Yapay zekanın etkilediği kesim arasına çocuklar da dahil oldu. Çocuklar için üretilen son teknoloji yapay zeka destekli oyuncaklar interaktifliği ile onların ilgisini çekmeyi başardı. Bu durum kötü niyetli Hackerların oyuncaklara ve onları oynayan çocuklara ulaşabileceği yönünde kaygılar da oluşturuyor. Yetişkinlerin hayatında önemli yer kaplayan internet ve teknolojik ürünler çocukların hayatına da dahil oldukça kişisel güvenlik konusunda yeni önlemler gerektiriyor. Çocuğun sesini kaydederek oyuncakla karşılıklı iletişime geçmesini sağlayan oyuncakların varlığı kaydedilen seslerin kullanım alanları ile ilgili soru işaretleri doğursa da yapay zeka ile üretilen oyuncakların elbette pozitif yönleri de mevcut. Gittikçe popülerleşen yapay zeka destekli oyuncaklar çocukların gelişimini ve öğrenme sürecini teknoloji destekli altyapılarla daha bilinçli bir şekilde organize ediyor. Çalışan ebeveynlerin ağırlıkta olduğu günümüz dünyasında ebeveynler çocuklarının gelişimini pratik yöntemlerle destekleyebildikleri için aslında şanslılar. Kullanım süresi ve şartları gözden geçirildiğinde yapay zeka destekli oyuncakların çocuklara olan faydası önemli. Bu yazımızda yukarıda bahsedilen tartışmalara yol açan yapay zeka destekli oyuncakları biraz daha yakından inceledik.

Yapay Zeka Destekli Oyuncaklar ve Data

Oyuncaklar genellikle wireless ya da bluetooth yoluyla bir cihaza bağlı oluyor. Toplanan data üretici firmaya iletiliyor. Firma bu sayede çocuğun oyuncakla olan deneyimini yakından inceliyor ve ürününü geliştirebileceği noktaları keşfediyor. Çocuğun ya da ailesinin oyuncakla etkileşime geçtiği aksiyonları kaydeden sistem bunları da veri tabanında gelecek iyileştirmeler için belirli bir süre için saklı tutuyor. Spesifik olarak eğitim amaçlı üretilen oyuncaklar ise firmalara verilere daha uzun saklama hakkı tanıyor. Daha iyi ürünler, daha kaliteli bir eğitim ve gelişim süreci vaat ederken gizlilik (privacy) sorularını da gündeme getiriyor.

Yapay Zeka Hakkında Önemli Maddeler

Bazı ülkeler, yukarıda bahsedilen güvenlik önlemleri nedeniyle spesifik oyuncakların üretimini yasal yollarla kısıtlamış durumda. Örneğin; Almanya çocukların karşılıklı konuşarak iletişim kurabildiği yapay zeka destekli oyunca Cayla’nın üretimini yasakladı.

Geri kalan ülkelerde ise daha yumuşak önlemler alınıyor. Örneğin; firmaların oyuncaklardan topladıkları datayı kullanım şekli ve saklama süresi kısıtlanarak olası gizlilik ihlallerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yapay Zeka Destekli Oyuncakların Çocuklara Faydası

Çocuk gelişimi aslında çocukların vatandaşı oldukları ülkelerin gelişimiyle birebir bağlantılı bir konu. Çoğu ekonomist gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki açığın eğitim standartlarının yükseltilmesiyle kapatılabileceğini savunuyor. Buradan hareketle, özellikle gelişmekte olan ülkelerde eğitimin herkese ulaştırılması konusunda yapay zeka oyuncaklarının etkisi önemli. Toplanan verinin uygun şekilde değerlendirilerek gelecek eğitim standartları için kullanılması hem çocukların, hem ebeveynlerin hem de ülkelerin gelişimi için faydalı sonuçlar doğuracaktır.

Kaynak:

https://www.weforum.org/agenda/2018/05/generation-ai-what-happens-when-your-childs-invisible-friend-is-an-ai-toy-that-talks-back/
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı