bağlantı parçaları ve dişlilerden oluşmaktadır. STEM örnekleri sırasında yel değirmeninden DNA modeline kadar birçok yapıyı daha iyi anlamaları için bu set derslerde öğrencilere yaptırılabilir.  

Sphero

STEM projeleri kapsamında çocukların eğlenerek öğrenmeleri için geliştirilmiş sphero, tasarlanmış bir şekilde hazır olarak gelen bir settir. Robotun yönlendirilebilmesi için komut yazılması gerektiğinden çocuklar basit düzeyde kodlama yazmayı da bu setle öğreniyorlar.

Kano

Kano çocukların kendi bilgisayarlarını kendilerinin yapabilmesi için geliştirilmiş bir kit olup çocukların yaratıcılıklarının ve teknik becerilerinin gelişmesinde oldukça etkilidir. Bu kit sayesinde ayrıca çocuklara bilgisayar kullanımı öğretilip temel programlama eğitimi de verilebiliyor. 

MAKEY

Modüler Ardışıl Küçük Elektronik Yapboz (MAKEY) takıp çıkarılabilen parçalardan oluştuğu için modül yapma ve kodlama öğrenmede kullanılıyor. Çocukların hayal güçlerinin gelişmesini sağlayan MAKEY, bir ucu bilgisayara diğer ucu ise istenilen yere bağlanabilen devre ve klipslere sahip. Ülkemizde de İTÜ Teknopark’ta yapılan mıknatıs ile birleştirilen elektronik bloklardan oluşan MAKEY’in “Starter Kit”, “Learning Kit”, “Advanced Kit”, “Çizgi Pack” ve “Ultrasonic Pack” olmak üzere çeşitleri bulunuyor.

LightUp Edison

Çocukların elektrik devrelerini öğrenmeleri için geliştirilen bir kittir. STEM uygulamalarında kullanılan lightup ile yaptığınız devrelerin doğruluğunu da kontrol edebilirsiniz. Bunun için akıllı cihazlardaki kamerayı devrelerin üzerine getirip ölçmek yeterli. 

Mindstorms NXT

Çocukların kendi kendilerine robot yapabilmeleri için geliştirilmiş bir settir. Sıradan bir lego setinin ötesinde olan Mindstorms ile çocuklara robotlar üzerinde programlama, geliştirme ve kontrol konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. 

Ozobotlar 

Küçük yaş grubundaki çocuklara göre olan ve basit komutları yerine getirebilen robotlardır. Deneme ve incelemelerin kolay yapılabilmesi adına sürükle bırak yapısına sahiptirler. Akıllı cihazlar ile kontrol edilmesi mümkün olan bu robotlar, pürüzlü olmayan zeminde hareket edebiliyorlar. 

LittleBits Seti

STEM etkinliklerin sınıf ortamında grup şeklinde yapılması için uygun bir settir.  Öğrencilerin birlikte öğrenme ve keşfetmelerine yardımcı olur. Parça sayısı ve çeşidi oldukça fazla olan setin kutusu 4 kişiliktir. 

Cubelets 

Başlangıç seti olarak gayet uygun olan ve içerisinde sensör olan bir kittir. 8 parçadan oluşan kitte sıcaklık, hareket sensörü ile diğer gerekli malzemeler bulunmakta. 

Kaynaklar

https://evrimagaci.org/turkiyede-stem-egitimi-7417
http://www.egitimdebilisimteknolojileri.com/stem-nedir-stem-egitimi.html
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı