Farklı amaçlar için yaratılmış yüzlerce programlama dili olsa da içlerinden bazıları genel kullanıma uygunluğu, kapasiteleri, hızları, kütüphanelerinin bolluğu, tüm dünyada popülerliği, iş imkanlarının çokluğu sebebiyle diğerlerinden ayrılıyor. Yazımızda bu kriterleri gözeterek yapılmış sıralamalarda en tepelerde yeralan dillerden, ülkemizde de sıklıkla kullanılan üçünü karşılaştırmalı olarak ele alacağız.

C++

1985 yılında yaratılan ve oldukça yüksek verimliliğe ve esnekliğe sahip olan C++ performansı, güvenilirliği ve çok geniş kullanım yelpazesiyle büyük rağbet gören dillerden biri olmaya devam ediyor. Özellikle performansın çok önemli olduğu masaüstü uygulamaları geliştirmek için kullanılıyor.   

TIOBE sıralamasında dünyadaki en popüler 3., GitHub Octoverse’de ise en popüler 6. programlama dilidir. Indeed.com’un verilerine göre Amerika’da C++ programcılarının ortalama yıllık geliri 115 bin dolar, Stackoverflow’un verilerine göre ise Amerika’da 101 bin, dünya genelinde 51 bin dolardır. Son yıllarda popülerliğinde önemli bir değişiklik görülmeyen ve biraz komplike bir dil olan C++’da uzmanlaşıldığında bir çok iş olanağı bulunuyor.

Java

En popüler programlama dillerinden olan Java daha çok büyük kurumsal firmaların tercihi. “Bir kere yaz, her yerde çalıştır” sloganı ile tanınan bu dil farklı platformlara uyumluluğu sağlayan güçlü Java Sanal Makinesi (Java Virtual Machine – JVM) sayesinde sloganının hakkını veriyor. 

Java programcılarının popüler iş olanakları arasında backend geliştiriciliği, büyük veri geliştiriciliği, gömülü sistem mühendisliği ve Android geliştiriciliği bulunuyor. Artık en moda dil olmasa da halen büyük kurumsal firmaların tercihi olmaya devam ediyor.     

TIOBE sıralamasında dünyadaki en popüler 1., GitHub Octoverse’de ise en popüler 3. programlama dilidir. Indeed.com’un verilerine göre Amerika’da Java programcılarının ortalama yıllık geliri 102 bin dolar, Stackoverflow’un verilerine göre ise 96 bin dolardır. Java programcıları için halen yüksek ücretli bir çok iş olanağı olsa da son yılların verilerine bakıldığında Java’ya olan ilginin düşüşte olduğu görülüyor.

Python

Genel amaçlı bir programlama dili olan Python günümüzde web ve masaüstü uygulamalarından network sunucularına, makine öğrenmesinden veri işlemeye kadar hemen hemen her türlü alanda karşımıza çıkıyor.

Python’un en büyük özellikleri arasında, yazılan kodun tertipli ve okuması kolay oluşu ile dilin iyi yapılanmış olması sayılabilir. Python’un bir başka önemli özelliği ise Scikit-Learn ve Pandas gibi oldukça kaliteli makine öğrenmesi ve veri analizi kütüphanelerine sahip olması. Bu sebeplerden olsa gerek ki NASA ve Google da bu dili kullananlar arasında.

TIOBE sıralamasında dünyadaki en popüler 4., GitHub Octoverse’de ise en popüler 2. programlama dilidir. Indeed.com’un verilerine göre Amerika’da Python programcılarının ortalama yıllık geliri 116 bin dolar, Stackoverflow’un verilerine göre ise Amerika’da 99 bin, dünya genelinde ise 54 bin dolardır. Sağladıklarıyla birlikte Python’a olan ilginin son yıllarda etkileyici bir artış göstermesi iş olanaklarının çeşitliliğini ve ödenen ücretleri de artırmış durumda. Python dilinde ustalaşmak daha uzun yıllar boyu programcılar için çok yeni fırsatların kapılarını aralayacaktır.  

Kaynakça:

https://medium.freecodecamp.org/best-programming-languages-to-learn-in-2018-ultimate-guide-bfc93e615b35
https://www.randstad.ca/job-seeker/job-tips/archives/comparing-11-popular-coding-languages_530/
https://medium.com/@ChallengeRocket/top-10-of-programming-languages-with-the-highest-salaries-in-2017-4390f468256e
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı